Teater mer populært enn Premier League

Teaterscenen i London har over dobbelt så mange besøkende som samtlige Premier League-arenaer.

Teater i London

KNUSER FOTBALLEN: Det engelske hovedstadsteateret er nesten dobbelt så populært som fotballserien Premier League. Her under en forestilling basert på bøkene «Wolf Hall» and «Bring Up the Bodies».

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters/NTB Scanpix

Wayne Rooney

TAPER: Selv ikke Wayne Rooney og mektige Old Trafford, som sjeldent har noen av sine 75.769 seter tomme, klarer å matche den engelske hovedstadens teaterscene.

Foto: NIGEL RODDIS / Reuters/NTB Scanpix

Ifølge en undersøkelse utført av det engelske Nasjonalteateret ble de 241 London-teatrene besøkt over 22 millioner ganger i fjor, skriver London Evening Standard.

Det er nesten dobbelt så mange som det samlede antall tilskuere på samtlige Premier League-kamper i fjor.

«Kun» 13 millioner besøkte fotballarenaene i den engelske toppdivisjonen.

– Vi har visst en stund at London er en verdensby for teater, men vi har manglet data for å se hvor stor den egentlig er. Disse tallene er viktig for byen, men også både nasjonalt og internasjonalt, sier sjef for det engelske Nasjonalteateret, Nick Starr.

Over 6,5 milliarder i inntekter

De mest populære forestillingene står for store deler av inntektene.

William Shakespeares «En midtsommernattsdrøm» og Anton Tsjekhovs «Tre søstre» var de mest populære forestillingene.

Til sammen håvet London-teatrene inn over 6,5 milliarder kroner i billettinntekter.

Disse tallene gjør teaterscenen til en av de viktigste økonomiene i den engelske hovedstaden.

Populært hos nordmenn

Ifølge rapporten går nesten én av fire turister i London på teater. For det betaler de en snittpris på i underkant av 300 kroner.

London-teateret er populært også for norske turister.

Her til lands finnes det flere store internettsider som tilbyr alt fra billetter til pakkereiser, ikke ulikt den mye omtalte norske fotballturismen til England.

Kulturstrøm

 • Picasso maleri til 745 millioner

  Et maleri av Pablo Picasso er solgt for nesten 745 millioner kroner hos auksjonshuset Christie's i New York.

  Christie's prisvurdering var på 55 millioner dollar. Etter en 19 minutters budrunde ble det solgt for 90 millioner dollar, eller 744,6 millioner kroner.

  Det totale beløpet endte på 103,4 millioner dollar, i overkant av 852 millioner kroner, når man regner med omkostninger og salgskommisjon, opplyste Christie's natt til fredag norsk tid.

  Maleriet «Femme assise pres d'une fenetre» («Kvinne sittende nær et vindu») er et portrett av Marie-Thérèse Walter. Picasso fullførte kunstverket i 1932.

 • Uttrykksfullt univers fra Vilde Tuv

  Vilde Tuvs «Melting Songs» inviterer lytteren inn i et musikalsk univers der melodiene får skinne sterkest, og det hele ledsages av en poetisk fløyte som smeltes sammen med elementer fra tranceverdenen, skriver NRKs musikkritiker. Terningkast 5.

  Vilde Tuv
  Foto: Kobie Nel