Hopp til innhold

Tarjei Vesaas`dikt best blant juryens favoritter

Diktet «Innbying» av Tarjei Vesaas er kåret til det beste diktet blant juryens egne favoritter - Bonusklassen. Dermed er siste finalist klar før NRK kårer Norges aller beste dikt gjennom tidene, i en maratonsending den 18. september.

Tarjei Vesaas

Forfatteren Tarjei Vesaas ved peisen i stuen hjemme på gården sin på Midtbø i Vinje, Telemark. Bildet er fra 1964, samme år han fikk Nordisk Råds Litteraturpris for romanen «Isslottet». For pris-pengene opprettet han et legat, som i dag utgjør Tarjei Vesaas`debutantpris og deles ut årlig.

Foto: Aage Storløkken / NTB scanpix

Vil du gje meg handa ved månens skin,
lauv du er –
Under open himmel. Over open avgrunn.

Utdrag fra «Innbying» av Tarjei Vesaas/Nasjonalbiblioteket
"Innbying" er skrevet av Tarjei Vesaas, som her leser diktet sitt selv. Det er med i kåringen av Norges beste dikt, i kategorien "Bonus", i "Dikt & forbannet løgn". Diktene i "Bonus"-kategorien består av juryens egne favoritter.

Det er dikteren selv som leser.

I september kårer Hans Olav Brenner Norges beste dikt gjennom tidene.

løpet av sommeren har vi invitert alle til å bli med og stemme fram sin favoritt blant et håndplukket utvalg norsk poesi. Det har vært nytt tema hver uke, og nå er Tarjei Vesaas` «Innbying» utpekt som det beste i den siste klassen, som er dikt juryen selv har valgt ut.

De andre åpen klasse-diktene som kunne stemmes på:

"Det må seiast" er skrevet av Einar Økland. Det blir lest av Arild Jonsjord. Diktet er med i kåringen av Norges beste, i satsingen "Dikt og forbannet løgn", i kategorien "Bonus". Denne kategorien består av juryens egne favoritt-dikt.

«Det må seiast» er skrevet av Einar Økland. Diktet blir lest av Arild Jonsjord.

«Jeg skal holde deg» er skrevet av Nils-Øivind Haagensen, som leser diktet sitt selv.

"Testamente" er skrevet av Kolbein Falkeid, som leser diktet sitt selv. Det er med i kåringen av Norges beste dikt, "Dikt & forbannet løgn", i kategorien "Bonus". Kategorien består av juryens egne favoritt-dikt.

«Testamente» er skrevet av Kolbein Falkeid, som leser diktet sitt selv.

"Fattig ynskje" er skrevet Tor Jonsson. Det blir lest av skuespiller Lasse Kolsrud. Det er med i kåringen av Norges beste dikt, "Dikt & forbannet løgn", i katetorien "Bonus". Denne kategorien består av juryens egne fritt valgte favoritt-dikt.

«Fattig ynskje» er skrevet av Tor Jonsson. Det blir lest av skuespiller Lasse Kolsrud.

Dikt-avstemningen er avsluttet

Tarjei Vesaas

Forfattere og ekteparet Tarjei Vesaas og Halldis Moren Vesaas, som også har blitt kåret til vinner i en annen kategori dikt - 'Hjerte, smert'. Her er de fotografert sammen i Oslo i 1952

Foto: Valldal NTB

– Flere manglet

Selv om juryen har fått velge blant 100 dikt, savnet de flere. Her er diktene jurymedlemmene Sigrid Bonde Tusvik, Marit Borkenhagen, Henrik Mestad, Herborg Kråkevik og Ellen Wisløff har valg ut som «Bonus»-dikt.

NRK kårer Norges beste dikt gjennom tidene. Gjennom fem kategorier har juryen gjennom sommeren plukket 25 av de beste, og publikum har stemt fram en vinner hver uke. Temaene har vært kjærlighet, kamp, natur, uro og en åpen klasse. Denne ukens kategori er juryens «Bonus»-dikt, og fantes ikke på topp 100-listen.

Jurymedlem Henrik Mestad kjente først på var at Bjørnson ikke var på topp 100-listen.

– Så merket jeg at flere manglet, som Rolf Jacobsen, og selv om Hauge er med, var ikke det etter min mening hans beste dikt, sier Henrik Mestad.

Marit Borkenhagen synes det var mye fint på listen, men at mange manglet.

– Jeg endte med å velge inn et dikt av Tarjei Vesaas, som jeg synes er utrolig godt dikt, men som ikke var med, sier Marit Borkenhagen.

Juryen i Dikt & forbannet løgn

Juryen består av Herborg Kråkevik, Henrik Mestad, Marit Borkenhagen, Ellen Wisløff og Sigrid Bonde Tusvik.

Herborg Kråkevik savnet både Per Sivle, Andre Bjerke, Helge Torvund, Geir Gulliksen, Vindtorn og Ruth Lillegraven.

– Det var minus på minus, selv om det var mye fint, sier Herborg Kråkevik.

Sigrid Bonde Tusvik savnet jeg ikke så mange dikt blant de 100 diktene, men ville ha med et dikt av Einar Økland.

– Jeg tenker at det er kjempevanskelig å velge ut 100 dikt. Men Økland, som har vært poet siden 1960-tallet, og som skriver positivt og ironiske Vestlandsdikt måtte med.

– Jeg er veldig glad i Einar Økland, han er jo både psykolog og forfatter. Han leker med både teksten og oss, sier Ellen Wisløff.

Fikk frie tøyler til å velge de 100 beste norske diktene

En trio som daglig forholder seg til poesi i jobben sin, har valgt ut det de mener er Norges 100 beste dikt: Eirik Vassenden fra Universitetet i Bergen, Marit Grøtta fra Universitetet i Oslo og Trond Haugen fra Nasjonalbiblioteket.

Diktene er fordelt på disse kategoriene:

  • «Bonus - juryens personlige favorittdikt» - «Innbying» av Tarjei Vesaas» er kåret til beste dikt.
  • «Dikt & forbannet løgn» - «Det er den draumen» av Olav H. Hauge er kåret til beste dikt.
  • «Uro» - «Jeg ser» av Sigbjørn Obstfelder er kåret til beste dikt.
  • «Natur og menneske» - «Kvardag» av Olav H. Hauge er kåret til beste dikt.
  • «Med penn som våpen» - «Du må ikke sove» av Arnulf Øverland er kåret til beste dikt.
  • «Hjerte, smerte» - «Ord over grind» av Halldis Moren Vesaas er kåret til beste dikt.

Jurymedlem Ellen Wisløff er også dommer i poesi-fotokonkurransen #nrk_diktogforbannetløgn, der vi har bedt dere om å illustrere dikt-temaene våre. Her er vinnerbildene!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober