Juryen begrunner tildelingen av prisen med at de åtte ungdommene som deltok i programserien sammen med programlederen og psykolog Peder Kjøs vist oss hvordan det kan være å leve med angst, depresjon, ensomhet og skam.
I programserien som ble sendt på NRK 1 i vår dokumenterte de åtte ungdommene sine psykiske utfordringer, gjennom egne videodagbøker og i samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs.
GAV UNGES PSYKISKE PROBLEMER ET ANSIKT: Alle de åtte unge som var med i NRK-serien 'Jeg mot meg' fortalte åpent om hva de slet med i livet.
Foto: Andris Søndrol VisdalModig ungdom
– Ungdommene har vært utrolig rause og modige. Det er en del tabu knytt til psykiske problemer, mange forbinder det med skam og skyld. «Jeg mot meg» viser tydelig at vi alle er vår strengeste dommer.
Det forteller generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse. Hun viser til at mellom 15 og 20 prosent av barn og unge i Norge lever med psykiske helseplager.
– Ungdommene tør å utfordre tabuer knytt til psykiske lidelser, og har bidratt til at vi nå snakker om det med et nytt språk. Det gjør at flere unge kan identifisere seg med serien sier Gundersen til NRK.
SPISEPROBLEMER: I første episode av "Jeg mot meg" blir vi kjent med Anders Lillesæter som sliter med tvangstanker tilknyttet trening og mat.
Har blitt bedre
Ett år etter innspillingen har alle fått det bedre.
Anders Lillesæter er en av de åtte unge som stilte opp i programmet. Han hadde slitt med spiseforstyrrelser i flere år da han meldte seg på serien.
– Det hjalp meg å være med, jeg har fått mange positive reaksjoner og i dag har jeg det bra. Jeg er sikker på at serien har betydd mye for mange. Jeg opplever at flere jeg har kjent lenge nå snakker rett ut om sine ting, forteller Lillesæter til NRK.
Det kjenner psykolog Peder Kjøs seg igjen i. Han har fått mange henvendelser både fra ungdom og foreldre som har sett serien.
Mer forståelse
– Tilbakemeldingene er at folk kjenner seg igjen, og at det er fint å ikke føle seg alene. Noen har kanskje også fått mer forståelse for at andre folk har det vanskelig på forskjellige måter. «Jeg mot meg» er med på å vise hva psykiske lidelser er, og hvem som har dem. At det er vanlige folk som har det, forteller Peder Kjøs til NRK.
De ungdommene vi møter i serien – hvordan mener du de reflekterer norsk ungdom?
– Det er vanskelig å si, men jeg tror de er ganske representative. Noen av de får det bra til i hverdagen, andre gjør det ikke. Men det er klart at ikke alle grupper er med, for eksempel er det ingen innvandrere. Det er synd.
Kanskje om det blir en sesong til?
– Jeg håper på ny sesong. Det er ikke opp til meg, men om det kommer er jeg klar, sier psykolog Peder Kjøs til NRK.