Hopp til innhold

Dette bildet er verdens beste

Den svenske pressefotografen Paul Hansen ble årets fotograf i fotojournalistikkens mest prestisjefylte konkurranse.

– Jeg er veldig glad, men også veldig trist. Familien mistet to barn og moren ligger bevisstløs på et sjukehus, sier Paul Hansen til Ap.

En av verdens beste pressefotografer

Blant over 100.000 innsendte fotografier var det hans som gikk av med seieren og ga Hansen tittelen «Photographer of the year». World Press Photo award er en verdensomspennende konkurranse.

Med dette befester Hansen, sin posisjon som en av verdens absolutt beste pressefotografer, skriver dn.se. Hansen er pressefotograf i Dagens Nyheter, og det er andre gang han stikker av med denne prisen. Hansen har vunnet tittelen årets pressefotograf i Sverige hele sju ganger.

World Press Photo er en av fotojournalistikkens mest prestisjefylte konkurranser, og det deles ut priser i ni katogorier til 54 fotografer av 32 nasjonaliteter.

Drept i rakettangrep

Det sorgtunge fotografiet som ga Paul Hansen prisen viser en gruppe menn som går nedover en av Gazas smale gater med to år gamle Suhaib Hijazi og hennes tre år gamle bror Muhammad i armene. Barna er innhyllet i hvitt tøy, og bare ansiktene deres er synlig.

– Styrken i bildet viser en kontrast mellom sinne og sorg i de voksne, som blandes med barnas uskyld, sa jurymedlem Mayu Mohanna fra Peru, og fortsatte:

– Det er et bilde jeg aldri vil glemme.

Begge barna ble drept da huset deres i Gaza ble ødelagt av et rakettangrep fra Israel. På bildet blir de båret til sin egen begravelse av en onkel. Faren deres ble også drept under angrepet, og moren sendt til intensiv overvåking.

– Slikke situasjoner er visuelt komplekse. Det er vanskelig å overføre følelser, og å oversette det som skjer. Lyset er grelt og det er mye folk rundt.

Volden i Midtøsten

Volden i Midtøsten og hvordan den påvirker sivile var det hovedtema i kategorien «Hard news».

Konkurransen har også kategorier som portrettserier, situasjoner fra hverdagslivet og naturfotografier, blant annet. Den tiltrekker seg håpefulle blant profesjonelle pressefotografer, fotojournalister og dokumentarfotografer fra hele verden.

Til sammen ble 103.481 fotografier sendt inn av 5.666 fotografer fra 124 land, skriver Ap.

Artikkelen blir utvidet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.