Hopp til innhold

Forsert stemmeprakt

Den amerikanske sopranen Danielle de Niese er en av de raskest stigende stjernene på operahimmelen akkurat nå. Konserten i Oslo bar preg av en talentfull sanger som vil for sterkt og for mye hele tiden.

Sopran Danielle de Niese

Sopran Danielle de Niese sang operautdrag i Oslo Konserthus.

Oslo Konserthus var langt fra fullsatt da den 31 år gamle australskfødte sopranen med Sri Lankiske røtter sang opera- og konsertutdrag med Kringkastingsorkesteret ledet av dirigenten Sebastian Lang-Lessing. De Niese er ennå i starten av sin karriere, etter et brakgjennombrudd ved Glyndenbourgfestivalen i 2005. Hun er hypet sterkt verden over, og tre CD-utgivelser med Händel og Mozartplukk har kommet i rask rekkefølge de siste årene. Les mer: 11 klassiske kanonkonsertar

For mange søte desserter

Danielle de Niese

Danielle de Niese er av australsk og Sri Lankisk opprinnelse.

Foto: © Decca / Chris Dunlop

Konserten i går ble en delt fornøyelse. De Niese har en frisk sceneustråling og en fleksibel og sikker stemme. Men patosen blir øredøvende både visuelt og vokalt. Hun vil for mye og for sterkt hele tiden. Trøkket er like høyt uansett om hun sang barokk, Mozart eller fransk og italiensk romantikk. De mange ulike operautdragene kom i tett rekkefølge. Da ble det heseblesende som konsertopplevelse. Følelsen av å bli servert litt for mange sterkt søtede desserter etterhverandre ble dominerende.

Forsert klang

Det var synd, for her var det friske og muskuløse koloraturarier av Händel og mange tilløp til varm sjarme, som i utdraget fra Figaros Bryllup. Men musikkens fraser fikk ikke puste. Og stadig overdrev de Niese klanglige fakter på en overdreven måte som gjorde stemmen presset og ufri. Det virket som om hun ikke stolte nok på sin egen naturlige klang og musikalitet. Dette ble å "overdo it" for å bruke hennes eget språk.

Vakker og spontan

Danielle de Niese blir kalt verdens kuleste sopran, og sammenlignet med de stiveste europeiske konserttradisjonene virker hun ujålete og fri i bevegelsene. Sammen med et smellvakkert ytre og helt klart en talentfull og innbydende stemme blir hun ettertraktet vilt i en operaverden som stadig er på jakt etter den neste nye hotte.

Kitschy flørt

Men det forserte gjorde rolletegningene mer flate enn dype. Da hun sang den flørtende "Les Filles de Cadix" av Delibes, med feiende skjørt og friske kastanjetter i orkesteret, tenkte jeg mer på maleriet Sigøynerpiken enn på den vare erotiske stemningen som de beste får frem i denne franske klassikeren. De Niese kan prøve mindre hardt og puste roligere. Da vil hun kanskje få tid til å lytte seg enda mer inn i musikken etterhvert.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober