NRK Meny
Normal

Svinefilet med Gorgonzolasaus

Skal du ha folk på middag i helgen? Disk opp med Kokke-Lises svinefilet med Gorgonzolasaus og ferskensalat.

Svinefilet med Gorgonzolasaus og Ferskensalat
Foto: NRK

Til 4 perssoner

 

ca. 800 g svinefilet

200 g gorgonzola eller annen blåmuggost

1 1/2 dl melk

2-3 fersken

ca 250 g blandet salat, eks. babyspinat, ruccola og lollo rosso

håndfull grovhakkede hasselnøtter

2 ss olivenolje

2 ts honning

litt ferskpresset sitronsaft

salt og pepper

olje og smør til steking

 

Krydre kjøttet med salt og pepper. Brun det i en stekepanne med litt olje og smør. Stek svinefileten videre i ovn ved 180 grader i ca 10-15 minutter, eller ved 125 grader til kjernetemperaturen er 70 grader. Skjær osten i terninger og smelt den sammen med melken over svak varme. Rør ofte og smak sausen til med salt og pepper når den har tyknet. Skjær ferskenene i båter og stek dem i olivenolje til de begynner å bli myke. Tilsett honning og sitronsaft. Bland de lune ferskenene og all saften i pannen sammen med salaten og nøttene rett før servering. Skjær svinefileten i skiver og server, gjerne med Annapoteter.

 

 

Annapoteter:

4 - 6 store poteter

100 g smør, smeltet

salt og pepper

 

Skrell potetene og skjær dem i veldig tynne skiver. (Bruk rivjern, mandolin, påleggsmaskin eller ostehøvel). Klapp skivene tørre med kjøkkenpapir. Hell over smeltet smør og krydre med salt og pepper. Bland godt slik at alle potetskivene blir dekket med smør. Kle en rund kakeform eller en liten langpanne med bakepair og legg potetskivene taksteinsvis oppå hverandre. Press skivene litt sammen og dekk formen med aluminiumsfolie. Stek potetkaken ved 210 grader i ca 30 minutter. Fjern folien og stek i ytterligere 30 minutter til toppen er sprø og gyllen og potetene er bakt igjennom. Skjær potetkaken i stykker og server. Den kan godt lages dagen i forveien og varmes før servering.

 

Tips:

Istedefor svinefilet kan du bruke ytrefilet av svin eller skinkebiffer. Kylling og kalkun kan også brukes.

Hasselnøtter kan erstattes med pinjekjerner eller valnøtter. Rist gjerne nøttene så smaker de mer.

Tillsett litt god balsamicoeddik i salaten.

Pærer passer også godt i salaten.

Kulturstrøm

  • Detektivbyrået runder en million

    Med den ferske boken «Jakten på slottets hemmelighet» har «Detektivbyrå nr. 2"-bøkene til Jørn Lier Horst nådd et opplag på én million bøker, melder Gyldendal. Det er så langt blitt 17 bøker om smartingene Tiril og Oliver og den snarrådige hunden Åtto som bor og løser mysterier i kystbyen Elvestad. Forfatteren, kjent for mange for sine krimbøker – som retter seg mot en helt annen målgruppe, lanserte barnebokserien i 2013 (NTB).

    Jørn Lier Horst
    Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
  • Personleg musikkvideo frå Aguilera

    Christina Aguilera slapp musikkvideoen til låta «Fall in love» saman med Demi Lovato i går. Videoen viser Aguilera og Lovato som små barn før dei blir tatt til fange av maskerte menn. I førre veke publiserte Christina denne tweeten som viser bilde av artistane som barnestjerner for Disney.