Monsens klage ikke tatt til følge

Fritt Ord-vinner Nina Karin Monsens klage på tv-programmet Schrödingers katt blir ikke tatt til følge av Kringkastingsrådet.

Nina Karin Monsen på talerstolen
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Nina Karin Monsen klaget inn en reportasje i «Schrödingers katt»-sendingen 29. oktober, som handlet om at barn av lesbiske par ifølge en dansk studie klarer seg bedre enn andre barn.

I reportasjen ble det brukt sitater fra Monsens intervju i Redaksjon EN fra 27. april i forbindelse med at hun ble tildelt Fritt Ord-prisen. Klagen gjelder både bruken av disse sitatene og programmets innhold.

– Vi tar ikke klagen til følge. Man kan ikke definere seg inn og ut av debatten som man selv vil, uttalte leder Kjellaug Nakkim på vegne av Kringkastingsrådet.

Noe mer ville ikke Kringkastingsrådet utdype begrunnelsen.

Monsens klage

Monsen skriver i klagen at hun i Redaksjon EN uttalte seg «i en kontekst der tema var planlagte farløse barn», og at «Schrödingers katt dreide seg om barns psykiske helse». Videre skriver Monsen at en «relevant kritiker» for programmet kunne ha vært «en sosiolog eller statistiker, eventuelt en barnepsykiater».

Ifølge K-rådssekretær Leif Stavik klaget Monsen programmet også inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU), men PFU vil ikke behandle denne klagen.

Tidligere i høst svarte Nina Karin Monsen på Anne Holts kritikk av henne i et radioportrett. Hun sa den gangen at Holt har forfulgt henne med sine beskyldinger i mange sammenhenger.

Kritikk etter Fritt ord

Det var etter at Nina Karin Monsen mottok Fritt ords pris i år, kritikken mot Monsen startet. Blant annet gikk biskop Solveig Fiske ut med en pressemelding, der hun skrev at Nina Karin Monsen rammer barna.

Mange har vært uenige i årets utdeling av Fritt ords pris. I etterkant har Nina Karin Monsen ment seg både feilsitert og utnevnt til syndebukk av medier og rettighetsforkjempere.

Kulturstrøm

 • Brenner for pressefrihet

  Selv har TV2-reporteren Kadafi Zamanhan kjent på rasisme og trusler her til lands, og vold og arrestasjon på jobboppdrag i utlandet, forteller han til NRK-programmet Drivkraft.

  Kadafi Zaman
 • LaBoeuf gjør comeback

  Den amerikanske skuespilleren Shia LaBoeuf gjør suksess på kino med den selvbiografiske filmen «Honey Boy». LaBoeuf spiller rollen som sin egen eksentriske far, mens en ung gutt spiller ham selv. LaBoeuf var barnestjerne i Disney og har senere blitt verdenskjent med Transformers-filmene. Superstjernen var i ferd med å trekke seg helt fra film, men skrev så filmmanus om sitt eget liv da han var innlagt på politipålagt avrusningsklinikk.

  Filmplakat for Honey Boy, skrevet av Shia LaBoeuf
  Foto: Amazon
 • To norske nominert til IMPAC Dublin

  Matias Faldbakken og Geir Gulliksen er nominerte til IMPAC Dublin Literary Award 2020. Det er bibliotek over hele verden som har nominert 159 bøker, som må være utgitt på engelsk. Faldbakkens roman «The Hills» har en servitør som hovedperson og har fått tittelen «The Waiter» i engelsk språkdrakt. Geir Gulliksen er nominert for «Story of a marriage» («Historien om et ekteskap»). Prisen består av €100,000 og ble første gang utdelt i 1996. Tidligere vinnerne er blant andre Per Petterson, Orhan Pamuk og Michel Houellebecq. Kortlisten vil bli offentliggjort 2. april neste år.