Svenske skuespillere deler historier om grove overgrep

#Metoo-kampanjen fortsetter å skape sjokkbølger i Sverige. I kveld manifesterte den seg på landets scener da et hundretalls skuespillere leste opp historier om grove seksuelle overgrep i film- og teaterbransjen.

Svenske skuespillere leser historier om trakassering og overgrep på scene i Sødra teater i Stockholm. Skuespillerne står foran #tystnadtagning. Den svenske kronprinsessen og dronningen. Tale fra Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke.

SE VIDEO: Flere hundre historier om trakassering, overgrep og voldtekt ble framført på en rekke teatre over hele landet søndag kveld. I salen satt kongelige, regjeringsmedlemmer og teatersjefer.

#Metoo-kampanjen har fått massiv oppmerksomhet også i Sverige etter flere avsløringer av seksuelle overgrep og trakassering den siste tiden.

Tusenvis av kvinner i flere bransjer har samlet seg bak forskjellige opprop mot seksuell trakassering og overgrep. En av disse er #Tystnadtagning («stille opptak») der 704 av landets skuespillere står bak oppropet.

I kveld gikk et hundretalls av dem til aksjon på ulike scener rundt omkring i Sverige og leste opp anonymiserte beretninger om grove seksuelle overgrep i film- og teaterbransjen.

Både kjente og ukjente skuespillere, regissører og teatersjefer står i sentrum for anklagene.

Kronprinsessen: – Dette er en veldig viktig kampanje

Kulturminister Alice Bah Kuhnk, dronning Silvia og kronprinsesse Victoria var blant publikum i Södra Teatern i Stockholm da 60 skuespillere leste opp historier om seksuelle overgrep.

– Dette er en veldig viktig kampanje, sier kronprinsessen.

Samtidig var det aksjoner på følgende scener rundt omkring i landet: Världskulturmuseet (Göteborg), Helsingborg Stadsteater, Kulturhuset Spira (Jönköping), Norrbottensteatern (Luleå), Stadsteatern Hipp (Malmö), Västerbottensteatern (Skellefteå), Södertälje Stadsscen, Sundsvalls Teater og Scenit Kulturhuset (Örebro).

Markeringen fortsetter på ulike scener i Borås, Norrköping og Växjö i morgen kveld.

MARKERING: Skuespillerne delte anonymiserte beretninger om grove seksuelle overgrep på ulike scener i Sverige søndag kveld.

– Vi kommer ikke til å holde tyst lenger

– Jeg blir dessverre ikke sjokkert når jeg leser disse vitnesbyrdene. Jeg har vært i denne bransjen i mange år og har hørt, sett og opplevd mye av dette her. Det er forferdelig, sier Marina Nyström, som er en av skuespillerne som deltar i markeringen, til SVT.

Oppropet ble til etter at over 1000 skuespillere delte sine historier om overgrep og overtramp i en lukket Facebook-gruppe.

– Vi kommer ikke til å holde tyst lenger, sier skuespillerne i en felles uttalelse, og håper aksjonen skal hindre at kvinner blir utsatt for trakassering og overgrep.

Også flere hundre norske skuespillere har gått sammen om et lignende opprop der de tar et oppgjør med seksuell trakassering, overgrep og ukultur i bransjen.

#Metoo-illustrasjon

#METOO: Emneknaggen #metoo ble først tatt i bruk av den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano på Twitter i oktober, etter at en rekke kvinner hadde stått fram og fortalt at de var blitt utsatt for seksuell trakassering eller overgrep av den berømte Hollywood-produsenten Harvey Weinstein.

1300 svenske kvinnelige politikere opprop

De siste dagene har over 1300 svenske kvinnelige politikere samlet seg bak et opprop mot seksuell trakassering og overgrep. Oppropet er publisert i avisen Svenska Dagbladet.

Blant kvinnene som har undertegnet, er parlamentarikere, ministre, EU-parlamentarikere og topper i ungdomspartiene.

De som anklages for å ha begått trakassering og overgrep, er alt fra den øverste politiske elite og ned til lokalpolitikere.

Mens debatten om sextrakassering har gått både i utlandet og i Norge, har flere tilfeller dukket opp, blant annet i norsk filmbransje og mediebransje.

Kulturstrøm

 • Keiino i verdenstoppen

  Eurovision-låta «Spirit In The Sky» er den 10. mest populære på Itunes i verden, og ligger høyt på hitlistene i flere land i Europa. – En drøm som er i ferd med å gå i oppfyllelse, sier låtskriver og vokalist Tom Hugo Hermansen til Fædrelandsvennen.

  Keiino ESC 2019
  Foto: NRK
 • Pippi for jenter på flukt

  Når Pippi Langstrømpe fyller 75 år i 2020 blir hun en del av Redd Barnas program «Girls on the Move», som skal sikre at barns rettigheter respekteres. Astrid Lindgren Company ønsker å bidra til arbeidet for barn som er på flukt, står det i en pressemelding. Boka «Pippi Langstrømpe» kom ut i 1945.

  Pippi Långstrump
  Foto: NTB scanpix
 • Kleskjede innfører utleie

  Den svenske såkalte hight street-kjeden Gina Tricot innfører utleie av klær. Med «Rent Your Party Outfit» skal kundene kunne leie antrekk fra kleskjeden i et par dager før de returnerer det, skriver Melk & Honning. Pilotprosjektet skjer først i Gøteborg.