Synnøve Finden anker til lagmannsretten

Synnøve Finden AS tapte ankesaken i Follo Tingrett, som handler om å markedsføre og distribuere osteprodukter under betegnelsen «jarlsbergost-type». Nå anker de igjen.

Kongsgård-ost

FORBUDT: Synnøve Finden får ikke lov til å bruke betegnelsen «jarlsbergost-type» om Kongsgård-osten eller andre produkter.

Foto: Pressebilder Synnøve Finden

For to uker siden ga Follo tingrett Tine medhold i et krav om å nekte Synnøve Finden å selge ost under påskriften «en jarlsbergost-type».

Tine klaget Synnøve Finden inn for domstolen med krav om midlertidig forføyning om å stanse salg og markedsføringen av osten Kongsgård med betegnelsen «en jarlsbergost-type».

Saken ble anket inn for Follo tingrett, men også her har Synnøve Finden nå tapt.

Saksomkostninger

Dermed forbys de å markedsføre og distribuere osteprodukter under betegnelsen «jarlsbergost-type» eller tilsvarende, og pålegges også å tilbakekalle alle eventuelle produkter som er merket med betegnelsen, heter det i kjennelsen fra Follo tingrett, som ble offentlig fredag.

Synnøve Finden må dessuten betale 820.826 kroner i sakskostnader i løpet av to uker til den konkurrerende meieriprodusenten.

Synnøve Finden vil anke

– Tine er glad for at retten er tydelig på at registrerte varemerker skal ha et sterkt vern, sier kommunikasjonssjef i Tine, Sindre Ånonsen, til NRK, og kommenterer ytterligere:

Kommunikasjonssjef i Tine, Sindre Ånonsen

FORNØYD: Kommunikasjonssjef i Tine, Sindre Ånonsen, sier de er glade for Follo tingretts kjennelse.

Foto: Pressefoto, Tine

– Ellers er det slik at vi ønsker alle nye produkter velkommen i ostedisken, og det er jo ikke det denne saken har handlet om. Vi er opptatt av at det skal være konkurranse på riktig vilkår.

Til NRK forteller Magnus Tollefsen, som er kategoridirektør for ost i Synnøve Finden, at de vil anke denne kjennelsen til lagmannsretten, og synes det er synd at Follo tingrett kom fram til denne kjennelsen.

– Jarlsbergtype-ost har eksistert siden 1800-tallet, lenge før Tine ble etablert, og vi mener at det er feil at de skal ha enerett til en ostetype og dermed ikke gi konkurrenten den beste og enkleste beskrivelsen av sine produkter, sier han.

Fant usladdet ost

Dagen etter kjennelsen for to uker siden, meldte Aftenposten at Synnøve Finden var i ferd med å klistre merkelappen «sensurert» over den forbudte påskriften på 100.000 ostepakker.

Dagen etter kjennelsen for to uker siden, meldte Aftenposten at Synnøve Finden var i ferd med å klistre merkelappen «sensurert» over den forbudte påskriften på 100.000 ostepakker.

Tines egne folk gjennomførte i etterkant stikkprøver i butikker i Oslo-regionen og flere steder fan de osten av merket Kongsgård hvor emballasjen ikke var sladdet, har Nationen meldt.

Dette ble rapportert inn til tingretten. «Ved flere utsalgssteder var osten tilgjengelig i den omstridte forpakning, hvilket innebærer et klart brudd på kjennelsen», skrev Tine i et brev til Follo tingrett.

Synnøve Findens kategoridirektør Magnus Tollefsen svarte slik:

– Tine har gjort oss oppmerksom på to butikker der det ikke er merket riktig. Osten er tatt bort fra de to butikkene.

Kulturstrøm

 • Gullrutens fagpriser delt ut

  «Rådebank 2», «P3 Gull» og «Kunstneren og tyven» tok flest priser under utdelingen av Gullrutens fagpriser i dag, skriver Rushprint. Fagprisene deles ut i tillegg til selve Gullruten-prisene, som offentliggjøres lørdag kveld.

 • KORK kårer unge komponister

  Skapia er en komposisjonskonkurranse som involverer tusenvis av skolebarn og -ungdom fra hele landet. Vinnerne kåres og får verket sitt fremført av KORK i en festkonsert direkte fra NRK Store studio kl. 12. Margrethe Røed er programleder.

  Vinnerne av komposisjonskonkurransene Veslefrikk og U-trykk skal kåres i Store studio. Kringkastingsorkestret spiller vinnerverkene. Konferansier: Margrethe Røed
 • 10 millioner til filmer

  Regjeringen vil gi 10 millioner til filmer som ble rammet av pandemien.

  – Dette er 10 millioner kroner i friske midler for å hjelpe filmprodusenter som har blitt rammet særlig hardt av stengte kinoer og redusert kapasitet under pandemien, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja i en pressemelding.

  Kompensasjonsordningen vil bli administrert av Norsk filminstitutt (NFI), og filmprodusenter kan nå søke om midler for filmer som var i distribusjon i perioden 13. mars til 30. september 2020.

  Kinovisning er tradisjonelt den viktigste inntektskilden for norsk spillefilm. Kinoinntektene fra én film vil i mange tilfeller være avgjørende for produsentens drift og for å kunne sette nye prosjekter i gang.

  Produsenter som hadde satt opp filmer for visning på kino i mars 2020 ble rammet av nedstengingen av samfunnet. Etter hvert åpnet kinoene, men med betydelig redusert kapasitet. Når kinoene igjen fikk åpne opp, ble flere filmer satt opp på tross av strenge restriksjoner. Disse filmene vil kunne få noe av de tapte billettinntektene fra kinovisning kompensert.

  – Jeg er glad for at vi med denne ordningen kan hjelpe filmprodusenter som ble rammet av stengte kinoer i mars 2020. Vi ser også at det kan være behov for å kompensere filmer som ble satt opp på kino i perioden med strenge restriksjoner på kapasitet, før stimuleringsordningen kom på plass 1. oktober 2020, sier Abid Raja.

  Pressekonferanse om koronasituasjonen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB