NRK Meny
Normal

Bygdekvinner trykker T-skjorter mot Knausgård-sex-rykter

Fjordgård på Senja har fått uventa oppmerksomhet etter Karl Ove Knausgårds romansuksess. Nå tar kvinnene i bygda i bruk humor for å fjerne sex-stempelet.

Kvinner i Fjordgård

Kvinner fra Fjordgård i Senja tar brodden av sex-stempelet på bygda med humoristisk t-skjorte. Her Renate Algrensdatter Strandlund og Gillianne Jensen.

– Det har blitt litt vel mye fokus på denne «Miriam», sier Gillianne Kathrin Jensen. Hun var ungjente, og bodde i Fjordgård på den tiden Knausgård var vikarlærer i bygda.

13 år gamle «Miriam» er en karakter fra Knausgårds første roman «Ute av verden». En mye omtalt sex-scene mellom romanfiguren Henrik på 26 og eleven Miram har igjen blitt tema i «Min kamp 4».

Mange misliker romanen

Og nå også i bygda Fjordgård på Senja. Det fjerde bindet av «Min Kamp» har gitt bygda en enorm oppmerksomhet. I boka kalles Fjordgård Håfjord, og hit reiser forfatteren for å finansiere sin forfattergjerning med jobb som lærervikar på en barne- og ungdomsskole.

Knaustgårdskjorta fra Senja

T-skjorta taler for seg.

Foto: NRK

Hans dragning mot egne elever er behørlig skildret. Og Knausgård skriver utleverende om sin seksualitet.

Mange i Fjordgård misliker oppmerksomheten romanene har gitt bygda, selv om stemplet om ulovlig sex er fjernet. Derfor gikk fire jenter, som alle hadde tilknytning til bygda da Knausgård bodde der, i gang med å trykke opp t-skjorter for å snu inntrykket av bygda til noe positivt.

– Vi synes bygda har blitt fremstilt litt negativt, og vi ville snu det med å lage disse t-skjortene, sier Jensen.

Lei av spørsmål

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård

Foto: Oktober/Thomas Wågström

Med teksten: «Knausgård var sexy... Men jeg er ikke Miriam...», vil de ta brodden av folks nysgjerrighet. I ei bygd med rundt 200 personer, blir det lett spekulasjoner rundt hvem romankarakteren er bygget på. Mange har forsøkt å finne ut om romanfiguren «Miriam» finnes.

– Jeg begynner å bli litt lei av å få spørsmålet om det er jeg som er Miriam. Jeg håper å få avkreftet det for godt nå, sier Jensen til NRK.no.

Kulturstrøm

  • Penger til Blues-film

    Formannskapet på Notodden bevilget i går 300 000 kroner til filmprosjektet Bluestown Rising. Daglig leder for prosjektet, Jostein Forsberg, sier til Telen at det var en reel fare for at prosjektet kunne stoppet opp uten disse pengene.

    Jostein Forsberg
    Foto: Ragnar Lurås / NRK
  • Voldsom vekst for Facebook

    Facebooks resultat i første kvartal vokste med 63 prosent til 5 milliarder dollar. Facebooks inntekter fra reklame har vokst 50 prosent til 11,8 milliarder dollar – tilsvarende 94 milliarder kroner.