NRK Meny
Normal

Sykdommens filosofi

Finnes det virkelig noe som kan kalles ’Sykdommens filosofi’? Hvorfor blir vi syke? Hvordan blir vi syke? Og har sykdom og glede noen forbindelse med hverandre?

 

Høst i fjellet
Foto: Linda Bjørgan

Nitimens husfilosof, Einar Øverenget og Karin Wetlesen, har diskutert det Øverenget velger å kalle ’Sykdommens filosofi’ de 3 siste torsdagene.

Det gjør de inspirert av september. September er en vakker og rolig måned. Men det er også måneden da sykdommene kaster seg over oss!

Hva er det å være syk?

Sykdom stopper deg litt opp, du får ikke gjort alt det du hadde tenkt. Dermed er det kanskje noe sunt i det å være syk iblant. Fordi man blir nødt til å senke farten, og gi seg selv tid.

Å være syk gir deg rett og slett muligheten til å trekke deg tilbake, til å si nei til alle krav og oppgaver – og kunne gjøre det med alibi!

Hvorfor blir vi syke?

Vi kan velge å se på sykdom som en måte kroppen kommuniserer med deg på. Den har en viktig beskjed til deg: Ta det med ro.

Selv om vi kjenner kroppen vår, så er vi som regel ikke flinke til følge signalene den gir oss. Dermed ender det ofte med at kroppen må rope veldig høyt for at du skal skjønne at du må bremse opp.

Konklusjon: Sykdom er en kommunikasjon mellom deg og deg – få den med deg!

Glede og sykdom.

Sykdom kan hjelpe til å gjøre deg oppmerksom på livet ditt. Den gir deg anledning til å gjøre noe bare fordi du har lyst til det. Når opplevde du det sist?

Det dreier seg som regel om små ting, men de er viktige fordi du kan gjøre dem helt uten forpliktelser.

Og hvis du bare er akkurat passe syk, får du en unik mulighet til å dyrke nettopp denne siden av det å leve.