Tankevekkende fra Stephen Fry

Den britiske skuespilleren Stephen Frys dokumentar som NRK2 viser mandag, byr på sterke møter med mennesker som på en eller annen måte er berørt av hiv og aids. Samtidig retter han søkelyset på problematikken rundt smittefare, medisinering og stigmatisering som følger med sykdommen.

Stephen Fry

Stephen Fry har tidligere laget en dokumentar om manisk depressivitet som NRK har vist. Mandag er han tilbake med et gripende program om hiv og aids.

Foto: NBDtv

Tidlig på 80-tallet visste man lite om aids og hvordan behandle sykdommen. Oppmerksomheten var rettet mot enkelte grupper, deriblant homoseksuelle menn og sprøytenarkomane.

– På den tiden var aids som en virvelvind. Ble man smittet, hadde man samtidig underskrevet sin dødsdom, sier Stephen Fry.

I dag vet man at sykdommen også kan ramme heteroseksuelle - kvinner, menn, barn. Til tross for utallige kampanjer og nye medisiner har aids vært årsak til 25 millioner døde i løpet av to tiår.

Personlig reise

Stephen Fry, som selv er homoseksuell, har hatt sykdommen nært innpå seg. Han er ikke selv smittet, men har opplevd at mange av hans venner døde av aids.

I denne todelte dokumentaren, som sendes over to mandager, legger han ut på en personlig reise for å undersøke hvordan tilstanden er i dag i Storbritannia og Afrika.

For å sette det hele i perspektiv, utsetter han seg selv for smertefulle møter ved å vende tilbake til en aidsklinikk i London hvor han ofte besøkte kjente som ikke lever lenger. Han oppsøker også sin første store kjærlighet, Kim Harris, som i dag er nesten blind. Kim ble smittet av hiv fra sin nye partner som er død i dag.

Økende smitte

Mer enn 40 millioner mennesker verden over og derav over 70 000 i Storbritannia lever med hiv/aids, og Fry finner ut at til tross for effektiv medisin, er en tredel av dem ikke klar over at de er bærere av viruset. Selv om det tar kun 15 minutter å la seg teste.

I løpet av 10 år har det vært 400 prosent økning i antall smittede i England.

Russisk rulett

I første del av dokumentaren spør Fry om hvem risikogruppen er og hvorfor. Han oppsøker unge homo- og heteroseksuelle miljøer hvor han får høre sjokkerende historier. Blant annet blir han fortalt om en 19-åring som bad en gjeng homofile gi ham en ”gave”, nemlig hiv-viruset – noe ingen av dem nektet ham. Han hadde sex med fem av dem samme kveld.

Stephen Fry

Stephen Fry får høre sjokkerende historier i løpet av sin reise i England og Afrika.

Foto: RDF Int

Fry er gjennomgående en rolig og omtenksom person som bruker humor på de rette stedene, men han viser tydelig sinne i møte med den løsslupne holdningen til ubeskyttet sex og den trusselen hiv-viruset representerer. Er det virkelig mulig at noen frivillig spiller russisk rulett med sine liv? Er det sant at det i enkelte miljøer gir høy status å være hiv-smittet? Har det gått en hel generasjon etter 80-tallet ”hus forbi” at det er farlig å ha ubeskyttet sex med fremmede?

Problemområdet Afrika

Fry tar oss med til Sør-Afrika der holdningen er at hiv/aids er et personlig problem og ikke et offentlig. Vi får høre at 90 prosent av de smittede kunne ha vært reddet hvis myndighetene hadde gjort tilgangen til medisiner lettere tilgjengelig.

Problemene i Sør-Afrika er enorme, mellom 20 og 30 prosent av befolkningen er smittet. Er det kulturelt betinget? Er det fordi mennene er mer promiskuøse enn i andre kulturer? Fry søker svar.

Nytt håp

Stephen Fry og major Ruranga

Da major Ruranga fra Uganda fikk vite at han var hiv-smittet, bestemte han seg for å reise rundt og informere andre om hvordan unngå å bli smittet. Stephen Fry ble med ham et stykke på veien og lytter her interessert.

Foto: NBDtv

I sendingen neste mandag, er Fry i Uganda, der han blant andre møter major Ruranga som selv er hivsmittet, og som driver aktiv informasjon blant befolkningen.

Fry tar også turen til et medisinfirma i England som nettopp har lansert en enkeltpille som man mener skal kunne revolusjonere hiv/aids-rammedes liv. Han møter eksperter for å diskutere hvor effektive den nye behandlingen er.

Stigmatisering

Gjennom samtalene Fry har i dokumentaren, forstår vi at stigmatisering og fordommer av hiv-positive lever i beste velgående i dagens samfunn. Mange må tåle psykisk og fysisk trakassering, selv barn som er rammet av hiv fordi moren som fødte dem hadde infisert blod.

-Med nye medisiner kan en hiv-smittet leve nærmest normalt, men sosialt er det døden, sier Fry.

Kommentar fra Stephen Fry

Omtale for 12. mai, NRK2

Omtale for 19. mai, NRK2

Stephen Frys hjemmeside

Kulturstrøm

  • Wesseltoft får gjev kulturpris

    Bugge Wesseltoft er mottaker av Telenors Kulturpris 2020 «Grenseløs kommunikasjon». Prisen er på 500 000 kroner og tilfaller pianisten, komponisten og produsenten for en unik evne til å skape nye koblinger mellom ulike sjangre, kulturer og tradisjoner, skriver juryen (NTB).

    Bugge Wesseltoft
    Foto: Henning Gulli / NRK
  • Øya vil ha uteservering

    Øyafestivalen er avlyst, men arrangøren har søkt kommunen om å få ha uteservering i Tøyenparken i hele sommer. – Vi må finne på noe kreativt, sier daglig leder til Dagsavisen. De ser for seg øltelt, matboder og kulturelle innslag.