NRK Meny
Normal

Forsert stemmeprakt

Den amerikanske sopranen Danielle de Niese er en av de raskest stigende stjernene på operahimmelen akkurat nå. Konserten i Oslo bar preg av en talentfull sanger som vil for sterkt og for mye hele tiden.

Sopran Danielle de Niese

Sopran Danielle de Niese sang operautdrag i Oslo Konserthus.

Oslo Konserthus var langt fra fullsatt da den 31 år gamle australskfødte sopranen med Sri Lankiske røtter sang opera- og konsertutdrag med Kringkastingsorkesteret ledet av dirigenten Sebastian Lang-Lessing. De Niese er ennå i starten av sin karriere, etter et brakgjennombrudd ved Glyndenbourgfestivalen i 2005. Hun er hypet sterkt verden over, og tre CD-utgivelser med Händel og Mozartplukk har kommet i rask rekkefølge de siste årene. Les mer: 11 klassiske kanonkonsertar

For mange søte desserter

Danielle de Niese

Danielle de Niese er av australsk og Sri Lankisk opprinnelse.

Foto: © Decca / Chris Dunlop

Konserten i går ble en delt fornøyelse. De Niese har en frisk sceneustråling og en fleksibel og sikker stemme. Men patosen blir øredøvende både visuelt og vokalt. Hun vil for mye og for sterkt hele tiden. Trøkket er like høyt uansett om hun sang barokk, Mozart eller fransk og italiensk romantikk. De mange ulike operautdragene kom i tett rekkefølge. Da ble det heseblesende som konsertopplevelse. Følelsen av å bli servert litt for mange sterkt søtede desserter etterhverandre ble dominerende.

Forsert klang

Det var synd, for her var det friske og muskuløse koloraturarier av Händel og mange tilløp til varm sjarme, som i utdraget fra Figaros Bryllup. Men musikkens fraser fikk ikke puste. Og stadig overdrev de Niese klanglige fakter på en overdreven måte som gjorde stemmen presset og ufri. Det virket som om hun ikke stolte nok på sin egen naturlige klang og musikalitet. Dette ble å "overdo it" for å bruke hennes eget språk.

Vakker og spontan

Danielle de Niese blir kalt verdens kuleste sopran, og sammenlignet med de stiveste europeiske konserttradisjonene virker hun ujålete og fri i bevegelsene. Sammen med et smellvakkert ytre og helt klart en talentfull og innbydende stemme blir hun ettertraktet vilt i en operaverden som stadig er på jakt etter den neste nye hotte.

Kitschy flørt

Men det forserte gjorde rolletegningene mer flate enn dype. Da hun sang den flørtende "Les Filles de Cadix" av Delibes, med feiende skjørt og friske kastanjetter i orkesteret, tenkte jeg mer på maleriet Sigøynerpiken enn på den vare erotiske stemningen som de beste får frem i denne franske klassikeren. De Niese kan prøve mindre hardt og puste roligere. Da vil hun kanskje få tid til å lytte seg enda mer inn i musikken etterhvert.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP