Hopp til innhold

Svenskene omfavner Gabrielle etter «Skam»

Daglige lyttinger på Spotify har økt flere tusen prosent. – Rått, sier Gabrielle Leithaug.

Gabrielle

POPULARITETEN STIGER: Bergensartisten Gabrielle opplever lytterstrøm etter å ha fått musikken sin med i «Skam». På Spotify er de fem byene som hører mest på musikken hennes henholdsvis Stockholm, Oslo, Göteborg, Malmö og København.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Etter at «Skam» sin popularitet har økt kraftig i utlandet, er det tydelig at det også får utslag i musikken.

Musikkstrømmetjenesten Spotify skriver i en pressemelding at de har lagt merke til at «Skam»-fans utenfor Norges grenser i større grad hører på og deler musikken som spilles i serien mellom seg.

Mest markant er bergenske Gabrielle Leithaugs, best kjent kun som Gabrielle, hitlåt «5 Fine Frøkner» fra 2014, som mellom 25. november i fjor og 6. januar har økt antallet daglige lyttinger med 3018 prosent globalt.

Får meldinger fra hele verden

Samtidig har Leithaug per nå flest månedlige lyttere på Spotify i Stockholm med 90 000 lyttere. På andreplass ligger Oslo med 39 000. Låten er dessuten i skrivende stund på åttendeplass på strømmetjenestens svenske toppliste.

– Dette er helt rått, uttaler Leithaug i pressemeldingen.

– Jeg får så mange fine meldinger fra folk over hele verden som hører på låtene etter «Skam», legger hun til – dét til tross for at det mange som ikke forstår tekstene i musikken hennes.

At sangen slår an i utlandet viser seg også i flerfoldige Twitter-meldinger fra fansen – også utenfor Skandinavia:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Sørget for julehit

9. desember tok det også for alvor av for elektronikaartist Nils Bech, da hans cover av juleklassikeren «O helga natt» var med i én av sesongens siste episoder.

Siden den ble sluppet på Spotify 11. desember har den blitt spilt av over én million ganger.

Det hadde han ikke helt forventet.

– Jeg hadde kanskje ikke regnet med at det var en julehit som skulle gjøre meg kjent over Norges land, men det er veldig stas, fortalte Bech da, som gjest i Dagsrevyen.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.