Ta med radioprogrammene hjem

Har du hørt snakk om podkast og lurer på hva det er for noe? Eller er du interessert i å vite mer om NRKs tilbud på dette området? Her er en liten innføring i dette forholdsvis nye fenomenet.

Etter at mp3-spillerne ble allemannseie, og man har mulighet til å gå rundt med hele CD-samlingen i lomma, har det dukket opp nye tjenester.

En av dem heter podkast - en sammenslåing av ordene iPod (den vanligste mp3-spilleren) og broadcasting (kringkasting) - og er en mulighet for å ta radio og andre lydsendinger med deg i lomma.

Radio når og hvor du vil

I praksis betyr det at man gratis kan laste ned radiosendinger fra internett via PC'en, og så overføre disse til mp3-spilleren. Dermed kan du høre på dine faste radioprogrammer når som helst og hvor som helst.

På nettsiden Podcast.net finner du en oversikt over flere tusen podkast-tjenester fra hele verden, kategorisert etter tema. Podcast Alley er et annet nettsted som tilbyr podkasting og informasjon om temaet. Den britiske statskringkasteren BBCs podkasting-tilbud er foreløpig på eksperiment-stadiet, men du finner likevel en del til nedlasting der.

NRKs tilbud

NRKs podkast-tilbud

er også ganske begrenset ennå, men allerede nå kan du abonnere på programmer som Her og nå, Kurér, Andakten, Lang lunsj, Naturens verden og en rekke andre. Med et enkelt tilleggsprogram, eller rett og slett med Winamp eller iTunes siste versjoner, kan man abonnere på programmene slik at de automatisk blir lastet ned til din datamaskin hver gang det er nye utsendinger. Tenk på podkast som radioens versjon av avisen i postkassen!

Ikke musikk

En av begrensningene går på at det bare er "snakke-programmer" som kan legges ut som podkast. Årsaken er at musikk og musikalske innslag er rettighetsbelagt og ikke kan legges ut gratis på denne måten.

Det er også snakk om å legge ut deler Nitimen, spesielt verbale spalter som dyrlegen og matoppskrifter, som podkast. Følg med her på nettsidene framover!

Se også

Lenker

Kulturstrøm