Hopp til innhold

SVT fjerner «Breivik-musikk»

Da SVT fant ut at filmlåten «Lux Aeterna» er blant sangene Anders Behring Breivik har nevnt som inspirasjonskilder i sitt såkalte manifest, valgte de å klippe den vekk.

Wild Kids på SVT med programleder Rickard Olsson

Barneprogrammet Wild Kids på SVT klippet vekk en låt som Anders Behring Breivik har oppgitt som inspirasjonskilde. Her er programleder Rickard Olsson sammen med noen av årets deltagere.

Foto: SVT

Det var i forrige ukes episode av barneprogrammet «Wild Kids» at sangen, som først ble kjent som filmmusikken til filmen «Requiem for a Dream» og deretter brukt i «Ringenes Herre – To tårn», var å høre som bakgrunnsmusikk, ifølge Sveriges Radio.

Etter at SVT ble gjort oppmerksomme på at terroristen skal ha hatt «Lux Aeterna» som et av musikkstykkene han angivelig vurderte å lytte til da han gjennomførte drapene på Utøya, valgte de å klippe vekk hele låten i nett-TV-versjonen som nå ligger ute.

Les også: Kan ha brukt musikk som inspirasjon

– Ikke verdt det

– Vi ønsker ikke at vårt flotte program, som utspiller seg på en øy i skjærgården full av barn og ungdommer, skal assosieres med de grusomme handlingene, uttaler programansvarlig Kristina Colliander til P4 Väst.

– Finnes det bare ett barn der ute som har en relasjon til det som hendte, så er det ikke verdt det. Vi vil at barna skal kunne være inne i Wild Kilds-verden når de ser på programmet.

Les også: Artisters verste mareritt

«Emosjonelt raseri»

Helene Bøksle

Også Helene Bøksle opplevde å bli trukket frem i Breiviks dokument.

Foto: Olsen, Linn Cathrin / SCANPIX

I dokumentet Anders Behring Breivik spredte før han igangsatte terroraksjonene 22. juli, har han spesielt fremhevet «Lux Aeterna» av komponisten Clint Mansell som «veldig inspirerende». Han hevdet også at låten frembringer en type «emosjonelt raseri».

I etterkant av terrorangrepene har blant annet Helene Bøksle reagert sterkt på at hun er blant artistene og komponistene som Breivik har nevnt som sine inspirasjonskilder.

Les også: Helene Bøksle: – Jeg ble livredd

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober