Hopp til innhold

Jerry Williams (75) er død

Rockelegenden i Sverige døde søndag, etter kort tids sykdom. – Rockemiljøet i Skandinavia er i sjokk, sier Stephen Ackles.

Jerry Williams

SVERIGE ROCKEKONGE: Jerry Williams døde søndag, 75 år gammel.

Foto: NRK

Jerry Williams var en stor og folkekjær artist i Sverige, men også i Norge gjorde han seg bemerket. Hans egentlige navn var Erik Fernström.

Han hadde et rikt rockerepertoar som han fremførte på ulike turneer og show. Han har gitt ut over 20 album og mottatt flere priser for sin musikk.

Turnerte sammen med The Beatles

I 1963 var Williams vokalist i bandet The Violents som turnerte sammen med The Beatles i Sverige. Etter det valgte han rollen som soloartist.

Jerry Williams skrev ikke så mange låter selv, men likte best å fremføre og tolke andres rockelåter, som blant annet John Lennons «working class hero» som han fremførte i programmet Lørdagsbilaget i NRK 1985.

– Inspirasjonskilde

Artisten Stephen Ackles oppdaget Jerry Williams via svensk antenne på tv som fikk inn SVT. Han ble en stor inspirasjonskilde for Ackles.

– Han var en ærlig rocker, gjorde alt riktig. Det var olajakke, olabukse og rett på scenen med utrolig masse energi. Til og med noe av det siste han gjorde nå i høst var rock'n roll med fullt trøkk, sier Ackles.

Stephen Ackles

I SJOKK: artisten Stephen Ackles er en av mange rockere som fikk sjokk over nyheten om Jerry Williams bortgang.

Foto: NRK

Ackles fikk aldri møte Williams, selv om de en årrekke hadde flere planer om turneer sammen, men som av ulike grunner aldri ble noe av.

– De gangene jeg pratet med ham på telefonen så la jeg alltid merke til at han hadde han et utrolig rikt språk, med skikkelig Stockholms-slang som hang igjen fra 50-årene, forteller Ackles.

– Visste ingenting

Stephen Ackles forteller at han i dag har vært i kontakt med flere av sine artistvenner i rockemiljøet, og de er alle i sjokk over meldingen om Jerry Williams bortgang.

– Han var Skandinavias største rockelegende, og ingen visste noen ting. Jeg snakket tidligere i dag med Linda Gail Lewis (søsteren til Jerry Lee Lewis) som kjente Williams godt, og hun er veldig lei seg, avslutter Ackles.

Les også: P3.no Musikk » En satans opptur

Les også: Se de unike videoklippene fra McCartneys første Norgeskonsert

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober