Hopp til innhold

Dette teatret lyses nesten kun opp av stearinlys

Londons nye teater skal ta publikum tilbake til Shakespeares tid.

Det nye, lille innendørsteateret er bygd i tilknytning til utendørsteatret Shakespeare's Globe, som ligger langs sørsiden av elva Themsen i den britiske hovedstaden.

Bygningen er basert på tegninger som falt ut av en gammel bok på et bibliotek i Oxford i 1960. Teatret er nesten bare lyst opp av stearinlys og konstruksjonen består hovedsakelig av eik. Målet er å ta publikum 400 år tilbake i tid, til oppsetningene som ble sett på vinterkvelder på William Shakespeares tid, skriver Reuters.

Teateret har fått navnet Sam Wanamaker Playhouse. I motsetning til det trekkfulle amfiteatret The Globe med sine 1500 seter, er innendørsteatret intimt og har kun 340 seter.

Teatret åpnet 9. januar med John Websters mørke tragedie «The Duchess of Malfi».

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober