Hopp til innhold

Monsens klage ikke tatt til følge

Fritt Ord-vinner Nina Karin Monsens klage på tv-programmet Schrödingers katt blir ikke tatt til følge av Kringkastingsrådet.

Nina Karin Monsen på talerstolen
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Nina Karin Monsen klaget inn en reportasje i «Schrödingers katt»-sendingen 29. oktober, som handlet om at barn av lesbiske par ifølge en dansk studie klarer seg bedre enn andre barn.

I reportasjen ble det brukt sitater fra Monsens intervju i Redaksjon EN fra 27. april i forbindelse med at hun ble tildelt Fritt Ord-prisen. Klagen gjelder både bruken av disse sitatene og programmets innhold.

– Vi tar ikke klagen til følge. Man kan ikke definere seg inn og ut av debatten som man selv vil, uttalte leder Kjellaug Nakkim på vegne av Kringkastingsrådet.

Noe mer ville ikke Kringkastingsrådet utdype begrunnelsen.

Monsens klage

Monsen skriver i klagen at hun i Redaksjon EN uttalte seg «i en kontekst der tema var planlagte farløse barn», og at «Schrödingers katt dreide seg om barns psykiske helse». Videre skriver Monsen at en «relevant kritiker» for programmet kunne ha vært «en sosiolog eller statistiker, eventuelt en barnepsykiater».

Ifølge K-rådssekretær Leif Stavik klaget Monsen programmet også inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU), men PFU vil ikke behandle denne klagen.

Tidligere i høst svarte Nina Karin Monsen på Anne Holts kritikk av henne i et radioportrett. Hun sa den gangen at Holt har forfulgt henne med sine beskyldinger i mange sammenhenger.

Kritikk etter Fritt ord

Det var etter at Nina Karin Monsen mottok Fritt ords pris i år, kritikken mot Monsen startet. Blant annet gikk biskop Solveig Fiske ut med en pressemelding, der hun skrev at Nina Karin Monsen rammer barna.

Mange har vært uenige i årets utdeling av Fritt ords pris. I etterkant har Nina Karin Monsen ment seg både feilsitert og utnevnt til syndebukk av medier og rettighetsforkjempere.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)