Hopp til innhold

Syntes livet var et helvete

Førstedame Jane Means Appleton Pierce skrev brev til sine døde barn og hun besvimte da hun fikk vite at mannen kunne bli president!

Papir
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Da Jane Means Appleton Pierce fikk nyheten om at hennes mann Franklin Pierce var valgt som demokratens presidentkandidat i 1852, besvimte hun.

Grunnen til at hun besvimte var kanskje fordi hun ante at det var inngangen til verre tider for henne og den lille familien. Og det fikk hun jo helt rett i.

Begynte bra

Det hele begynte egentlig ganske bra. Jane Means Appleton var ett av seks barn i en søskenflokk i en veslåtende konservativ familie, der faren var prest og rektor ved et college.

Jane levde et beskyttet liv, der hun lærte alle de ting en ung kvinne i en bedre familie skulle lære på 1800-tallet, med andre ord brodering, konversering og pianospill.

Gullringer
Foto: ScandinavianStockPhoto

Forelsket seg

Faren døde da Jane var 13 år gammel, og mor tok med seg barna til New Hampshire. Der møtte Jane Franklin Pierce en ung, kjekk advokat med politiske ambisjoner. Det var kjærlighet ved første blikk:

Det var slett ikke ikke populært at Jane falt for Franklin Pierce. Familien mente at han var helt upassende. Det kan hende det var grunnen til at de ikke giftet seg før Jane var 28 år gammel, hun var en gammel jomfru etter datidens standard. Men de fikk hverandre, og det var jo det viktigste.

Svake nerver

Man skulle tro dette var starten på et lykkelig familieliv for Jane og Franklin Pierce. Men Jane var sykelig, hadde svake nerver, og var svært religiøs.

Dessuten var hun svært menneskesky, og hatet selskapeligheter. Men Franklin elsket sin kone, og ga henne frihet til å flykte fra det politiske liv i Washington og søke tilflukt hos familien når hun følte for det - og det gjorde hun ofte.

HØR: Amerikanske førstedamer: Jane Pierce

Hør også:

Amerikanske førstedamer: Edith Wilson

Amerikanske førstedamer: Martha Washington

Mistet alle barna

Franklin og Jane fikk tre sønner, den ene døde tre dager gammel, den andre døde av tyfus da han var fire år og den tredje sønnen het Benjamin, eller Bennie. 11 år gammel var han på togreise sammen med foreldrene, bare en måned før Franklin Pierce skulle innsettes som USAs 14. President.

Toget kjørte av sporet, Jane og Franklin Pierce fikk bare skrubbsår, mens Bennie, deres eneste gjenlevende barn, ble drept foran øynene deres.

Kom seg aldri

Livet til Jane Pierce ble lagt i grus. Hun kom seg aldri etter togulykken der Bennie ble drept. Og selv om hun ble med sin mann inn i Det Hvite Hus som førstedame en måned etter ulykken, deltok hun i grunnen aldri i det offentlige liv etter dette.

Hun holdt seg i sine private rom, som oftest alene. Og brukte mye tid på å skrive brev til sine døde barn. President Franklin Pierce kan ikke ha hatt et lett liv, han heller.

Skyggen i Det Hvite Hus

Er det da ingen lyspunkter å fortelle om i livet til Jane Pierce? Svaret på det er i grunnen nei.

Hun ble kalt for Skyggen i Det Hvite Hus da hun var førstedame der. Seks år etter at de flyttet ut av Det Hvite Hus, døde hun, da hadde hun utviklet tuberkulose og kronisk depresjon.

En sønderknust Franklin Pierce gravla sin 57 år gamle kone sammen med deres døde sønner. Og det var slutten på et liv så tungt og trist at man nesten kan dra et lettelsens sukk.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK