Hopp til innhold

Tapte kampen mot Universal

Familien etter Bob Marley tapte rettighetskampen mot Universal.

Marley-familien

Enken og etterkommerne: Julian, Stephen og Damien Marley sammen med moren Rita. Bob Marleys enke og hans etterkommere.

Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS

Rita Marley, enken etter Bob Marley

Rita Marley, enken etter Bob Marley, mener Universal Music miskbruker rettighetene etter Bob Marley.

Foto: BORIS HEGER / AP
Bob Marley

Bob Marley døde i 1981 av kreft.

Foto: HO / AFP

Det er mulig de har stått og sunget i rettssalen… «Get up, stand up, stand up for your copyrights!» Men om de gjorde det, var det trolig til liten nytte. For familien til den avdøde reggae-guruen Bob Marley fikk det ikke som de ville likevel.

Fem album

Bob Marleys familie mente nemlig at det var de som hadde burde eie rettighetene til hans musikk, og ikke plateselskapet Universal Music. Nærmere bestemt var det snakk om fem album produsert i perioden 1973 til 1977 for Island Records.

Albumene «Catch a Fire», «Burnin'», «Natty Dread», «Rastaman Vibrations» og «Exodus» ble alle spilt inn av Marley og bandet hans, The Wailers.

Utnytter rettighetene?

Enken etter Marley - Rita Marley og hans barn saksøkte plateselskapet Universal for millioner, fordi de mener at selskapet utnytter rettighetene til innspillingene.

Familien mener Universal med vilje har holdt tilbake royalty for rettigheter de mener Marley-familiens «Fifty-Six Hope Road Music»-selskap har krav på.

Ville spørres til råds

I tillegg mente Marleyene at plateselskapet skulle konsultert familien når det gjaldt flere viktige avgjørelser omkring rettigheter til musikk og bruk i for eksempel ringetoner.

Men familien fikk aldri medhold i retten, melder BBC.

Bob Marley døde i 1981 av kreft, bare 36 år gammel. Samleplaten «Legend» er den mest solgte reggae-platen noensinne.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.