Tapte kampen mot Universal

Familien etter Bob Marley tapte rettighetskampen mot Universal.

Marley-familien

Enken og etterkommerne: Julian, Stephen og Damien Marley sammen med moren Rita. Bob Marleys enke og hans etterkommere.

Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS

Rita Marley, enken etter Bob Marley

Rita Marley, enken etter Bob Marley, mener Universal Music miskbruker rettighetene etter Bob Marley.

Foto: BORIS HEGER / AP
Bob Marley

Bob Marley døde i 1981 av kreft.

Foto: HO / AFP

Det er mulig de har stått og sunget i rettssalen… «Get up, stand up, stand up for your copyrights!» Men om de gjorde det, var det trolig til liten nytte. For familien til den avdøde reggae-guruen Bob Marley fikk det ikke som de ville likevel.

Fem album

Bob Marleys familie mente nemlig at det var de som hadde burde eie rettighetene til hans musikk, og ikke plateselskapet Universal Music. Nærmere bestemt var det snakk om fem album produsert i perioden 1973 til 1977 for Island Records.

Albumene «Catch a Fire», «Burnin'», «Natty Dread», «Rastaman Vibrations» og «Exodus» ble alle spilt inn av Marley og bandet hans, The Wailers.

Utnytter rettighetene?

Enken etter Marley - Rita Marley og hans barn saksøkte plateselskapet Universal for millioner, fordi de mener at selskapet utnytter rettighetene til innspillingene.

Familien mener Universal med vilje har holdt tilbake royalty for rettigheter de mener Marley-familiens «Fifty-Six Hope Road Music»-selskap har krav på.

Ville spørres til råds

I tillegg mente Marleyene at plateselskapet skulle konsultert familien når det gjaldt flere viktige avgjørelser omkring rettigheter til musikk og bruk i for eksempel ringetoner.

Men familien fikk aldri medhold i retten, melder BBC.

Bob Marley døde i 1981 av kreft, bare 36 år gammel. Samleplaten «Legend» er den mest solgte reggae-platen noensinne.

Kulturstrøm

 • Ung poet hylles for dikt

  22 år gamle Amanda Gorman leste sitt dikt «The Hill We Climb» under innsettelsen av Joe Biden onsdag, og ble umiddelbart hyllet av folk over hele verden for sin sterke opptreden. Gorman har fortalt Los Angeles Times at diktet ble skrevet etter stormingen av Kongressen i USA 6. januar.

  Amanda Gorman under innsettelsen av Joe Biden.
  Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters/NTB
 • Film med kritikk av kastesystemet

  «The White Tiger» handler om hvordan en fattig gutt i India karret seg opp til å bli en vellykket entreprenør. Der «Slumdog Millionaire» fremstår som et eventyr, er dette en kynisk kamp for overlevelse, skriver Filmpolitiet. Terningkast 5.

  Adarsh Gourav i serien THE WHITE TIGER. Smiler og slår ut med armene med en stor gjeng menn i skjorte og buske i bakgrunnen
  Foto: Tejinder Singh Khamkha / Netflix