Hopp til innhold

Taylor Swift kritiseres for dobbeltmoral

Taylor Swift ble hyllet da hun fikk Apple til å snu og likevel betale artister for strømming. Nå beskyldes hun av pressefotografer for å ta fra dem levebrødet.

USA-ENTERTAINMENT/ Singer Taylor Swift performs on ABC's "Good Morning America" to promote her new album "1989" in New York

ANKLAGES: Managementet til Taylor Swift opererer med fotoregler som gjør at frilansfotografer må si fra seg retten til egne bilder.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

I helgen publiserte superstjernen Taylor Swift et åpent brev , hvor hun forklarte hvorfor hun ikke ønsket å gjøre sitt siste album «1989» tilgjengelig for strømming hos Apple Music.

Apple Music vil tilby brukerne sine en gratis prøveperiode på tre måneder, og Swift er kritisk til at artistene som strømmes ikke får betalt i denne perioden.

– Det er lenge å gå tre måneder uten lønn, og det er urettferdig å be noen om å jobbe gratis, skrev hun.

Dagen etter at brevet ble publisert, snudde Apple i saken.

Fotoregler

Nå slår imidlertid det åpne brevet tilbake på den amerikanske musikeren.

Pressefotografer mener nemlig at Swift og hennes management opererer med fotoregler som tar fra dem levebrødet.

Fotografene Jason Sheldon og Mathew Parri Thomas har skrevet hvert sitt åpne brev, hvor de er kritiske til kontrakten som fotografene må skrive under på når de skal ta konsertbilder av Swift.

I kontrakten heter det blant annet at superstjernens management overtar retten til å bruke bildene for all framtid, også til promomateriale. I tillegg kan bildene bare trykkes én gang i den ene publikasjonen de er tatt for – og ikke mer enn det. Fotografene kan heller ikke bruke bildene på egen nettside eller i egen «skrytemappe».

Er du noe bedre?

– Du skriver i brevet ditt at tre måneder er lenge å gå uten lønn. Men du virker fornøyd med å begrense oss til å få betalt bare én gang, og aldri igjen tjene penger på arbeidet vårt, mens du forholder deg retten til å utnytte deg av vårt arbeid i all evighet, skriver Sheldon i sitt åpne brev, og spør samtidig Swift hvordan hun på noen måte er noe bedre enn Apple.

Sheldon presiserer at han er en frilansfotograf, som kun får betalt dersom bildene kommer på trykk – ikke bare ved å møte opp på jobb. Han skriver at fotografer i hans situasjon er avhengige av å kunne selge bildene til flere publikasjoner fordi betalingen er dårlig.

En talsperson for Swift avviser påstandene, og sier at kontrakten slår fast at man kan videreselge bildene etter godkjennelse fra managementet. De avviser også at fotografen mister opphavsretten, ifølge BBC.

Trues med søksmål

Fotosjef Gisle Oddstad i VG støtter oppropet fra fotografene, og forteller at managementet til veldig mange store artister opererer med fotoregler hvor det er store begrensninger når det gjelder viderebruk og videresalg.

– Vi blir ofte møtt med at kontraktene baserer seg på kalifornisk lovgivning, og at brudd kan medføre søksmål i hundremillionersklassen. Så vi skriver ikke under på slike kontrakter. Både av prinsipp, og fordi vi ikke ønsker å utsette medarbeiderne våre for dette presset, sier han til NRK.

Selv om VG ikke sender fotografer til konserter med slike kontraktsvilkår, skjer det at de trykker bilder tatt med mobil fra salen, forteller Oddstad.

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh