Hopp til innhold

Sykdommens filosofi

Finnes det virkelig noe som kan kalles ’Sykdommens filosofi’? Hvorfor blir vi syke? Hvordan blir vi syke? Og har sykdom og glede noen forbindelse med hverandre?

 

Høst i fjellet
Foto: Linda Bjørgan

Nitimens husfilosof, Einar Øverenget og Karin Wetlesen, har diskutert det Øverenget velger å kalle ’Sykdommens filosofi’ de 3 siste torsdagene.

Det gjør de inspirert av september. September er en vakker og rolig måned. Men det er også måneden da sykdommene kaster seg over oss!

Hva er det å være syk?

Sykdom stopper deg litt opp, du får ikke gjort alt det du hadde tenkt. Dermed er det kanskje noe sunt i det å være syk iblant. Fordi man blir nødt til å senke farten, og gi seg selv tid.

Å være syk gir deg rett og slett muligheten til å trekke deg tilbake, til å si nei til alle krav og oppgaver – og kunne gjøre det med alibi!

Hvorfor blir vi syke?

Vi kan velge å se på sykdom som en måte kroppen kommuniserer med deg på. Den har en viktig beskjed til deg: Ta det med ro.

Selv om vi kjenner kroppen vår, så er vi som regel ikke flinke til følge signalene den gir oss. Dermed ender det ofte med at kroppen må rope veldig høyt for at du skal skjønne at du må bremse opp.

Konklusjon: Sykdom er en kommunikasjon mellom deg og deg – få den med deg!

Glede og sykdom.

Sykdom kan hjelpe til å gjøre deg oppmerksom på livet ditt. Den gir deg anledning til å gjøre noe bare fordi du har lyst til det. Når opplevde du det sist?

Det dreier seg som regel om små ting, men de er viktige fordi du kan gjøre dem helt uten forpliktelser.

Og hvis du bare er akkurat passe syk, får du en unik mulighet til å dyrke nettopp denne siden av det å leve.

 

 

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK