NRK Meny
Normal

Svindlere med stil

En rendyrket gammeldags Broadwaymusikal som lar det svinge i bunkersen på Majorstua.

Svindlere med stil
Foto: Erik Berg

Endelig fikk hovedrolleinnhaveren Sven Nordin stemmen tilbake etter at premieren forrige uke ble utsatt. Men nå er de i gang med Runar Borges versjon som ikke uventet svinger i bunkersen på Majorstua.

Forestillingen begynte som en film for tjue år siden med Steve Martin og Michael Caine, ”Dirty rotten Scoundrels”. I 2005 ble den til en musikal av David Yazbeck.

Feil navn

Det står faktisk feil navn i programmet. Den oppgitte Jeffrey Lane har skrevet manus, men ikke sangtekstene. Det har komponisten David Yazbeck gjort etter at han også tidligere hadde laget suksessmusikal av en film.

”The Full Monty”, ”I blanke messingen”, var en engelsk film om noen mannlige strippere, og Runar Borge satte opp en norsk versjon både i Bergen og i Oslo.

Svindlere med stil

Sven Nordin er omsvermet på Rivieraen. Til v. Ingar Helge Gimle.

Foto: Erik Berg

Nå handler det om to svindlere som havner i samme byen på Rivieraen. Men de synes markedet er for lite for to i samme bransje og avtaler å konkurrere om en rik ung kvinne, frk. Colgate, som de feilaktig tar for selveste tannpastaarvingen. Den som får ut 50 000 dollar av henne, skal bli i byen, og den andre må reise til nye jaktmarker.

Rodgers

Miljøet er Rivieraens glanstid i 1930-årene med tidens art deco-stil og en gjenkjennelig hotellfasade fra filmbyen Cannes som bakteppe på scenen. Yazbecks partitur dyrker både den tids charleston og mange andre rytmer.

Musikken er i den gode, gamle Broadwaystilen, i tradisjonen etter Cole Porter og Richard Rodgers og storbandjazz, men det er mye krydder av latinamerikansk samba, country western, jazzvals, nyere popballader, tango og funk.

Sangtekstene er vittige og har noe av raffinementet til Stephen Sondheim og Noel Coward, men er ikke fullt så elegante i oversettelsen til Runar Borge.

 

Svindlere med stil

Bjarte Hjelmeland (sittende) og Sven Nordin prøver å svindle Janne Formoe

Foto: Erik Berg

Synger dårlig

Det som er skuffende er at hovedrolle-innhaverne synger så dårlig. Bare Bjarte Hjelmeland har stemme så det holder. Og hans kjappe klovnerier som den rølpete kjeltringen er en viktig del av forestillingen.

Gudene må vite hvordan han neste år vil drive Den Nationale Scene i Bergen som ny teatersjef………

Sven Nordin er en stilig gentlemanstyv og sadistisk falsk lege, men heller ikke noe særlig mer. Også Janne Formoe og Mia Gundersen fyller sine roller greitt.

Men det er mer å glede seg over hos Ingar Helge Gimle som en meget fransk politimester og nykommeren Michelle Purvis i en ellevill Oklahomaparodi.

 

Hardtslående

Kapellmester er Steffen Isaksen, kjent blant annet som musikalsk leder for ”West Side Story” på Oslo Nye Teater. Strykerstemmene er dessverre erstattet med synthesizere, men slik er det desverre her i verden. Men med fire høyst levende blåsere og i alt åtte musikere skapes det drivende rytmer og hardtslående klanger.

Runar Borge har overlatt koreografien til Toni Ferraz, og tolv flotte dansere gjør shownumrene til fengende underholdning og høydepunkter i en forestilling blott til lyst.

Flere kulturnyheter