NRK Meny
Normal

Tar tak i det bevegelige

Forfatter Thor Gotaas har 12 bøker på samvittigheten, de fleste konsentrerer seg om utvikling innen skiløping og løping. Hvorfor denne fascinasjonen for bevegelse?

Thor Gotaas
Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

– Livet er i bevegelse og stillstand er død! Det som er i bevegelse påkaller interesse, og vi mennesker er jo vandrere på jorda. Er du energisk og beveger deg, så kommer du bokstavelig talt frem.

I sitt forfatterskap har 44-åringen Thor Gotaas vært mest opptatt av det han selv kaller bevegelige tema. Søndagens Sølvsuper-gjest har til nå gitt ut 12 bøker, de fleste konsentrerer seg om utvikling innen skiløping og løping.

Folk har til alle tider og på ulike nivåer holdt på med sport, men i dag er det profesjonalismen, penger og underholdningsaspektet som er mer utpreget enn før.

– Idretten gjenspeiler tiden og utviklingen. Vi må ikke glemme at utøvere før i tiden som vi nå oppfatter som gammeldagse og umoderne, ble oppfattet som svært moderne den gangen!

Fortalte det ikke til noen

I samtale med programleder Haakon D. Blaauw forteller Thor Gotaas blant annet om hans lyst til å bli forfatter.

Skriver bok om skifabrikker

Thor Gotaas ga i 2007 ut boka 'Skimakerne: Historien om norske ski'. Her avbildet i en låve på Ådalsbruk i Løten under forarbeidet.

Foto: Knut Sveen / NRK

– Helt fra jeg begynte på folkeskolen leste jeg alt jeg kom over av skihistorie og historie knyttet til løping som jeg kunne komme over. Da tilgangen på litteratur etter hvert begynte å bli mangelfull, bestemte jeg meg for selv å sette meg ned for å fylle ut hullene. Alt som barn bestemte jeg meg for å bli forfatter, men jeg fortalte det ikke til noen før jeg var i gang med mitt første bokprosjekt.

Fikk penger for å slutte

Thor Gotaas har gjennomført Birkebeinerrennet 21 ganger og 24 ganger har han syklet ”Den store styrkeprøven” mellom Trondheim og Oslo. Den ene gangen gjennomførte han et veddemål på en eldre sykkel uten gir. Tre ganger har han haiket jorden rundt og samlet masse opplevelser.

– Ved en anledning reiste jeg sammen med en svenske som prøvde å livnære seg som gatesanger. Han dro også meg med seg i dette. Resultatet var at vi sang og spilte så dårlig at folk ga oss penger for å slutte!

Sølvsuper, NRK P1, søndag 15. mars kl 07.03