Takker for vondskap

Et lite innblikk i døden og å føle at døden er noe man kan møte når som helst, det har nok gjort noe med meg som jeg er mer glad enn redd for, sier Petter Skauen.

Petter Skauen
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

- Årene har formet meg på både godt og vondt. Mange opplevelser vil jeg huske som gode, og andre kunne jeg nok ha tenkt med å være foruten. Over tid har jeg imidlertid også takket for at jeg har fått en smak av vondskap når det gjelder det jeg selv er blitt utsatt for!

Spesialrådgiver Petter Skauen i Kirkens Nødhjelp er søndag Sølvsupergjest hos Haakon D. Blaauw. I over 30 år har han arbeidet med både nødhjelpsprosjekt og fredsprosjekt.

Mest kjent er han nok for sitt arbeid i Guatemala der han spilte en sentral rolle i prosessen som førte til en fredsavtale i desember 1996. Da la partene ned våpnene etter en 36 år lang borgerkrig som krevde 250000 menneskeliv.

Mange titler
Fredrikstadmannen Petter Skauen (64) er blitt en nesten mytisk skikkelse som det kan knyttes mange titler til. Nødhjelpsarbeider, fredsarbeider, fredsmekler er selvskrevne blant disse og vi kunne også legge til ingeniør og doktor som han også er blitt kalt. Av utdannelse er han diakon. Petter Skauen er omtalt som en blanding av Zorro, Fantomet, Robin Hood og Mor Teresa og har følgende kommentar til dette:

- Jeg stiller meg nok litt nølende til Zorro og Robin Hood, men Mor Teresa derimot tiltaler meg. Hun representerte også noe som er på vei ut.

Oppsøkt farene
Det sies om Petter Skauen at han selv har oppsøkt farene i et risikofylt arbeid. Han er blitt kidnappet, ranet, satt i fengsel og har opplevd revolvermunning mot pannen. Familiemedlemmene har måttet forlate Guatemala fordi dødstruslene ble for påtrengende.

- Et lite innblikk i døden og å føle at døden er noe man kan møte når som helst, det har nok gjort noe med meg som jeg er mer glad enn redd for, sier Petter Skauen som i 1976 for første gang satte sin fot på guatemalansk jord. Da var han helsearbeider i Costa Rica for Santalmisjonen, men ble utlånt til Kirkens Nødhjelp i forbindelse med hjelpearbeidet etter det store jordskjelvet i Guatemala som krevde nærmere 30000 menneskeliv.

NRK P1 søndag 3. februar kl 07.03.

Kulturstrøm

 • Annie til topps i USA

  Den bergenske artisten Anna Lilia Berge Strand, bedre kjent som Annie, har en låt som er samplet på produsenten Metro Boomin sin nye plate. Det dreier seg om «Anthonio» fra 2009. I Metro Boomin sin versjon har den fått tittelen «Overdue» med rap av Travis Scott, skriver VG. Metro Boomin topper denne uken Billboard 200 i USA med den nye platen.

  Annie, alias Anne Lilia Berge Strand 2004
  Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
 • Zombieskryt fra Stephen King

  «Akkurat når du trodde at zombiegenren var gått tørr, kommer en fantastisk film av Dominique Rocher kalt «The Night Eats the World».» (eng. tittel)

  Det skriver grøsserkongen Stephen King i en twittermelding. Det er Anders Danielsen Lie som har hovedrollen i filmen, som er franskspråklig. Den norske skuespilleren var raskt ute med å kvittere med en twitter-takk.

  Twittermelding fra Stephen King