Hopp til innhold

Tapte sak etter naziorgie-oppslag

Tidligere Formel 1-sjef tapte omstridt sak om pressefrihet i Strasbourg-domstol.

Max Mosley og oppslag i News of The World (Kollasj)

Max Mosley og oppslaget i News of The World fra 2008.

Foto: Hache / Faksimile NotW

Den tidligere idrettstoppen Max Mosley ønsket å gjøre det påbudt ved lov for britisk presse å gi beskjed til offentlige personer før den omtaler forhold av privat art.

Mosley opplevde i 2008 å få sexlivet sitt brettet utover forsiden av tabloidavisen News of the World, etter å ha deltatt i en nazi-tematisk orgie med fem prostituerte.

I dag falt dommen i Den europeiske menneskerettsdomstol. Mosley fikk ikke medhold i sitt krav.

– Et slikt system vil ha en nedkjølende effekt på ytringsfriheten, heter det i dommen.

Ville ha lovendring

News Of The World ble i 2008 dømt i britisk høyesterett for å ha krenket Mosleys privatliv.

Tabloidavisen måtte da betale 600.000 kroner i erstatning til den tidligere sjefen for Det internasjonale bilsportforbundet.

71 år gamle Mosley mente imidlertid ikke at pengene var oppreising nok, og tok saken til Menneskerettighetsdomstolen.

Han mente britisk lovgivning ikke fulgte artikkel 8 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjon.

– Når pressen først har trykket en sak, er det umulig å trekke den tilbake. Da er den ute og i folks bevissthet, enten den er sann eller ikke, sa Mosley til BBC før dommen falt i dag.

Enhver har rett til respekt for sitt privatliv og familieliv, sitt hjem og sin korrespondanse.

Artikkel 8 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjon

– Ikke overrasket

Jon Wessel-Aas

Advokat Jon Wessel-Aas sier Strasbourg-domstolen har lang tradisjon for å respektere pressens egne etiske regelverk.

Foto: Nina Didriksen

NRK-advokat Jon Wessel-Aas er daglig leder for Den internasjonale juristkommisjon i Norge. Han har jobbet mye med saker om ytringsfrihet og personvern, og er ikke overrasket over dagens dom.

– Dette føyer seg inn i en lang rekke avgjørelser fra Strasbourg om at enhver form for forhåndskontroll av ytringer er tabu, sier Wessel-Aas til NRK.no.

Det er ennå ikke kjent om Mosley vil anke saken til Menneskerettighetsdomstolens såkalte storkammer for en ny vurdering.

Wessel-Aas tror uansett ikke briten vil få medhold der heller.

– Strasbourg-domstolen har stor respekt for pressens interne justis. Deres hovedprinsipp er at hvis pressen skal stilles til ansvar, skal det gjøres først etter publisering. Da kan alt vurderes i offentlighetens lys. De er opptatt av etterhåndskontroll i stedet for forhåndskontroll, sier juristen.

Max Mosley

Max Mosley (til venstre) sammen med sin advokat under det første rettsmøtet i Strasbourg 11. januar. I dag falt dommen fra Den europeiske menneskerettighetsdomstol i saken mellom Mosley og Storbritannia. Den tidligere Formel 1-sjefen tapte.

Foto: Cedric Joubert / Ap

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP