Bygdekvinner trykker T-skjorter mot Knausgård-sex-rykter

Fjordgård på Senja har fått uventa oppmerksomhet etter Karl Ove Knausgårds romansuksess. Nå tar kvinnene i bygda i bruk humor for å fjerne sex-stempelet.

Kvinner i Fjordgård
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kvinner fra Fjordgård i Senja tar brodden av sex-stempelet på bygda med humoristisk t-skjorte. Her Renate Algrensdatter Strandlund og Gillianne Jensen.

– Det har blitt litt vel mye fokus på denne «Miriam», sier Gillianne Kathrin Jensen. Hun var ungjente, og bodde i Fjordgård på den tiden Knausgård var vikarlærer i bygda.

13 år gamle «Miriam» er en karakter fra Knausgårds første roman «Ute av verden». En mye omtalt sex-scene mellom romanfiguren Henrik på 26 og eleven Miram har igjen blitt tema i «Min kamp 4».

Mange misliker romanen

Og nå også i bygda Fjordgård på Senja. Det fjerde bindet av «Min Kamp» har gitt bygda en enorm oppmerksomhet. I boka kalles Fjordgård Håfjord, og hit reiser forfatteren for å finansiere sin forfattergjerning med jobb som lærervikar på en barne- og ungdomsskole.

Knaustgårdskjorta fra Senja

T-skjorta taler for seg.

Foto: NRK

Hans dragning mot egne elever er behørlig skildret. Og Knausgård skriver utleverende om sin seksualitet.

Mange i Fjordgård misliker oppmerksomheten romanene har gitt bygda, selv om stemplet om ulovlig sex er fjernet. Derfor gikk fire jenter, som alle hadde tilknytning til bygda da Knausgård bodde der, i gang med å trykke opp t-skjorter for å snu inntrykket av bygda til noe positivt.

– Vi synes bygda har blitt fremstilt litt negativt, og vi ville snu det med å lage disse t-skjortene, sier Jensen.

Lei av spørsmål

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård

Foto: Oktober/Thomas Wågström

Med teksten: «Knausgård var sexy... Men jeg er ikke Miriam...», vil de ta brodden av folks nysgjerrighet. I ei bygd med rundt 200 personer, blir det lett spekulasjoner rundt hvem romankarakteren er bygget på. Mange har forsøkt å finne ut om romanfiguren «Miriam» finnes.

– Jeg begynner å bli litt lei av å få spørsmålet om det er jeg som er Miriam. Jeg håper å få avkreftet det for godt nå, sier Jensen til NRK.no.

Kulturstrøm

 • Knausgård inspirert av «Twin Peaks»

  Karl Ove Knausgård er i Norge for å promotere sine nye roman «Ulvene fra evighetens skog». – Jeg er nok inspirert av Twin Peaks. Jeg har ikke tenkt på det før, men den gjorde et utrolig inntrykk på meg. Der var det noe mystisk som hendte i et realistisk univers, sier han til NRK.

 • Humørfylt og bloddryppende grøss

  Den nye tv-serien om skrekkdukken «Chucky» dukker opp på C More og TV 2 Play fra 31. oktober. Sigurd Vik i Filmpolitiet har sett de tre første episodene og synes «Chucky» fungerer godt i serieform. Terningkast 4.

  Brad Dourif sprudler som den snerrende stemmen til den velkjente seriemorderdukken Chucky. Denne gangen er det 14 år gamle retrokunstneren Jake Wheeler (Zackary Arthur) som er så uheldig å bli Chuckys nye bestevenn.
  Foto: C More
 • Solistprisen til Amalie Stalheim

  Cellist Amalie Stalheim (28) er vinnar av Den norske solistpris 2021.

  – Stalheim er midt inne i ein rakettkarriere som vekkjer oppsikt i Norden og internasjonalt. Amalie Stalheim har eit uvanlig breitt og interessant repertoar, der rykande ferske cellokonsertar og standardrepertoaret inngår like naturleg, seier Peter Herresthal, styreleiar i Den norske solistpris.

  Prisen består av 100 000 kroner, og dessutan to prestisjefylte konsertoppdrag: Eigen konsert under Festspillene i Bergen 2022 og eit solistoppdrag saman med Bergen Filharmoniske Orkester 18. november i år. Konserten vert sendt i Hovedscenen på NRK2. I tillegg til Stalheim var fløytist Ingrid Søfteland Neset og fiolinist Miriam Helms Ålien nominerte til solistprisen.