NRK Meny
Normal

Taylor Swift kritiseres for dobbeltmoral

Taylor Swift ble hyllet da hun fikk Apple til å snu og likevel betale artister for strømming. Nå beskyldes hun av pressefotografer for å ta fra dem levebrødet.

USA-ENTERTAINMENT/ Singer Taylor Swift performs on ABC's "Good Morning America" to promote her new album "1989" in New York

ANKLAGES: Managementet til Taylor Swift opererer med fotoregler som gjør at frilansfotografer må si fra seg retten til egne bilder.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

I helgen publiserte superstjernen Taylor Swift et åpent brev , hvor hun forklarte hvorfor hun ikke ønsket å gjøre sitt siste album «1989» tilgjengelig for strømming hos Apple Music.

Apple Music vil tilby brukerne sine en gratis prøveperiode på tre måneder, og Swift er kritisk til at artistene som strømmes ikke får betalt i denne perioden.

– Det er lenge å gå tre måneder uten lønn, og det er urettferdig å be noen om å jobbe gratis, skrev hun.

Dagen etter at brevet ble publisert, snudde Apple i saken.

Fotoregler

Nå slår imidlertid det åpne brevet tilbake på den amerikanske musikeren.

Pressefotografer mener nemlig at Swift og hennes management opererer med fotoregler som tar fra dem levebrødet.

Fotografene Jason Sheldon og Mathew Parri Thomas har skrevet hvert sitt åpne brev, hvor de er kritiske til kontrakten som fotografene må skrive under på når de skal ta konsertbilder av Swift.

I kontrakten heter det blant annet at superstjernens management overtar retten til å bruke bildene for all framtid, også til promomateriale. I tillegg kan bildene bare trykkes én gang i den ene publikasjonen de er tatt for – og ikke mer enn det. Fotografene kan heller ikke bruke bildene på egen nettside eller i egen «skrytemappe».

Er du noe bedre?

– Du skriver i brevet ditt at tre måneder er lenge å gå uten lønn. Men du virker fornøyd med å begrense oss til å få betalt bare én gang, og aldri igjen tjene penger på arbeidet vårt, mens du forholder deg retten til å utnytte deg av vårt arbeid i all evighet, skriver Sheldon i sitt åpne brev, og spør samtidig Swift hvordan hun på noen måte er noe bedre enn Apple.

Sheldon presiserer at han er en frilansfotograf, som kun får betalt dersom bildene kommer på trykk – ikke bare ved å møte opp på jobb. Han skriver at fotografer i hans situasjon er avhengige av å kunne selge bildene til flere publikasjoner fordi betalingen er dårlig.

En talsperson for Swift avviser påstandene, og sier at kontrakten slår fast at man kan videreselge bildene etter godkjennelse fra managementet. De avviser også at fotografen mister opphavsretten, ifølge BBC.

Trues med søksmål

Fotosjef Gisle Oddstad i VG støtter oppropet fra fotografene, og forteller at managementet til veldig mange store artister opererer med fotoregler hvor det er store begrensninger når det gjelder viderebruk og videresalg.

– Vi blir ofte møtt med at kontraktene baserer seg på kalifornisk lovgivning, og at brudd kan medføre søksmål i hundremillionersklassen. Så vi skriver ikke under på slike kontrakter. Både av prinsipp, og fordi vi ikke ønsker å utsette medarbeiderne våre for dette presset, sier han til NRK.

Selv om VG ikke sender fotografer til konserter med slike kontraktsvilkår, skjer det at de trykker bilder tatt med mobil fra salen, forteller Oddstad.

Laster Twitter-innhold