NRK Meny
Normal

Tajik: – Dette er ikke en film jeg ser frem til å se

Erik Poppes film «Utøya 22. juli» har i kveld førpremiere i Oslo. – Jeg mener det er viktig at den blir laget, sier nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik.

Hadia Tajik og Espen Barth Eide

VIKTIG FILM: Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Espen Barth Eide og nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik skal se filmen i kveld.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Visningen i kveld er en lukket førpremiere for medvirkende og inviterte. Spillefilmen er basert på terrorangrepet på «Utøya 22. juli 2011». Handlingen i filmen er fiksjon, og man følger 18 år gamle Kaia, spilt av Andrea Berntzen.

Filmen starter 14 minutter før de første skuddene går – de resterende 72 minuttene er spilt inn som en sammenhengende scene.

Nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik, sier det er viktig at filmen blir laget og ivaretar vår kollektive hukommelse om det som skjedde.

– Jeg mener det er viktig at også regissører, kunstnere, og forfattere bidrar til at vi husker 22. juli og husker 22. juli – hendelsene og ideologien bak. Alt dette er det viktig at vi tar med oss og har et reflektert forhold til, sier hun.

Tajik sier videre at dette ikke er en film hun ser frem til å se.

– Spent på det som venter meg

Arbeiderpartipolitiker Anniken Huitfeldt sier dette er noen viktige timer i norsk historie, som er gått gjennom av dem som har vært der og opplevd det. Hun sier hun er forberedt på en sterk film.

– Jeg er jo veldig spent på det som venter meg, jeg satt jo sammen

Anniken Huidtfeldt

SPENT: Anniken Huitfeldt sier hun er forberedt på en sterk film.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

med foreldre som ikke fikk barna sine tilbake i de timene etterpå og var sammen med AUF-ere som beskrev et mareritt og marerittet økte jo bare for hver time som gikk.

Hun sier hun har gått gjennom timene mange, mange ganger.

– Så det er en stor oppgave å påta seg, å lage en film om dette, for det betyr mye for mange hvordan dette fremstilles.

– Glad for at Erik Poppe har laget den

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Espen Barth Eide, sier han er glad for at det er Erik Poppe som har laget filmen med det konseptet han har valgt.

Er dette en viktig film?

– Jeg tror den er det, jeg har jo ikke sett den enda, men jeg har snakket med noen av dem som har sett den og som sier at den treffer ganske godt på sitt veldig vanskelige oppdrag.

Noen har sagt at de føler filmen om terrorangrepene kommer for tidlig. Tajik sier hun forstår at det kan være blandede følelser knyttet til filmen.

– Tiden går og flere får avstand til det, samtidig så er det flere som lever med 22. juli og konsekvensene av det fortsatt.

Premiere i Berlin

Filmen hadde premiere på filmfestivalen Berlinalen i Berlin i februar. Den ble vist under hovedkonkurransen, men mottok ikke Gullbjørnen som er festivalens hovedpris. Til nå har åtte norske filmer blitt vist her siden festivalens oppstart i 1951.

NRKs anmelder ga filmen terningkast 6, mens VGs anmelder ga den terningkast 5.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP