NRK Meny
Normal

Jerry Williams (75) er død

Rockelegenden i Sverige døde søndag, etter kort tids sykdom. – Rockemiljøet i Skandinavia er i sjokk, sier Stephen Ackles.

Jerry Williams

SVERIGE ROCKEKONGE: Jerry Williams døde søndag, 75 år gammel.

Foto: NRK

Jerry Williams var en stor og folkekjær artist i Sverige, men også i Norge gjorde han seg bemerket. Hans egentlige navn var Erik Fernström.

Han hadde et rikt rockerepertoar som han fremførte på ulike turneer og show. Han har gitt ut over 20 album og mottatt flere priser for sin musikk.

Turnerte sammen med The Beatles

I 1963 var Williams vokalist i bandet The Violents som turnerte sammen med The Beatles i Sverige. Etter det valgte han rollen som soloartist.

Jerry Williams skrev ikke så mange låter selv, men likte best å fremføre og tolke andres rockelåter, som blant annet John Lennons «working class hero» som han fremførte i programmet Lørdagsbilaget i NRK 1985.

– Inspirasjonskilde

Artisten Stephen Ackles oppdaget Jerry Williams via svensk antenne på tv som fikk inn SVT. Han ble en stor inspirasjonskilde for Ackles.

– Han var en ærlig rocker, gjorde alt riktig. Det var olajakke, olabukse og rett på scenen med utrolig masse energi. Til og med noe av det siste han gjorde nå i høst var rock'n roll med fullt trøkk, sier Ackles.

Stephen Ackles

I SJOKK: artisten Stephen Ackles er en av mange rockere som fikk sjokk over nyheten om Jerry Williams bortgang.

Foto: NRK

Ackles fikk aldri møte Williams, selv om de en årrekke hadde flere planer om turneer sammen, men som av ulike grunner aldri ble noe av.

– De gangene jeg pratet med ham på telefonen så la jeg alltid merke til at han hadde han et utrolig rikt språk, med skikkelig Stockholms-slang som hang igjen fra 50-årene, forteller Ackles.

– Visste ingenting

Stephen Ackles forteller at han i dag har vært i kontakt med flere av sine artistvenner i rockemiljøet, og de er alle i sjokk over meldingen om Jerry Williams bortgang.

– Han var Skandinavias største rockelegende, og ingen visste noen ting. Jeg snakket tidligere i dag med Linda Gail Lewis (søsteren til Jerry Lee Lewis) som kjente Williams godt, og hun er veldig lei seg, avslutter Ackles.

Les også: P3.no Musikk » En satans opptur

Les også: Se de unike videoklippene fra McCartneys første Norgeskonsert

Kulturstrøm

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form
 • Bergman-året i Cannes

  Det er 100 år siden Ingmar Bergman ble født, og det markeres under årets filmfestival i Cannes – som byr på verdenspremiere for en ny dokumentar, Jane Magnussons film «Bergman – Ett år, ett liv». Samtidig vises tyske Margareta von Trotta film i samme kategori med sin dokumentardebut «Searching for Ingmar Bergman». «Bergman – Ett år, ett liv» får svensk kinopremiere 14. juli – på selve fødselsdagen. (NTB).

  Ingmar Bergman
  Foto: - / AFP
 • Skeptisk til bok i butikk

  Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde. – Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge, sier Slaatta til Klassekampen. Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at de er i oppstartsfasen, og at utvalget kommer til å bli bedre.