Hopp til innhold

Svindlere med stil

Det  kniper med den såre hjertevarmen som publikum elsker. Men Runar Borge har regissert en fengende tradisjonell musikal med gode skuespillere. 

Svindlere med stil
Foto: Erik Berg

Sven Nordin er den elegante stjernen i "Svindlere med stil". Slank og velkledd gir han seg ut for å være pengetrengende prins i et krigsherjet lite europeisk land.  Ved hjelp av sin fra-a-nske assistent, Ingar Helge Gimle, sjarmerer de Mia Gundersen, som rik amerikaner, til å gi fra seg alle smykkene sine. Med flere talenter i sang og dans svinger de seg til David Yazbeks musikk i Chateau Neuf på Majorstua.

Stjernen Sven Nordin

Sven Nordin kan det der med å entre en scene og så eie hele scenen fordi han står der. Han er en flirtens Arsene Lupin med stor selvtillit og hele tiden øye for publikum. Nordin mestrer på en imponerende måte svært forskjellige scenekarakterer. Nå for tiden er han altså høyreist og slentrende i hvite bukser og blå blazer, og spiller lystspill med sang og små trinn. Riktignok ikke i klasse med Fred Astaire, men han gjør det med stil. Nylig fikk Nordin Heddaprisen for tolkningen av Isak Sellanrå i Markens Grøde på Nationaltheatret. Da sto han bredbent med musklene spent og var Hamsuns menneskelige bauta med urmenneskets kraft.

At Sven Nordin kan komediens timing, viste han i one-man showet Hulemannen. Når den første filmen om Elling ble så enormt populær og kom til finalen i Oscar-konkurransen, skyldtes det ikke minst Nordins tolkning av den tafatte, men praktiske Kjell Bjarne. Og når denne musikalen, Svindlere med stil, er så bra, har det også noe å gjøre med at Sven Nordin står i sentrum med sin personlighet under fernisset av svindlersk rollefigur.

Gimle og Gundersen

Mia Gundersen er lettlurt amerikaner, både yppig og ypperlig i samspillet med Sven Nordin. Men det er først i samspillet med Ingar Helge Gimle at hun tar det helt ut. Gundersen og Gimle hopper ut av character og lager musikalens store farsenummer. Det er Ingar Helge Gimle som plasserer oss i Frankrike med sin vidunderlige franske aksent. Han spiller Nordins hjelper i svindelen-affærene. Helge Gimle viser sin bredde som skuespiller med dette farsefjolleriet som han gjør med glans. I 1998 fikk han Amanda for rollen som traurig arbeidskar i filmen Absolutt blåmandag.

Bjarte som vulgærsvindler

Den kommende teatersjefen på Den Nationale Scene i Bergen, Bjarte Hjelmeland, har ristet av seg Peer Gynt i Kairo og er her en riktig ekkel,vulgær og utagerende småsvindler som blir læregutt hos elegantieren Sven Nordin.

Velklingende og veldreiet

Toni Ferraz har koreografert et snes gode dansere og 31 årige Steffen Isaksen, som allerede har en håndfull musikaler bak seg og erfaring fra NRK og TV 2, skaper stor lyd med sine sju musikere i orkesteret.

 

 Siste dans på Chateau Neuf

Privatteatret Thalia Teater kan med Svindlere med stil runde av et kvart århundre med teaterdrift på Chateu Neuf. Innholdet er tynt og uten sårhet. Komedien foregår i rikmannsmiljøet på den franske riviera. Historin startet som film med David Niven og Marlon Brando i 1964. Senere kom en ny film, Dirty Rotten Scoundrels. Musikalversjonen er et par år gammel og begynte sin vandring på Broadway. Mmusikken til David Yazbek er iørefallende nok uten å by på svisker. 

Kulturstrøm

 • Japansk musikklegende død

  Den japanske musikklegenden og komponisten kjent fra bandet Yellow Magic Orchestra, Ryuichi Sakamoto, er død, 71 år gammel. Det melder avisen Yomiuri Shimbun, ifølge Reuters.

  Sakamoto vant en Oscar, en BAFTA, en Grammy og en Golden Globe for filmmusikken sin, blant annet for filmen «Den siste keiseren». Han komponerte også musikken til åpningsseremonien til de olympiske lekene i Barcelona i 1992.

  Sammen med bandkameratene Haruomi Hosono og Yukihiro Takahashi regnes Sakamoto som en pionér i den elektroniske musikksjangeren.

  Ryuichi Sakamoto
  Foto: Domenico Stinellis / AP
 • Ber USA utvise russiske journalister og ambassadør

  Avisen Wall Street Journal ber USA utvise den russiske ambassadøren og russiske journalister, som svar på pågripelsen av deres korrespondent i Russland, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  – En utvisning av Russlands ambassadør til USA, samt alle russiske journalister som jobber her, er det minste vi forventer, skriver avisa i en lederartikkel.

  – Timingen av arrestasjonen ser ut til å være en nøye kalkulert provokasjon for å sette USA i forlegenhet og skremme utenlandsk presse som fortsatt er til stede i Russland, heter det videre.

  Det hvite hus har fordømt fengslingen av Gershkovich og advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Russland. Amerikanere som alt befinner seg der, oppfordres til å forlate landet.

 • Vin- og spritflasker kan få advarsler

  Alkoholbruk kan gi økt risiko for en rekke sykdommer, og regjeringen vurderer å merke alkoholholdig drikke med en advarsel.

  Alkohol er det mest brukte rusmiddelet i befolkningen, og størstedelen av de helsemessige og sosiale rusproblemene i samfunnet er knyttet til alkohol, slås det fast i Folkehelsemeldingen.

  En mulig merkeordning er et av tiltakene regjeringen ser på for å redusere alkoholbruken.

  Norge har satt som mål å reduseres skadelig bruk av alkohol med 20 prosent innen 2030. Det vil være utfordrende siden Norge allerede har tatt ut en stor del av gevinsten gjennom en restriktiv alkoholpoliti. Ikke desto mindre vil myndighetene arbeidere videre for å nå målet, heter det i meldingen, som helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fram fredag.

  (NTB)