Synes gamle julesanger blir for vanskelige

Når nye julesanger tas inn i skolen, må gamle travere vike. «Her kommer dine arme små» og «Jeg synger julekvad» trekkes frem som vanskelige julesanger av førstelektor.

Juletrefest

VANSKELIGE SANGER: «Her kommer dine arme små» og «Jeg synger julekvad» trekkes frem som vanskelige julesanger. Arkivfoto.

Foto: Åge André Breivik / NRK

Da Presteheia skole i Kristiansand feiret Lucia tirsdag, startet de festen med Odd Nordstogas «Santa Lucia», skrevet til NRK-adventskalenderen «Jul i svingen».

– Det er moro å følge med i tida og å ta med nye elementer, sier Bjørg Ihlebek Berntsen, faglærer i musikk på Presteheia skole.

Nordstoga-sangen er ikke den eneste nye julesangen som synges på barneskolen i Kristiansand, elevene lærer også slagere fra «Jul på Månetoppen».

Å gi plass til nye julesanger i skolen synes Berntsen er fint.

– Vi merker fort hvilke sanger som er levedyktige og gode å synge, sier hun.

Tunge tekster

Odd Nordstoga skreiv musikken til "Jul i svingen"

JULEMUSIKER: Sangene fra adventskalenderen «Jul i svingen» er blitt populære julesanger på norske barneskoler. Her fra lanseringen av programmet i 2006.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

For noen julesanger er kanskje ikke like levedyktige nå, som da de ble skrevet.

Asbjørn Arntsen er førstelektor i musikk ved Universitetet i Agder. Han mener det er naturlig at noen av de gamle må vike for nye, moderne julesanger.

– Tekstene i de nye julesangene er mer verdsliggjort og hverdagslige. Det er en ny tid, og det må jo være utvikling, sier Arntsen.

Han trekker frem «Her kommer dine arme små» og «Jeg synger julekvad» som eksempler på gamle og tunge julesanger.

– Noen av de gamle sangene er konservative i den forstand at de inneholder veldig kompakt teologi, som det kan være vanskelig å forstå og ta til seg, sier Arntsen.

Men det er ikke bare innholdet i tekstene som kan gjøre julesanger vanskelige, ifølge førstelektoren.

– En del av melodiene er også litt tunge for skolebarn og unge mennesker å synge, sier Arntsen.

Jenny Konradsen synger "Jeg synger julekvad".

JULEKVAD: Jenny Konradsen synger «Jeg synger julekvad».

– Kan læres på to minutter

Men at «Jeg synger julekvad» er for vanskelig å synge, det er kantor og julesangbokforfatter Alf Knutsen, hjertens uenig i.

– Som musiker i kirken er det er ikke min erfaring at det er skrevet i stein at noen sanger er vanskelige og andre lette. Det er som ellers i livet, det man kan er enkelt og det man ikke kan er vanskelig, sier Knutsen.

Han mener det først og fremst er motivasjonen som avgjør om det er lett eller vanskelig å lære seg en sang.

– Dersom du sitter på en gudstjeneste, og den salmen kommer, så vil jeg påstå at dersom folk rundt deg kan salmen og synger den, så vil du kunne synge med på fjerde vers. Det tar cirka to minutter å lære seg «Jeg synger julekvad», sier Knutsen.

Han tror ikke det er lettere å synge nyere sanger.

– Mange av de nyere sangene har ofte en mer komplisert rytme, som gjør at de er vanskeligere å synge samtidig som en god fellessang, sier Knutsen.

Kulturstrøm

 • Norsk arkitektur massenominert

  Sju norske arkitektbyråer er nominert til 15 priser på World Architecture Festival 2018. – Dette er helt uten sidestykke, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA). Han sier det bekrefter den store internasjonale interessen for norsk arkitektur nå. Vinnerne vil bli kåret under festivalen som finner sted i Amsterdam i november. – Norsk arkitektur skaper inkluderende og bærekraftige bygninger. Denne anerkjennelsen viser at vi er på rett vei, sier kulturminister Trine Skei Grande til DOGA.

  Deichmanske hovedbibliotek
  Foto: Lund Hagem arkitekter
 • Stephen King selger manus for 1$

  Studenter på en filmskole i Wales fikk lov av skrekkforfatter Stephen King å bruke en novelle fra samlingen «Just After Sunset», skriver SVT. King har sluppet flere manus til veldedige formål. Nå jobber en 14- og en 16-åring med å lage manus av novellen «Stationary Ride». Filmen fra Blanenau Gwent Film Academy skal være ferdig i 2019.

  CORRECTION Books Edgar Awards Stephen King
  Foto: Steven Speliotis / NTB Tema
 • Pink til Norge

  Den amerikanske artisten Pink stopper i Norge i den pågående verdensturneen «Beautiful Trauma World Tour 2019» som startet i Phoenix i mars. Den 5. august 2019 holder hun konsert i Telenor Arena på Fornebu. Siden debuten i 2000 har Pink sluppet sju studioalbum, et samlealbum, solgt over 57 millioner album. Hun har hatt 15 topp-ti-singler på Billboard Hot 100, inkludert fire første plasser. (NTB)

  Pink
  Foto: Promo

Flere kulturnyheter