Svinegryte "sweet and sour"

I dag kan du lage Lises svinegryte til middag, med en sweet and sour variant.

Svinegryte
Foto: NRK

Til 6 personer trenger du:

 1 kg svinekjøtt, f.eks. filet, ytrefilet eller koteletter

2 ss hvetemel

2 løk

2 bokser (400g) ananas i jus

1 boks knuste tomater

1 dl ketchup, Heinz

1 dl kyllingkraft

1 dl ananasjus ( fra boksen)

2 hvitløkfedd

2 ts revet frisk ingefær

salt og pepper

olje til steking

 

Fremgangsmåte:

Skjær kjøttet i grove terninger, krydre med salt og pepper og bland det med melet. Rens og skjær løken i kløfter og hakk hvitløken. Fres løken ved middels høy varme i en gryte eller stor stekepanne med høye kanter. Tilsett ingefær og hvitløk og fres litt videre til løken blir blank, den skal ikke få farge. Ha i tomater, ketchup, karft, ananas og ananasjus. La sausen småkoke i 10-12 minutter. Stek kjøttet raskt i en varm stekepanne og legg det over i sausen. ( Stek kjøttet i to omganger så ikke pannen blir avkjølt og kjøttet begynner å koke.)La gryten småputre 5 minutter til og så er den klar. Server med kokt ris.

 

Tips:

Ønsker du sausen sterkere kan du smake den til med sweet chili sauce, syrligere bruker du 7% eddik eller sukker, plumsauce eller aprikossyltetøy hvis du ønsker en søtere smak. Skjær grønnsaker som paprika, purre, gulrot, squash eller kinakål i tynne strimlerog stek dem raskt i en varm stekepanne. Dryss over litt salt og pepper ev. litt soyasaus, og gjerne sesamfrø og/eller hakket koriander. Vil du fryse ned halvparten bør du droppe de siste 5 minuttene av koketiden.Bland det stekte kjøttet med sausen, avkjøl, pakk inn og frys.

 

Kulturstrøm

 • Netflix mister «The Office»

  Fram til 2013 ble serien vist på gamlemåten i beste sendetid på NBC. Så overtok Netflix rettighetene og har gjort «The Office»s 208 episoder til tidenes mest sette på strømmekanaler. Nå har NBC vunnet tilbake anbudet på serien og starter sin egen strømmekanal for serien i 2021. Rettighetene koster NBC 850 millioner kroner i året, skriver Los Angeles Times.

  The Office
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Glemte komponister fram i lyset

  Når Oslo Filharmonien feirer sitt 100-årsjubileum til høsten trekker de fram tre komponister som av ulike grunner har fått lite oppmerksomhet. Hanna Marie Hansen fordi hun var kvinne, Lili Boulanger fordi hun døde ung og Bjørn Fongaard (bildet) fordi han skrev musikk mange ikke likte, skriver Ballade.

  Bjørn Fongaard
  Foto: Mentz Schulerud jr./NRK
 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP