Hopp til innhold

Syv moter som startet i militæret

Flere av klesskapets favoritter har utspring i militæret. Til og med den høyhælte skoen ble skapt av ren og skjær nødvendighet.

NAS-DAYTONA-500

Pilotbrillen er et av mange plagg som ble gjort vanlig av militæret.

Foto: RUSTY JARRETT

1. Trenchcoaten

Det er uenighet om hvem som skapte den ikoniske jakken. I 1853 tok skredderen John Emary patent på en jakke laget av et stoff som var vannavstøtende og som samtidig pustet. Ifølge Emary ble denne jakken brukt av britiske styrker under Krimkrigen samme år.

trenchcoat wwII

ORIGINALEN: En britisk offiser under første verdenskrig, iført en av de tidligste trenchcoatene.

Men det var Thomas Burberry som skulle stå for den versjonen av jakken vi kjenner i dag. I 1856 fant han opp stoffet gabardine og nesten 50 år senere leverte han tegningene av det som skulle bli trenchcoaten til det britiske militæret. Burberrys jakke ble dermed et fast plagg hos britiske offiserer i begge verdenskrigene, noe som førte til at den ble døpt nettopp skyttergravsjakke.

Humphrey Bogart og Ingrid Bergman

FILMHELT: Humphrey Bogart var tidlig ute med å gjøre trench coat-en populær.

Foto: AP

I etterkrigstiden ble jakken popularisert av datidens kvinnelige og mannlige skuespillere, og er er i dag et tidløst moteuttrykk.

2. Den hvite T-skjorten

US-JAMES DEAN-FESTIVAL

IKONISK: James Dean var med på å popularisere den hvite T-skjorten på 1950-tallet.

Et av de mest grunnleggende plaggene i en hvilken som helst garderobe kan dateres tilbake til slutten av 1800-tallet. T-skjorten oppstod som underplagg da man delte opp den heldekkende bomullsdrakten man vanligvis brukte under klærne på den tiden, og fjernet knappene.

Men in white T-shirt

BASISPLAGG: De aller fleste av oss har en hvit T-skjorte liggende i skapet.

Den amerikanske marinen trykket umiddelbart plagget til sitt bryst, og fikk klesprodusenten Hanes til å lage hvite undertrøyer til dem i 1901. Siden den gang har den hvite T-skjorten vært fast del av militæres garderobe. Etter andre verdenskrig bidro blant andre James Dean og Marlon Brando til å gjøre plagget populært gjennom filmer som «Rebel Without a Cause» og «A Streetcar Named Desire».

3. Bomberjakka

I luftfartens barndom var det vanlig for piloter å bruke skinnjakker med ullfor for å holde varmen. Etter hvert som flyene kunne fly høyere og høyere trengte man en jakke som ikke frøs til is etter en regnskur.

MA-15 bomber jakke

MA-15: Bomberjakkens fikk oransje for, sånn at piloten skulle kunne vrenge den og dermed synes i nødstilfeller.

B-15 ble den første versjonen av bomberjakken, sydd i bomull med en pelskrage for å holde piloten varm.

CAMW102

RØFF STIL: Den australske skuespilleren Ruby Rose er blant kjendisene som har bidratt til bombejakkens comeback de siste årene.

Foto: Matt Sayles / Ap

Etter hvert som cockpiten ble plassert inn i flyet, var ikke behovet for en varm jakke like stort. I 1949 kom M-15, bomberjakka slik vi kjenner den i dag. Pelskragen og ullfôret ble fjernet og erstattet med et karakteristisk oransje fôr.

Siden har bomberjakka blitt populær blant diverse subkulturer verden over. I Storbritannia var det modsene og de første skinheadene på 1960-tallet som la sin elsk på jakken. I dag er jakken populær i hiphop-miljøet, blant mange andre takket være artister som Kanye West.

4. Pilotbrillen

Pilotbrillens historie ligner bomberjakken sin. Etter hvert som man kunne fly høyere og nærmere solen, trengte piloter noe å beskytte øynene med.

General Douglas McArthur

BARSKING: General Douglas McArthur og hans ikoniske pilotbriller.

Den første pilotbrillen ble utviklet av selskapet Bausch & Lomb i 1936 og ble en favoritt blant amerikanske piloter.

I starten av andre verdenskrig gjorde general Douglas McArthur brillen populær en journalist knipset noen bilder av han mens han gikk i land på Filippinene.

Siden har pilotbrillen holdt på populariteten, blant annet gjennom artister som Elvis Presley og Michael Jackson.

Michael Jackson vinker til fans i Sydney november 1996

TROFAST: Michael Jackson var med på å holde pilotbrillen aktuell til langt ut på 1990-tallet.

Foto: MEGAN LEWIS / Reuters

5. Kamuflasjemønster

Military pocket

KAMO-TREND: Kamuflasjemønsteret brukes ikke bare til å gjemme seg fra det blotte øyet lenger.

Kamuflasje har eksistert siden Julius Cæsar sin tid, men det grønne, svarte og beige mønsteret vi kjenner i dag kom først i det forrige århundret.

Full Metal Jacket

KLASSIKER: Full Metal Jacket (1987) sørget for at kamuflasjemønsteret var på moten langt ut på 1980-tallet.

Kamuflasjemønsteret entret motebildet allerede i 1919, inspirert av malingen på datidens krigsskip. Det var først på 1960-tallet at mønsteret slo an for fullt, da man protesterte mot Vietnamkrigen.

Etter krigens slutt i 1975 kom filmer som «Full Metal Jacket», «Apocalypse Now» og «Taxi Driver» og bidro til at kamuflasjemønsteret ble allemannseie.

LAS104

TREND DRONNING: Paris Hilton var 2000-tallets største it-jente og var storforbruker av kamuflasjemønster på klærne.

Foto: MARK J. TERRILL

6. Jumpsuiten

APHS104

HOT COUTURE: En modell går nedover catwalken ikledd en jumpsuit fra Miss Dior i 1971.

Foto: AP

I 1917 skapte flyveren Sidney Cotton en heldekkende dress, egentlig tiltenkt fallskjermhoppere og piloter. Allerede to år senere gjorde kunstneren og designeren Thayaht et forsøk på å gjøre jumpsuiten trendy.

APHS103

LUFTENS HELTER: Charles Lindbergh (t.v.) og Harry F. Guggenheim iført en tidlig versjon av jumpsuiten.

På tampen av krigen var designere som Elsa Schiaparelli med på å popularisere jumpsuiten ytterligere. Inspirert av konflikten i Europa, lagde hun en luksuriøs versjon av den heldekkende drakten i silke. Da krigen kom for fullt ble silken byttet ut med bomull og plagget ble en favoritt hos kvinnene som nå måtte ut i arbeid.

På 1980-tallet gjorde jumpsuiten comeback, blant annet inspirert av filmer som Top Gun. I dag er det kjent som et allsidig plagg som kan brukes til både hverdags og fest.

Jumpsuit

TRENDY: Buksedressen har vært på moten igjen i et par år nå.

7. Høye Hæler

Det som nå blir ansett som den ultimate tegnet på femininitet var egentlig tiltenkt menn i militæret. På slutten av 1500-tallet introduserte to britiske brødre den vestlige verden for den høyhælte skoen. Ideen fikk de fra den persiske hæren, hvor det var vanlig at ryttere hadde høye hæler for å holde foten på plass i stigbøylen.

Lois XIV

SOLKONGEN: Føttene til Louiz XIV, som var stor fan av høye hæler.

Det britiske hoffet ble umiddelbart begeistret for dette nye skodesignet, og kort tid etter gikk det fra praktisk til trendy. Høye hæler for kvinner ble først populært blant kvinner omtrent hundre år senere, da i en smalere versjon.

FRANCE-AUCTION-DROUOT-MARIE-ANTOINETTE

MOTESLAVE: Marie-Antoinette gikk visstnok til galgen i 5 centimeter høye hæler.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD

I NRK TVs nye serie TING! kan du se hvordan både høyhalseren, pilotbrillen og høye hæler ble født ut av behovene til historiens mange soldater.

Høyhalseren var opprinnelig ridderens beste venn, og skulle beskytte den sarte halsen mot gnissingen fra den tunge rustningen. Hvordan ble den en favoritt blant både konger og rebeller?

Høyhalseren var opprinnelig ridderens beste venn, og skulle beskytte den sarte halsen mot gnissingen fra den tunge rustningen. Hvordan ble den en favoritt blant både konger og rebeller?

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.