Tandbergs Radiofabrikk

Tandbergs Radiofabrikk er ikke bare et stykke norsk industrieventyr, men også historien om en helt spesiell gründer, nemlig Vebjørn Tandberg.

Vebjørn Tandberg
Foto: SCANPIX / SCANPIX

Hør: Arven etter Tandberg del 1

Hør: Arven etter Tandberg del 2

Hans liv var fabrikken, og sammen med den gjennomgikk han triumf og tragedie. Da fabrikken gikk konkurs i 1978, fikk det fatale følger for Tandberg, som begikk selvmord samme år.

Jenka rundt badebassenget

”Welcome to paradise,” sa Vebjørn Tandberg når han mottok gjester i sin representasjonsbolig i Nordbergveien i Oslo. Verken ansatte eller forretningsforbindelser trodde sin egne øyne da de fikk se direktøren for den verdenskjente bedriften i Tandbergs Radiofabrikk ønske dem velkommen i Hawaii-skjorte og bomullsbukser. Og forbauselsen var vel ikke mindre da de ble kommandert til å danse jenka rundt badebassenget!

Tandbergs Radiofabrikk

Vebjørn Tandbergs liv var denne radiofabrikken.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Bli kjent med gründeren

I to programmer forteller vi historien om Vebjørn Tandberg og Tandbergs radiofabrikk. Vi møter også den fascinerende gründeren gjennom diverse arkivklipp. Med sine visjoner, engasjement og autoritet preget han ikke bare fabrikken og de ansatte. Gjennom utallige radio- og fjernsynsintervju var han også en kjent skikkelse i det norske samfunnet. Han hadde klare meninger om det aller meste i samfunnet, også mediene.

Første del handler om oppstarten på 40 kvm i 1933 og Tandbergs storhetstid på 50- og 60-tallet. Det andre programmet handler om de vanskelige tidene, om konkursen og til slutt selvmordet.

Kurer på  NRK P2
lørdager kl. 12.03 og mandager kl. 13.03

Kulturstrøm

 • Spektakulær, men ustø eventyrfilm

  Disneys «Mulan» kom som tegnefilm i 1998. Nå er nyinnspillingen tilgjengelig for norske seere. – En film som halter litt underveis, men som reddes inn av en storslagen eventyrfølelse og stilsikker kampsport, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Filmen «Mulan», 2020.
  Foto: Disney+
 • Film for den katte- og juleglade

  «En julegave fra gatekatten Bob» er en oppfølger til «En gatekatt ved navn Bob» fra 2016. Som sist er filmen basert på livet til en narkoman gatemusikant som reddes av katten Bob. – Julefeelgood for katteelskere, skriver Filmpolitiet. Terningkast 3.

  BOBS SISTE HOVEDROLLE: Dette ble den siste filmrollen for gatekatten Bob, som dessverre gikk bort sommeren 2020.
  Foto: Another World Entertainment