Hopp til innhold

Sviktende seertall for Ski-VM på TV

Én av fire seere har gitt opp å følge Ski-VM på tradisjonelt TV siden forrige mesterskap i 2015. – Selv ikke Ski-VM er forskånet for medieutviklinga, sier NRK-analytiker.

Petter Northug går femmila i Lahti

MEST SETT: Tradisjonen tro var det 50 km fri teknikk for menn som trakk flest seere under årets Ski-VM i Lahti. Det er likevel langt opp til seertallene fra samme mesterskap i 2015.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

1,17 millioner nordmenn fulgte femmila fra Lahti på NRK1 søndag, som dermed ble den mest sette øvelsen under årets Ski-VM.

Det er samtidig langt færre enn forrige Ski-VM i 2015, da 1,53 millioner nordmenn fikk med seg samme øvelse.

– Selv ikke Ski-VM og direktesendt sport er forskånet for medieutviklingen. I løpet av de siste to årene har den tradisjonelle TV-seingen gått noe ned, og det går også ut over seertallene for Ski-VM, sier medieanalytiker Håkon Lund Sørensen i NRKs analyseavdeling.

Antall tusen seere per øvelse

Øvelse

2015

2017

Sprintfinaler, kvinner og menn

1000

852

Langrenn 15 km skiathlon, kvinner

1010

743

Langrenn 30 km skiathlon, menn

1265

905

Lagsprintfinaler, kvinner og menn

1377

877

10 km friteknikk, kvinner

763

545

15 km, menn

788

577

Stafett, kvinner

1065

787

Stafett, menn

1025

854

30 km, kvinner

1206

949

Laghopp, stor bakke

955

620

50 km, menn

1537

1171

Fortsatt høy seerandel

Andelen av TV-publikummet som fulgte øvelsene har imidlertid holdt seg noenlunde stabilt sammenlignet med 2015-VM.

– For de som fortsatt ser, har Ski-VM fortsatt en god posisjon, selv om det har gått et par hakk ned. Vi ser at bruken via NRK.no eller NRK TV har økt betraktelig siden Falun, men ikke nok til å kompensere for fallet i seertall på tradisjonell TV.

Selv om det er de yngre seerne som i størst grad har omfavnet digitale plattformer, er det ikke dermed gitt at de unge svikter Ski-VM.

– Vi ser for eksempel at Fotball-EM og Fotball-VM gir lineær seing et løft, også i de yngre gruppene. Sport er blant de programmene som har stått seg best i overgang fra lineært TV-konsum til strømming, sier Sørensen, som påpeker at sammenfallet med vinterferien også kan ha spilt inn på publikums interesse.

– Lineært eller strømming er underordna

Egil Sundvor

OPTIMIST: NRKs sportsredaktør Egil Sundvor tror på en lys fremtid for vintersport, selv om seerne forlater tradisjonell TV.

Foto: Knut Bry

– Det er på ingen måte mørkt, sier NRKs sportsredaktør Egil Sundvor.

Han tror noe av nedgangen kan ha å gjøre med at Norge stilte med færre store profiler i år enn i 2015.

– På den tida hadde vi Petter Northug som var i sitt ess. Det kan ha hatt en effekt. Men jeg tror det er mange flere denne gangen som har fulgt dette gjennom strømmer.

Sundvor tror endringen i seervanene vil stille nye krav til både arrangører og kringkastere om å tilpasse seg.

– Jeg tror det blir enda viktigere å utvikle både måten å fortelle historiene på og selve greinene. Men om folk ser lineært eller via strømming er underodna, det viktigste er at vi har et produkt folk er interessert i.

Kulturstrøm