Talkshowpresidenten

Barack Obama er en synlig mann i verdenspolitikken, men også en stadig mer synlig mann i amerikanske talkshow. – Det er smart av ham, sier retorikkekspert.

Den amerikanske valgkampen er i innspurten, og president Obama blir stadig mer synlig i amerikanske humortalkshow. Senest denne uka leste han opp slemme tweets om seg selv i en episode av «Jimmy Kimmel Live».

I løpet av de siste åtte årene har alle de store talkshowene i USA hatt besøk av presidenten.

Formidler politikk gjennom humor

En av grunnene til at Obama har dukket opp på tv-skjermen oftere den siste tiden, er for å drive valgkampen til Hillary Clinton. Førstelektor ved Høyskolen Christiania og retorikkekspert Kjell Terje Ringdal sier dette er en effektiv formidling av politikken.

– Ved å kombinere humor og politikk, kommer politikken bedre frem, sier han.

Åtte ganger hos «The Tonight Show»

I løpet av sin presidentperiode har Obama vært gjest hos «The Tonight Show» åtte ganger. Senest i september sendte showet et klipp som fikk det til å se ut som 2009-Obama og 2016-Obama ga råd til hverandre.

– Det er smart av ham å være med på talkshow fordi han kan vise frem seg selv som en person og ikke bare en politiker, sier Ringdal.

I 2009 var Obama den første sittende presidenten som besøkte «The Late Show», og han var også med i Lettermans siste sending i 2015.

– For det første vet jeg at du liker Michelle bedre enn meg, sier Obama til Letterman, og publikum hyler av latter.

Retoriker og amerikansk politikkekspert, Trygve Svensson, er enig med Ringdal.

– Latter og humor er kanskje noe av det mest grunnleggende sosiale som finnes. I politikken der det ofte er strid og splittelse, er det å få noen til å le det mest helende han kan gjøre, sier Svensson.

Talkshowgjester med makt

Obama er en mann med mye makt, men da han besøkte Jimmy Kimmel i fjor vår åpnet han seg opp om dagliglivet sitt.

Makt er en faktor som spiller inn.

– Man blir ikke invitert til talkshow hverken i Norge eller USA hvis man ikke har en slags makt, sier Ringdal.

Som eksempel trekker han frem Jonas Gahr Støre som nylig gjestet «Skavlan».

Snart blir det valgt en ny president i USA, og derfor ville talkshowvert Stephen Colbert hjelpe Obama med å forbedre CV-en hans.

Etter åtte år som en av verdens fremste ledere har nok Obama mye å være takknemlig for, og under sitt siste besøk hos Jimmy Fallon ble han bedt om å lese opp lapper med noe av dette.

Kulturstrøm

 • Hør Dagny live

  Hun har erobret landet med låter som «Fools Gold», og «Love You Like That». Etter å ha blitt nominert til Spellemannprisen fem ganger, tre av dem for årets låt, gir hun ut debutalbumet, og spiller fra det i Kulturstripa.

  Dagny
 • Ny redaktør i Sogn Avis

  Arve Uglum blir ny redaktør og dagleg leiar i Sogn Avis. Han tek over etter Jan Inge Fardal. Uglum kjem frå jobben som prosjektleiar og programleiar for «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» i NRK.

  Arve Uglum ny programleiar for Der ingen skulle tru at nokon kunne bu
  Foto: Christian Blom