Hopp til innhold

Bygdekvinner trykker T-skjorter mot Knausgård-sex-rykter

Fjordgård på Senja har fått uventa oppmerksomhet etter Karl Ove Knausgårds romansuksess. Nå tar kvinnene i bygda i bruk humor for å fjerne sex-stempelet.

Kvinner i Fjordgård
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kvinner fra Fjordgård i Senja tar brodden av sex-stempelet på bygda med humoristisk t-skjorte. Her Renate Algrensdatter Strandlund og Gillianne Jensen.

– Det har blitt litt vel mye fokus på denne «Miriam», sier Gillianne Kathrin Jensen. Hun var ungjente, og bodde i Fjordgård på den tiden Knausgård var vikarlærer i bygda.

13 år gamle «Miriam» er en karakter fra Knausgårds første roman «Ute av verden». En mye omtalt sex-scene mellom romanfiguren Henrik på 26 og eleven Miram har igjen blitt tema i «Min kamp 4».

Mange misliker romanen

Og nå også i bygda Fjordgård på Senja. Det fjerde bindet av «Min Kamp» har gitt bygda en enorm oppmerksomhet. I boka kalles Fjordgård Håfjord, og hit reiser forfatteren for å finansiere sin forfattergjerning med jobb som lærervikar på en barne- og ungdomsskole.

Knaustgårdskjorta fra Senja

T-skjorta taler for seg.

Foto: NRK

Hans dragning mot egne elever er behørlig skildret. Og Knausgård skriver utleverende om sin seksualitet.

Mange i Fjordgård misliker oppmerksomheten romanene har gitt bygda, selv om stemplet om ulovlig sex er fjernet. Derfor gikk fire jenter, som alle hadde tilknytning til bygda da Knausgård bodde der, i gang med å trykke opp t-skjorter for å snu inntrykket av bygda til noe positivt.

– Vi synes bygda har blitt fremstilt litt negativt, og vi ville snu det med å lage disse t-skjortene, sier Jensen.

Lei av spørsmål

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård

Foto: Oktober/Thomas Wågström

Med teksten: «Knausgård var sexy... Men jeg er ikke Miriam...», vil de ta brodden av folks nysgjerrighet. I ei bygd med rundt 200 personer, blir det lett spekulasjoner rundt hvem romankarakteren er bygget på. Mange har forsøkt å finne ut om romanfiguren «Miriam» finnes.

– Jeg begynner å bli litt lei av å få spørsmålet om det er jeg som er Miriam. Jeg håper å få avkreftet det for godt nå, sier Jensen til NRK.no.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.