Arilds tips for Sydney:
Australia begynner og slutter med Sydney. Og byen er jo en drøm, en blanding av San Francisco og Hong Kong: det er bare å vasse ut folkelivet både på fjorden, strender og i gater, kjøre full been-there-done-that pakke, fra å krysse Harbour Bridge til å gape som alle gjør ved synet av Jørn Utzons operahus up-close. Det var denne gærne danske arkitekten som startet trenden med at hver storby med respekt for seg selv bør ha en gigantisk, ekstravagant bygning som koster skjorta.
Men millioner av turister har for lengst betalt regningen. I Sydney kan du endelig få bruk for Willochs berømte ”gooday” bommert, men husk å legge til ”mate” etterpå. Alle er ”mates” i dette landet, spesielt under Happy Hour, der det inntas store mengder av ”Foster’s Lager” brygg, og du bommer ikke hvis inntar den lykkelige timen ute på Darling Harbour. Dette er blitt et fint og trivelig sted, etter at det gjennomgikk en skikkelig ansiktsløfting noen år tilbake. Men i Sydney er stort sett enhver pub en hyggelig pub, nå også i bydelen The Rocks, som en gang var et litt lugubert område. Her kunne nok noen av dine svirebrødre tidligere gi inntrykk av å ha et nært slektskap med sine fjerne forfedre, nemlig de kriminelle som britene kvitte seg med og sendte til Australia.
Frarådes:
Kjøpe slips eller lang kjole for å gå på operaen i Sydney. Hvis det finnes et gladere, mer avslappet og gladere folkeferd enn ”the aussies,” må det være bodøværinger når Glimt har håvet inn enn hjemmeseier.
Men bli ikke altfor glad i denne byen, dette kontinentet er svært, og vil du oppleve noe ganske annerleds, hopp på flyet eller toget til for eksempel Alice Springs, der ”the outback” og et uendelig, folketomt og dirrende hett landskap venter. Det er også Australia. Og også der serverer de Foster’s Lager.
Anbefalt reiselitteratur:
Wallpaper City Guide: Sydney (2006)
Time Out guide to Sydney (2006)
Av Arild Molstad. Tilrettelagt for nett av Tone Fiva.