Bygdekvinner trykker T-skjorter mot Knausgård-sex-rykter

Fjordgård på Senja har fått uventa oppmerksomhet etter Karl Ove Knausgårds romansuksess. Nå tar kvinnene i bygda i bruk humor for å fjerne sex-stempelet.

Kvinner i Fjordgård
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kvinner fra Fjordgård i Senja tar brodden av sex-stempelet på bygda med humoristisk t-skjorte. Her Renate Algrensdatter Strandlund og Gillianne Jensen.

– Det har blitt litt vel mye fokus på denne «Miriam», sier Gillianne Kathrin Jensen. Hun var ungjente, og bodde i Fjordgård på den tiden Knausgård var vikarlærer i bygda.

13 år gamle «Miriam» er en karakter fra Knausgårds første roman «Ute av verden». En mye omtalt sex-scene mellom romanfiguren Henrik på 26 og eleven Miram har igjen blitt tema i «Min kamp 4».

Mange misliker romanen

Og nå også i bygda Fjordgård på Senja. Det fjerde bindet av «Min Kamp» har gitt bygda en enorm oppmerksomhet. I boka kalles Fjordgård Håfjord, og hit reiser forfatteren for å finansiere sin forfattergjerning med jobb som lærervikar på en barne- og ungdomsskole.

Knaustgårdskjorta fra Senja

T-skjorta taler for seg.

Foto: NRK

Hans dragning mot egne elever er behørlig skildret. Og Knausgård skriver utleverende om sin seksualitet.

Mange i Fjordgård misliker oppmerksomheten romanene har gitt bygda, selv om stemplet om ulovlig sex er fjernet. Derfor gikk fire jenter, som alle hadde tilknytning til bygda da Knausgård bodde der, i gang med å trykke opp t-skjorter for å snu inntrykket av bygda til noe positivt.

– Vi synes bygda har blitt fremstilt litt negativt, og vi ville snu det med å lage disse t-skjortene, sier Jensen.

Lei av spørsmål

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård

Foto: Oktober/Thomas Wågström

Med teksten: «Knausgård var sexy... Men jeg er ikke Miriam...», vil de ta brodden av folks nysgjerrighet. I ei bygd med rundt 200 personer, blir det lett spekulasjoner rundt hvem romankarakteren er bygget på. Mange har forsøkt å finne ut om romanfiguren «Miriam» finnes.

– Jeg begynner å bli litt lei av å få spørsmålet om det er jeg som er Miriam. Jeg håper å få avkreftet det for godt nå, sier Jensen til NRK.no.

Kulturstrøm

 • Ballettdansere vant talentpris

  Nasjonalballettens danser Lucas Lima og norske Gina Storm-Jensen er tildelt et av Norges største kulturstipender, Tom Wilhelmsens stiftelses opera- og ballettpris. I år er stipendet på kr. 800.000,- som deles mellom de to ballettdanserne. Juryen består av Ellen Kjellberg, Anne Gjevang og Ellen Horn, og prisen er den eneste opera-og ballettprisen i Norge, skriver Den Norske Opera og Ballett.

 • Symfonisk A-ha i Bodø

  Når a-ha i høst skal spille inn nytt album og musikkfilm, blir det med Arktisk Filharmoni som «band», melder orkesteret på sine nettsider. Prosjektet, med tittelen TRUE NORTH, er et samarbeid mellom a-ha, Bodø2024, Arktisk Filharmoni og Svømmehallen Scene og beskrives som en «melankolsk hyllest til havet og nordnorsk natur». I tillegg til albumet vil det også bli laget en musikkfilm med band og Arktisk Filharmoni på scenen, og a-ha gjennomfører produksjonen i Bodø.

 • St. Olavs Orden til Halvdan

  Hans Majestet Kongen har utnevnt visesanger og låtskriver Halvdan Sivertsen (71) til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, melder kongehuset i en pressemelding.

  – Halvdan Johannes Falck Sivertsen mottar utmerkelsen for hans fremragende innsats som visekunstner, heter det i meldingen.

  Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».

  Halvdan Sivertsen i skrivestua.
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK