– PR-kampanje for de med ulovlig opphold

Teaterstykket «Papirløse forestillinger» på Nationaltheatret, om de «papirløse» i Norge, skaper sterke reaksjoner.

Video Papirløs-teater

Babak Majed forteller sin historie på Nationaltheatret.

Trond Helleland

Trond Helleland

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Seks papirløse i Norge får sin historie fortalt i stykket «Papirløse forestillinger», som har premiere på Nationaltheatret i Oslo på onsdag.

Trond Helleland, stortingsrepresentant for Høyre, kaller forestillingen en «PR-kampanje for de med ulovlig opphold».

– Dette kan være med på å undergrave asylinstituttet og skape mindre respekt for dem som faktisk har krav på asyl i Norge, sier Helleland til NRK.

Han mener de papirløse har fått en grundig behandling av sine asylsøknader og dermed bør de bør reise tilbake til hjemlandet når de får avslag.

Griper ikke inn

Pål Lønseth

Pål Lønseth

Foto: Dang Trinh / NRK

Helleland får støtte av statssekretær i Justisdepartementet, Pål Lønseth.

– Nationaltheatret bruker betegnelsen «papirløse» om returnektere som har muligheten til å reise tilbake til hjemlandet. Det er mange i denne gruppen som jukser med identiteten sin, sier Lønseth.

Selv om papirløse oppholder seg ulovlig i Norge, kommer ikke Justisdepartementet til å gripe inn i forestillingen.

– Det ville være dumt av politiet å stanse en forestilling. Men den vurderingen er det politiet selv som må gjøre, sier Lønseth.

Ekte liv

– Vi undergraver ikke en avgjørelse, men vi viser virkeligheten slik som det er. Det er frivillig om publikum er interessert i den delen av vår virkelighet, sier Hanne Tømta, teatersjef ved Nationaltheatret.

Babak Majed er enig med teatersjefen.

Han fikk avslag på asylsøknaden i 2006, og har siden levd uten papirer i Norge. Nå skal han fortelle historien sin til teaterpublikummet.

– Men dette er ikke teater. Dette er ekte liv, sier han til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Papirløse forestillinger

Kjersti Botn Sandal, skuespiller på Nationaltheatret, Demian Vitanza og Babak Majed.

Den 31 år gamle iranske kurderen ser ut i luften, snakker om den første gangen han ble forelsket. Han er midt i en prøve på forestillingen «Papirløse forestillinger».

– Jeg drømte om å studere på universitetet. Nå er jeg veldig glad for at jeg får lov til å fortelle min historie på teaterscenen.

Var nysgjerrig

Kjersti Botn Sandal, skuespiller på Nationaltheatret, grep sjansen begjærlig da hun fikk spørsmål om hun ville være med på denne forestillingen.

– Jeg var veldig nysgjerrig på å møte mennesker som har helt andre historier enn meg selv. Jeg synes heller ikke papirløse slipper til så ofte, sier hun.

Det bor 18 000 papirløse i Norge. Dette er personer uten gyldige norske oppholdspapirer.

Kulturstrøm

 • Første skeive Pixar-figur

  Den komande filmen «Fremad» vil vere den første animerte Disney-Pixar-filmen med ein opent homofil figur, meldar Disney. Det er politikvinna Spector som sjølv snakkar om sin kvinnelege kjærast i filmen.

  Officer Specter fra Disney-Pixar-filmen «Fremad»
  Foto: Disney
 • Erling Sandmo er død

  Historikeren, forfatteren og musikkanmelderen Erling Sandmo (56) døde brått fredag, på skitur. Han var nylig ansatt som leder for Nasjonalblibliotekets nye kartsenter, og har gitt ut flere bøker, sist om sjømonstre i kart og litteratur. Han er også kjent som programleder i NRK P2s musikkprogram På sporet.

  Professor Erling Sandmo i Kartsenteret ved Nasjonalbiblioteket
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • For drøy for Frp-politiker

  Frp-stortingsrepresentant syns det er hårreisende at det offentlige støtter kunstnere som bruker kjønnsorganer, kroppsvæsker eller avføring i kunsten. Kulturminister Abid Raja mener at det blir helt feil at politikere skal gå inn og bestemme hvem som skal få støtte til kunst.