Takket Edward Snowden fra Oscar-scenen

Oscar for beste dokumentar gikk til «Citizenfour», som handler om Edward Snowdens avsløringer. Selv håper den etterlyste amerikaneren prisen kan inspirere vanlige borgere til å jobbe sammen og forandre verden.

Regissør Laura Poitras holder sin takketale etter å ha fått Oscar for beste dokumentar

Regissør Laura Poitras takket Edward Snowden for hans mot da hun fikk Oscar for beste dokumentar. Bak henne står blant andre journalisten Glenn Greenwald og Snowdens kjæreste Lindsay Mills.

Foto: KEVIN WINTER / Afp

Da regissør Laura Poitras gikk på scenen for å motta prisen, hadde hun følge av blant andre Snowdens kjæreste Lindsay Mills og den amerikanske journalisten Glenn Greenwald.

Laster Twitter-innhold

The Guardian-journalisten og bloggeren Greenwald var den første som publiserte avsløringene fra de hemmeligstemplede dokumentene Snowden lekket sommeren 2013.

De avslørte informasjon om amerikansk overvåking av nasjonal og internasjonal tele- og datatrafikk.

Takket Snowden

Den andre Snowden valgte å betro seg til, var Laura Poitras.

– Edward Snowden avdekket ikke bare noe som truet vårt privatliv, men også selve demokratiet. De viktigste avgjørelsene, som angår oss alle, tas i hemmelighet, og vi mister muligheten til å kontrollere makten. Takk til Edward Snowden for hans mot og til alle andre varslere. Jeg deler denne prisen også med Glenn Greenwald og andre journalister som avdekker sannheten, sa regissør Laura Poitras i sin takketale i natt.

Poitras hadde i lengre tid jobbet med en dokumentar om overvåking da hun begynte å motta krypterte eposter fra en som kalte seg Citizenfour. Mannen bak pseudonymet fortalte at han satt på informasjon som kom til å forandre verden.

Citizenfour viste seg å være Edward Snowden, og Poitras tok med seg kameraet da hun møtte ham i tiden frem mot og i etterkant av publiseringen av avsløringene. Det ble til dokumentaren hun nå er Oscar-belønnet for.

Snowden: – En modig film

Edward Snowden

Edward Snowden har vært etterlyst av amerikanske myndigheter etter at han avslørte opplysninger om amerikansk overvåking.

Foto: Glenn Greenwald,Laura Poitras / Ap

USA har siktet Snowden for spionasje og krevd ham utlevert fra Russland, hvor han har fått midlertidig asyl.

I en uttalelse hyller han dokumentaren.

– Da Laura Poitras spurte meg om hun kunne filme møtene våre, var jeg ekstremt motvillig. Nå er jeg takknemlig for at jeg lot meg overtale av henne. Resultatet er en modig og strålende film som fortjener den æren og anerkjennelsen den har fått. Mitt håp er at prisen vil oppmuntre flere til å se filmen og bli inspirert av dens budskap om at vanlige borgere, dersom man jobber sammen, kan forandre verden, sier Snowden.

NRKs filmekspert Vegard Larsen betegner prisen til «Citizenfour» som kontroversiell.

– Det var et kontroversielt valg, det er en slags anerkjennelse til Edward Snowden i et land hvor han er etterlyst og risikerer arrestasjon, sier Larsen.

Kulturstrøm

 • Rekordmange vil på folkehøgskole

  Aldri før har folkehøgskolene mottatt flere søknader enn i år sier informasjonsrådgiver for Folkehøgskolene Marit Asheim. Så langt i år har folkehøgskolene mottatt 11 prosent flere søknader enn på samme tid i fjor, og det er altså det høyeste søkertallet noensinne. (NTB)

  ELVERUM
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Slutt for tradisjonsrik sjokolade

  Lohengrin-sjokoladen går ut av produksjon sier kommunikasjonsdirektør Celin Huseby i Mondelez International som eier Freia i et intervju med Aftenposten. Sjokoladen ble utformet av Nationaltheatrets arkitekt Henrik Bull i anledning premieren på Richard Wagners opera Lohengrin i 1911.

  lohengrin
 • Første LGBT-film fra Bollywood

  For første gang lar en stor Bollywood-produksjon et forhold mellom to av samme kjønn være kjernen i et kjærlighetsdrama. I et intervju med BBC forteller regissøren at intensjonen var å lage en familiefilm som er med å normalisere homofili. India opphevet i september i fjor en lov som forbyr homofil sex.