Taper 75 milliarder i året?

En ny rapport melder om store tap for underholdningsindustrien i Europa. – Dette er fantasibeløp, men ny teknologi skaper friksjon i markedet, mener Gisle Hannemyr.

Nedlasting og fildeling, illustrasjonsbilde

Taper den europeiske underholdningsbransjen mange milliarder i året på grunn av ulovlig nedlasting og piratkopiering?

Foto: AP

Gisle Hannemyr

Gisle Hannemyr er skeptisk til tallene i den nye europeiske undersøkelsen.

Foto: Privat
Nedlasting av mp3

En svensk undersøkelse sier ulovlig fildeling og nedlasting ikke har skadet den svenske musikkindustrien totalt sett.

Foto: Colourbox
Wii Fit

Det kommer stadig nye former for underholdning som forbrukerne kan spre sine penger på.

Foto: LUCY NICHOLSON / REUTERS

En ny rapport (.pdf) selskapet Tera Consultans har gjort for det internasjonale handelskammeret (International Chambers of Commerce), sier at underholdningsindustrien i EU tapte 75 milliarder kroner på grunn av piratkopiering, i 2008.

600.000 jobber borte?

I følge danske Politiken vil piratkopiering, med de mest konservative scenarier, påføre underholdningsindustrien i Europa et tap på 240 milliarder kroner i 2015, tilsvarende 600.000 arbeidsplasser.

Dette står i sterk kontrast med en annen rapport, vi skrev om i går. En svens undersøkelse konkluderte med at musikkbransjen i Sverige samlet sett får inn like mye penger på cd-salg, rettigheter, konserter, nedlasting og streamingtjenester som de gjorde på sine produkter for ti år siden – til tross for ulovlig nedlasting.

Gisle Hannemyr, forsker og lektor ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo, ser stadig slike rapporter, men er skeptisk til tallene.

- Fantasibeløp

- De høye tallene framkommer gjerne ved at de ser på det totale volumet for piratkopiering og multipliserer med hvert produkts utsalgspris. De mener altså at et hvert piratkopiert eksemplar er er et tapt salg, men det stemmer ikke. Folk ville ikke hatt råd til å kjøpe at de kopierer ulovlig, så dette er et fantasibeløp, mener Hannemyr.

- Det er forskjellige måter å regne på. Folk har et visst antall kroner de bruker på slikt, satt av i sine private budsjetter. Og kan de piratkopiere innhold bruker de kanskje mer på å gå på konserter, sier han.

Det er imidlertid ikke tvil om at plateselskapene taper penger i et marked der forbrukerne har stadig flere underholdningstilbud å spre sine penger på.

- Plateselskapene har problemer med å tjene inn det de har tapt på lavere cd-salg i forhold til streaming og nedlasting. Det inntektstapet klarer de ikke erstatte, mener Hannemyr.

Nye inntekter for spillindustrien

- Konserter, apps til iphone, ringetoner og ulike former for online underholdning er i ferd med å spise opp mye av markedet. Før spilte folk Ludo på papp. Spillindustrien har store inntekter som har kommet de siste tiårene.

I følge de verste anslagene i den europeiske undersøkelsen kan tapene for underholdningsbransjen bli så store som 420 milliarder kroner og 1,2 millioner arbeidsplasser, per år.

Når man får stadig ny teknologi som muliggjør underholdning distribuert på mange flere måter enn tidligere, er det klart det vil bli endringer i markedene.

- Fase for eksperimentering

- Vi er inne i en fase med eksperimentering. det er ikke første gang vi har store teknologiskifter. En periode forsøkte man jo å stoppe pianoruller, fordi man trodde folk ville slutte å gå på konserter, når de hadde musikken hjemme. Så det har alltid vært friksjon når teknologien utvikler seg.

- Noen er vinnere og noen er tapere gjennom denne friksjonen. Man får en periode med mye usikkerhet. Så får man nye forretningsmodeller som gjør at aktørene sysselsetter folk, men ikke nødvendigvis de samme folka, mener Hannemyr.

Kulturstrøm

 • Britney Spears foreslår ny verge

  Ifølge kjendis-nettstedet TMZ har sangeren og pop-ikonet Britney Spears og hennes nye advokat Matt Rosengart mandag levert rettsdokumenter med forslag til hvem de vil skal ta over vergemålet etter hennes far. De skriver at det er den autoriserte regnskapsføreren Jason Rubin som nå foreslås som Spears’ nye verge.

 • Se Festivalsommer fra Malakoff

  Programleder Markus Bailey sjekker stemningen på Malakoff-festivalen hvor artister osm Dagny, Malin Pettersen og Kjartan Lauritzen spiller blant fjell og fjord på Nordfjordeid.

  Markus Bailey sjekker stemningen på Malakoff-festivalen hvor bla. Dagny og Kjartan Lauritzen spiller blant fjell og fjord på Nordfjordeid.
 • Stormzy utstilles Madame Tussaud

  En voksfigur av rapstjernen Stormzy blir Madame Tussauds nyeste tilskudd. Den annonserte det verdensberømte London-museet selv på Twitter mandag.

Flere kulturnyheter