NRK Meny
Normal

Sykdommens filosofi

Finnes det virkelig noe som kan kalles ’Sykdommens filosofi’? Hvorfor blir vi syke? Hvordan blir vi syke? Og har sykdom og glede noen forbindelse med hverandre?

 

Høst i fjellet
Foto: Linda Bjørgan

Nitimens husfilosof, Einar Øverenget og Karin Wetlesen, har diskutert det Øverenget velger å kalle ’Sykdommens filosofi’ de 3 siste torsdagene.

Det gjør de inspirert av september. September er en vakker og rolig måned. Men det er også måneden da sykdommene kaster seg over oss!

Hva er det å være syk?

Sykdom stopper deg litt opp, du får ikke gjort alt det du hadde tenkt. Dermed er det kanskje noe sunt i det å være syk iblant. Fordi man blir nødt til å senke farten, og gi seg selv tid.

Å være syk gir deg rett og slett muligheten til å trekke deg tilbake, til å si nei til alle krav og oppgaver – og kunne gjøre det med alibi!

Hvorfor blir vi syke?

Vi kan velge å se på sykdom som en måte kroppen kommuniserer med deg på. Den har en viktig beskjed til deg: Ta det med ro.

Selv om vi kjenner kroppen vår, så er vi som regel ikke flinke til følge signalene den gir oss. Dermed ender det ofte med at kroppen må rope veldig høyt for at du skal skjønne at du må bremse opp.

Konklusjon: Sykdom er en kommunikasjon mellom deg og deg – få den med deg!

Glede og sykdom.

Sykdom kan hjelpe til å gjøre deg oppmerksom på livet ditt. Den gir deg anledning til å gjøre noe bare fordi du har lyst til det. Når opplevde du det sist?

Det dreier seg som regel om små ting, men de er viktige fordi du kan gjøre dem helt uten forpliktelser.

Og hvis du bare er akkurat passe syk, får du en unik mulighet til å dyrke nettopp denne siden av det å leve.

 

 

Kulturstrøm

 • Freder den amerikanske ambassaden

  Riksantikvaren besluttet onsdag å frede den trekantede bygningen i Oslo sentrum som tidligere var USAs ambassade. Den regnes for å være et sentralt verk av den verdenskjente finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen, opplyser Riksantikvaren i en pressemelding.

  Den amerikanske ambassade
  Foto: norway.usembassy.gov
 • – Jobbet med Beyoncé og Jay-Z

  Den norske produsenten, artisten og låtskriveren Fredrik William Ball, bedre kjent som Fred Ball, forteller at han har bidratt til tre av låtene på det nye albumet til Beyoncé Knowles og Jay-Z. Paret slapp albummet lørdag, og fredrikstadmannen Ball melder på sin instagramkonto at han klyper seg i armen over at han har jobbet med de to. Ball ga ut soloalbummet Pleasure i 2003 og har senere jobbet både med egen musikk og produsert for blant andre Bertine Zetlitz, Brett Anderson, Jarle Bernhoft, KT Tunstall og Sophie Ellis-Bextor.

  Laster Instagram-innhold
 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller

Flere kulturnyheter