Hopp til innhold

Svigerfamilien bodde i torturhus

Hadde vi levd under krigen ville vi blitt drept, sier Simon Stranger om familien sin, til programleder Ole Torp. I boken «Leksikon om lys og mørke» skriver forfatteren om hvordan det var å være barn og vokse opp i et hus hvor 80 mennesker ble drept i kjelleren under andre verdenskrig. – Dypest sett handler boken om holocaust, et stort, sort hull i Europas og i menneskenes historie, sier Stranger i «Torp». 80 nordmenn ble torturert og drept i kjelleren i huset til Henry Rinnan. Hit flyttet Strangers svigerfamilie inn etter krigen, og slik ble bok-ideen til. Boken som først ble refusert av Strangers forlag, er nå solgt til tre land, og skal blant annet utgis i USA.

I kveld møter vi forfatteren Simon Stranger
Ole snakker med ham om innholdet i hans siste bok "Leksikon om lys om mørke". Romanen forteller om hvordan hans jødiske svigerfamilie flytter inn i landsforræderen og terroristen Henry Rinnans tidligere hovedkvarter etter krigen, og om hvordan det preger familien
Et aktuelt og dyptpløyende intervjuprogram. Hver uke inviterer programleder Ole Torp en aktuell gjest til å sitte i stolen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober