Hopp til innhold

Tar ikke avstand fra kirkebrenning

Forfatter Håvard Rem sier til Bokprogrammet at han ikke vil ta avstand fra kirkebrenning. - Jeg fascineres av at det forekommer i et land som vårt, sier han.

Håvard Rem

Håvard Rem har stor sans for blackmetal- musikk.

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

Nett-TV: Se Bokprogrammet: "Djevler og demoner" tirsdag kl. 22.30

Forfatteren og dikteren Håvard Rem har skrevet dikt som siden er blitt tonesatt av musikere som a-ha. Rem har også stor sans for musikk i blackmetal-sjangeren.

Svartmetallens vugge

- Nedlagt industri er denne musikkens vugge, og er mye av bakgrunnen for skrikingen i metal-musikken, sier Håvard Rem til Hans Olav Brenner i Bokprogrammet.

Norsk blackmetal, eller svartmetall, oppsto tidlig på 1990-tallet, og aktører i miljøet var innblandet i både kirkebrenning og drap. Siden har musikken spredt seg internasjonalt.

Rem har skrevet boken "Infødte skrik", som handler om nettopp blackmetal. Han er opptatt av temaet fordi Norge i dag regnes som blackmetal-musikkens hovedstad i verden.

Fantoft stavkirke totalskadet i brann

Fantoft stavkirke ble totalskadet i brann i 1992, etter å ha blitt påsatt.

Foto: Gidske Stark / Scanpix

- Varg Vikernes-saken satte Norge på verdenskartet, sier Rem om blackmetal-musikeren og kirkebrenneren - også kalt Greven.

- Har du behov for å brenne kirker selv?

- Jeg har aldri selv tent på. Men jeg har en skrekkblandet fascinasjon av at rike olje-Norge har slike ekstremiteter, sier Rem.

Tungindustri-fenomen

Det finnes omlag 700 norske band. De fleste tilhører miljøet rundt Hønefoss.

- Hønefoss er en typisk post-industriell by, med gammel historie. Det er derfor ikke tilfeldig at så mange black metal-band holder til her. På andreplass i antall black metal-band, kommer Notodden, som heller ikke er langt unna eller ulik Hønefoss.

Håvard Rem trekker frem at under hans forarbeid til boken, kom han frem til at dagens svartmetall-musikere i stor grad er barn av den radikale generasjonen sektstiåtterne. Rem ser på musikken som en opposisjon mot snillheten i det norske samfunnet.

- De mest intellektuelle menneskene, finner jeg faktisk i metal-bransjen, sier Håvard Rem.

Kulturstrøm

  • Nordmann vant Apple Design Award 2023

    Appen Flighty var en av appene som vant Apple Design Award 2023. Blant grunnleggerne er nordmannen Markus Aarstad.

    – Jeg er utrolig stolt over hva teamet har fått til. Vi er tre stykker som sitter i hvert vårt land, og kom sammen om en felles drive for å forberede hverdagen til flyreisende, sier Aarstad til NRK.

    Flighty ble grunnlagt for fire år siden og er laget av Markus Aarstad, Ryan Jones og Francesc Bruguera. Appen hjelpe med sporing av flyinformasjon, og kan blant annet varsle deg ved forsinkelser på flyreisen din.

    – Å bli anerkjent på den globale scene av det siste århundrets kanskje mest innflytelsesrike selskap er veldig gøy, sier Aarstad.

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.