Hopp til innhold

Takker for vondskap

Et lite innblikk i døden og å føle at døden er noe man kan møte når som helst, det har nok gjort noe med meg som jeg er mer glad enn redd for, sier Petter Skauen.

Petter Skauen
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

- Årene har formet meg på både godt og vondt. Mange opplevelser vil jeg huske som gode, og andre kunne jeg nok ha tenkt med å være foruten. Over tid har jeg imidlertid også takket for at jeg har fått en smak av vondskap når det gjelder det jeg selv er blitt utsatt for!

Spesialrådgiver Petter Skauen i Kirkens Nødhjelp er søndag Sølvsupergjest hos Haakon D. Blaauw. I over 30 år har han arbeidet med både nødhjelpsprosjekt og fredsprosjekt.

Mest kjent er han nok for sitt arbeid i Guatemala der han spilte en sentral rolle i prosessen som førte til en fredsavtale i desember 1996. Da la partene ned våpnene etter en 36 år lang borgerkrig som krevde 250000 menneskeliv.

Mange titler
Fredrikstadmannen Petter Skauen (64) er blitt en nesten mytisk skikkelse som det kan knyttes mange titler til. Nødhjelpsarbeider, fredsarbeider, fredsmekler er selvskrevne blant disse og vi kunne også legge til ingeniør og doktor som han også er blitt kalt. Av utdannelse er han diakon. Petter Skauen er omtalt som en blanding av Zorro, Fantomet, Robin Hood og Mor Teresa og har følgende kommentar til dette:

- Jeg stiller meg nok litt nølende til Zorro og Robin Hood, men Mor Teresa derimot tiltaler meg. Hun representerte også noe som er på vei ut.

Oppsøkt farene
Det sies om Petter Skauen at han selv har oppsøkt farene i et risikofylt arbeid. Han er blitt kidnappet, ranet, satt i fengsel og har opplevd revolvermunning mot pannen. Familiemedlemmene har måttet forlate Guatemala fordi dødstruslene ble for påtrengende.

- Et lite innblikk i døden og å føle at døden er noe man kan møte når som helst, det har nok gjort noe med meg som jeg er mer glad enn redd for, sier Petter Skauen som i 1976 for første gang satte sin fot på guatemalansk jord. Da var han helsearbeider i Costa Rica for Santalmisjonen, men ble utlånt til Kirkens Nødhjelp i forbindelse med hjelpearbeidet etter det store jordskjelvet i Guatemala som krevde nærmere 30000 menneskeliv.

NRK P1 søndag 3. februar kl 07.03.

Kulturstrøm

  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum på Operaen

    I år er det 25 år siden Tungvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.