Hopp til innhold

Svenske dømt for fildeling

Svensken skal ha lastet ned og delt mer enn 13.000 låter på nettet.

Ipod

Den svenske nedlasteren må ut med minst 20.000 svenske kroner for sin forbrytelse.

Foto: JACQUES BRINON / AP

Tyrkisk Internett-kafé

Norske IFPI vil trolig også i lager liknende saker som den i Sverige i framtida.

Foto: APTN

Les også: Vil avkriminalisere fildeling

Les også: - Legaliser gratis nedlasting

Les også: - Det bor en pirat i oss alle

Les også: Nye saker mot fildelere

Alt om Les mer om nedlasting og fildeling!

Hovrätten i Göteborg opprettholder dommen mot en mann som er dømt til å betale 20.000 svenske kroner for deling av musikkfiler på internett.

80 dagbøter

Den 45-årige mannen fra Borås ble i fjor funnet skyldig i å ha spredt fire musikklåter på internett. 
Tingsrätten i Borås fastslo at han skulle betale 80 dagbøter på i alt 20.000 kroner, men mannen anket dommen.

Mandag ble det klart at dommen blir stående, men ifølge mannens advokat er det mulig at saken ankes til høyesterett., ifølge avisa Dagens Nyheter .

Anmeldt av IFPI

Svensken ble anmeldt av organisasjonen IFPI, som på vegne av platebransjen jobber mot piratkopiering av musikk. Mannen har ifølge IFPI lastet ned 13.000 sanger som han senere har spredt videre på nettet, men kun fire av dem ble valgt ut i tiltalen.

Saken er den første i sitt slag i Sverige, og den har fått stor oppmerksomhet.

(NRK/NTB)

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober