NRK Meny
Normal

Takker for vondskap

Et lite innblikk i døden og å føle at døden er noe man kan møte når som helst, det har nok gjort noe med meg som jeg er mer glad enn redd for, sier Petter Skauen.

Petter Skauen
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

- Årene har formet meg på både godt og vondt. Mange opplevelser vil jeg huske som gode, og andre kunne jeg nok ha tenkt med å være foruten. Over tid har jeg imidlertid også takket for at jeg har fått en smak av vondskap når det gjelder det jeg selv er blitt utsatt for!

Spesialrådgiver Petter Skauen i Kirkens Nødhjelp er søndag Sølvsupergjest hos Haakon D. Blaauw. I over 30 år har han arbeidet med både nødhjelpsprosjekt og fredsprosjekt.

Mest kjent er han nok for sitt arbeid i Guatemala der han spilte en sentral rolle i prosessen som førte til en fredsavtale i desember 1996. Da la partene ned våpnene etter en 36 år lang borgerkrig som krevde 250000 menneskeliv.

Mange titler
Fredrikstadmannen Petter Skauen (64) er blitt en nesten mytisk skikkelse som det kan knyttes mange titler til. Nødhjelpsarbeider, fredsarbeider, fredsmekler er selvskrevne blant disse og vi kunne også legge til ingeniør og doktor som han også er blitt kalt. Av utdannelse er han diakon. Petter Skauen er omtalt som en blanding av Zorro, Fantomet, Robin Hood og Mor Teresa og har følgende kommentar til dette:

- Jeg stiller meg nok litt nølende til Zorro og Robin Hood, men Mor Teresa derimot tiltaler meg. Hun representerte også noe som er på vei ut.

Oppsøkt farene
Det sies om Petter Skauen at han selv har oppsøkt farene i et risikofylt arbeid. Han er blitt kidnappet, ranet, satt i fengsel og har opplevd revolvermunning mot pannen. Familiemedlemmene har måttet forlate Guatemala fordi dødstruslene ble for påtrengende.

- Et lite innblikk i døden og å føle at døden er noe man kan møte når som helst, det har nok gjort noe med meg som jeg er mer glad enn redd for, sier Petter Skauen som i 1976 for første gang satte sin fot på guatemalansk jord. Da var han helsearbeider i Costa Rica for Santalmisjonen, men ble utlånt til Kirkens Nødhjelp i forbindelse med hjelpearbeidet etter det store jordskjelvet i Guatemala som krevde nærmere 30000 menneskeliv.

NRK P1 søndag 3. februar kl 07.03.

Kulturstrøm

  • Rihanna og Mars rundet milliarden

    Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

    Bruno Mars
    Foto: Lucas Jackson / Reuters
  • Se: VG-lista topp 20

    Nordens største gratiskonsert, direkte fra Rådhusplassen i Oslo. Med artister som blant annet Allan Walker, Stargate, Jess Glynne, SJUR og Isac Elliot, Arif og Unge Ferrari, Julie Bergan, Ruben og Vidar Villa. Programleder Christine Dancke, Vegard Harm og Martin Holmen.