NRK Meny
Normal

Tar totalt fri fra nettet i påsken

Ingen ser på nettbrett. Ingen surfer på mobilen. For familien Skjelderup har tatt fullstendig fri fra nettet når de er på hytta på Sjusjøen i påskeferien. Det anbefaler de andre å gjøre også.

familie

Familien Skjeldrup har valgt å være helt fri for nettbrett og mobil i påskeferien. I stedet blir det brettspill og skiturer.

Foto: Even Lusæter / NRK

Brettspill og tegnesaker står på bordet. Frokosten er inntatt uten forstyrrelser fra nettsurfing, nettspill eller mobil. Nå spiller familien Yatzy sammen i hytta på Sjusjøen.

– Vi får konsentrert oss om tiden vi tilbringer sammen, sier Guro Skjelderup. Dette er den andre ferien hun har med barna uten at de får lov til å bruke nettbrett og mobil.

– Det er egentlig ganske ok å ikke bruke nettbrett i ferien, smiler sønnene August og Ludvig. Moren innrømmer at de alle var litt avhengig av mobil og spill. Hun bestemte seg for å prøve dette da hun oppdaget at guttene snakket om spill på nettet selv når de ikke spilte. Selv var hun altfor opptatt av å sjekke mobilen sin.

– Det er bedre å oppleve det som skjer rundt oss enn å sitte med hodet ned i en skjerm, sier hun.

– For da kunne man jo vært hvor som helst.

Mari Velsand

Å avklare forventninger på mobilbruk på forhånd kan være lurt, sier direktør i Medietilsynet Mari Velsand.

Foto: Lars Hægeland / NRK

Stadig flere etterspør mobilfrie soner og nettfrie feriesteder. I en spørreundersøkelse fra Norstat i 2016 fremkom det at et flertall av nordmenn vil ha et mer mobilfritt samfunn ved å innføre mobilfrie soner. Og mange er blitt bevisste på at man kan bli mobilavhengig.

Er du mobilavhengig? Ta NRKs quizen nederst i artikkelen.

LES OGSÅ: Inviter til mobilfri nyttårsfest!

Uenige om tidsbruk

I Medietilsynets siste undersøkelse «Barn og medier 2018» sier 53 prosent av barn mellom 9 og 16 år at de ofte eller av og til er uenige med foreldrene om tidsbruk på nett.

– Det er viktig å inngå avtaler på forhånd, før man drar på ferie, om hvor mye tid som skal brukes på mobilen, sier Mari Velsand som er direktør i Medietilsynet til NRK.

– Blir det økt krav om mobilfrie soner?

– Dette er noe som folk blir mer og mer oppmerksom på fordi alle har med mobilen overalt, sier hun og legger til at det er viktig å ha spilleregler nettopp om dette.

Deling i sosiale medier

Ekspertene mener det er lurt å ha spilleregler for hvor mye nett og mobil skal brukes i påskeferien. Noen velger også å ha mobilfri sone.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Savnet etter mobilen

– Jeg har heller ikke prøvd mobilfri ferie, sier Torgeir Frøystein som er foredragsholder for Barnevakten, en organisasjon som gir råd om barn og media.

Han er på vei ut på ski og da er også mobilen med. Men han innrømmer at tanken har slått ham.

– Det er i utgangspunktet en god ide fordi man får kjent på hva det er man savner når man ikke bruker nettet og mobilen, sier han.

Frøystein mener ikke det nødvendigvis er så viktig å gjøre avtaler, men at man kan snakke sammen og finne ut om man kan gjøre noe sammen i stedet for.

– Man kan se Youtube sammen. Det er kjempegøy og det har jeg gjort sammen med mine barn, forteller han.

Uttrykk som mobilabstinens og mobilavhengighet viser at dette er i ferd med å ta overhånd, forklarer han.

– Mobilfrie soner er kanskje det pusterommet mange trenger. Man har jo mobilen med seg hele tiden, sier han. Og det er lett å ty til den når man har litt dødtid. Kanskje den tiden av og til kan brukes til være litt alene med seg selv, sier han.

Familien Skjelderup er på vei ut på ski. Det er silkeføre og strålende sol.

– Hvordan har påsken vært uten nettbrett og mobil?

– Tipp topp, tommelen opp, smiler Ludvig og farer av gårde i skisporet.

QUIZ OM MOBILAVHENGIGHET:

1/5 Hvor ofte må du sjekke mobilen hvert døgn, for å regnes som mobilavhengig?

telefon_i_kulda
Foto: Malin Nygård Solberg / NRK

2/5 Hvor sjelden må du skru av varsler og lyder, for å regnes som mobilavhengig?

Kvinne med mobil i senga
Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

3/5 Hvordan reagerer du når du inviteres på mobilfri-middag, for å regnes som mobilavhengig?

Dekket bord
Foto: Privat

4/5 Hvor ofte kan mobilavhengige spise et måltid med familien uten å se på mobilen?

Barn på Instagram/sosiale medier
Foto: Kristin Granbo / NRK

5/5 Hva gjør mobilavhengige med mobilen når de går på badet og dusjer?

Mobil i hånda
Foto: Maria Elsness / NRK

Ditt resultat

Du må svare på alle spørsmålene først.

Kulturstrøm

 • «Mamma Mia»-oppfølger slo original

  Kinopremieren for oppfølgeren til «Mamma Mia»-originalen fra 2008 er den sterkeste åpningshelgen for en kinofilm i Norge siden 2015, skriver Dagbladet. Da besøkte over 170.000 kinogjengere James Bond-filmen «Spectre». Filmen «Mamma Mia! Here We go Again» ble sett av over 140.867 kinogjengere I helgen, viser tall fra Filmweb. Jeg rekker å lure på om alle de store hitene ble brukt opp i originalen, mente NRKs anmelder om den nye filmen.

  Lily James
  Foto: United International Pictures
 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS
 • Drake topper for tredje uke på rad

  Den kanadiske rapperen Drakes femte soloalbum ble sluppet 29. juni, og har allerede ligget tre uker på førsteplassen på Billboards topp 200-liste, skriver Rolling Stone. Albumet er dermed det første til å toppe den prestisjetunge amerikanske hitlisten like lenge siden den britiske artisten Adele toppet listen tre uker i strekk i desember 2016 med albumet «25». Polerte, men melodiøse tussmørke-beats, mener NRKs anmelder om Drakes «Scorpion».

  Drake
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP