NRK Meny
Normal

Sykkel året rundt

Om det skyldes milde vintre eller stadig bedre sykkelutstyr vet vi ikke, men i de siste årene har det blitt flere og flere helårssyklister. Hva bør en fersk vintersyklist passe på?

Sykkelpiggdekk
Foto: NRK

På våren og sommeren sverger drøyt en halv million nordmenn til sykkelen hver dag. Når høstløvet faller, parkerer mange av disse tohjulingen for sesongen – men så mange som hver fjerde syklist holder det gående året rundt. Og de blir stadig flere.

- Vi merker det godt på sykkelsalget, forteller Audun Holmøy, som er sykkelansvarlig hos Gresvig. – Nå selger vi sykler mye lenger utover høsten.

Hvert år kjøper 350 000 nordmenn ny sykkel.

Her er en sjekkliste for ferske vintersyklister:

-velg sykkel med skivebremser, ikke klosser. Klossene bremser mot felgen, og den vil lett bli både våt og glatt på vinterstid. Da får du dårlig bremseeffekt.

-du må ha piggdekk. Dekkene skal ha mer enn 200 pigger. Pass på at du har pigger på sidene av dekket også - ikke bare midt i trillebanen. Husk å ”kjøre inn dekkene”, så piggene setter seg godt.

 

sykkel og lys
Foto: NRK

 

- du skal ha påmonterte lykter både foran og bak. Du får kjøpt frontlykter fra en hundrelapp og opp til mange tusen kroner. Billig er dårlig, men ferdes du langs opplyste veier trengs slettes ikke den dyreste lykta. Det viktigste er å bli sett! Det finnes også hjelmer med blinkende lysdioder.

- neoprenhansker for vinterbruk er praktisk. Det samme er neoprentrekk til å ta utenpå skoene.

- en tynn hette til å ha inni hjelmen hjelper deg å holde ørene varme.

- bruk vannavstøtende og vindtette jakker og bukser. Pass på så du har god plass til varmt undertøy.

- bruk reflekser og refleksvester.