NRK Meny
Normal

Svenskene kommer

Øyafestivalen lokker med Håkan Hellström og eksklusiv festivalopptreden av Lykke Li. Dagens artistslipp inneholder også et norsk band og en kritikerrost amerikansk artist.

Håkan Hellström

Håkan Hellström er en av fire nye artister Øyafestivalen slapp i dag. Svensken får følge av sin landskvinne i Lykke Li.

Foto: John Scarisbrick

Lykke Li

Lykke Li bidrar sammen med Hellström til en allers så liten svenskeinvasjon under årets Øyafestival.

Foto: Anti Wendel
Artisten Janelle Monae

Janelle Monàe kommer til Øya. Her fra Grammy Awards 2011.

Foto: ROBYN BECK / Afp
Tôg urørtfinalen

Vokalist Lars Christian Olsen i Tôg. Her fra Urørtfinalen 2011.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Programmet til Øyafestivalen 2011 begynner å nærme seg satt. Fra tidligere er blant annet de amerikanske indiefolkyndlingene Fleet Foxes blitt annonsert.

Også britpopbandet Pulp, samt spennende norske band som Oslo Ess, Honingbarna, Ida Jenshus og kritikerroste Kvelertak kommer.

Les også:

Hellström kommer

I dag melder festivalen om fire nye spennende band/artister som er klar for festivalen, og blant dem en av Skandinavias største artister: Håkan Hellström.

Hellström gav i 2010 ut albumet «2 Steg Från Paradise» til glitrende mottakelse fra både musikkpressen og hans publikum. Albumet kom eksakt ti år etter debuten «Kän Ingen Sorg För Mig Göteborg», som ble artistens store gjennombrudd.

Hans egne innfallsvinkel til energisk pop er inspirert av alt fra amerikansk soulrock til britisk indie.

«Han er uten tvil en av Skandinavias beste liveartister og har fått flere priser i hjemlandet sitt enn det er plass til på en nokså bred peishyllen», skriver festivalen i en pressemelding.

Pstereofestivalen i Trondheim lanserte også Hellström til årets festival i dag.

Lykke Li eksklusivt for Øya

Også Lykke Li ble også annonsert i dag. Med det, to artister fra broderlandet som kommer til festivalen. Dette blir hennes eneste opptreden i den norske festivaljungelen i år, ifølge pressemeldingen.

Artisten gav i 2008 ut albumet «Youth Novels» som mottok strålende kritikker verden over. 25. februar kommer oppfølgeren «Wounded Ryhmes».

I fjor kom den første singelen fra albumet, «Get Some», en låt som er blitt hyppig spilt på P3.

«Lykke Li er absolutt en fengslende, nærmest mystisk, liveartist. Vi tror noe stort er på gang og kan friste med hennes eneste festivalopptreden i Norge i 2011», skriver festivalen.

Amerikansk sjangerfri artist

Janelle Monàe gav i fjor ut albumet The ArchAndroid, og anmelderne lot seg begeistre. The Guardigan kåret plata til fjorårets beste da de oppsummerte plateråret 2010.

Monàe er en salig blanding av det meste. R&B sydd sammen av pop, punk, klassisk og elektronika er det nærmeste en kommer å båssette artisten.

I 2009 gjestet hun Norge for første gang, også da på Øyafestivalen.

«Hun skiller seg fra pop- og R&B-hopen i hvordan hun tør å tenke konsept, hvordan hun blander elementer fra ulike sjangrer til ytterst originalt resultat, hvordan hun har fått tøffe rockere til å nynne på Broadway-inspirerte melodier. I denne sammenhengen holder det imidlertid å slå fast at hun er helt uovertruffen live. Hun kicker ass!»

Husbandet fra Urørtfinalen

I januar var de husbandet under årets Urørtfinale. Nå er de bekreftet til Øyafestivalen. Stavangerbandet Tôg, med base i Oslo, har allerede gjort seg godt bemerket med mye radiospilling på blant annet P3, da spesielt med singelen «Sansen».

Debutalbumet ventes i begynnelsen av mai, og allerede kommende helg kan du se bandet i hovedstaden under by:Larm.

Les også: Herje med Tôg

Flere kulturnyheter