Svensk politi gransker Nobel-lekkasje

Svensk påtalemyndighet vil granske rykter om at navnet på poeten Tomas Tranströmer, som vant nobelprisen i litteratur, ble lekket.

Tomas Transtromer

Den svenske poeten Tomas Tranströmer ble avbildet hjemme hos seg selv onsdag like etter kunngjøringen.

Foto: Suslin, Maja / SCANPIX

Oddsen for at Tranströmer skulle vinne prisen falt dramatisk timer før onsdagens tildeling.

Nå undersøker sjefanklager Alf Johansson i den nasjonale enheten mot korrupsjon om prisvinnerens navn har lekket ut.

– Jeg leste det i avisen, og vi skal nå undersøke informasjonen, sier han til avisen Dagens Nyheter.

Oddsen falt fra 14 til 1,66

Et par timer før sekretær Peter Englund i Svenska Akademien offisielt fortalte at den svenske dikteren var vinneren av årets litteraturpris, sank oddsen for Tranströmer hos bettingselskapet Landbrokes fra 14 til rekordlave 1,66.

Et slikt ras har ikke forekommet tidligere. Det har fått mange til å tro at noen lekket hemmeligheten.

Nevnt som favoritt i mange år

Tranströmer er født i Stockholm, og utdannet psykolog. Han har arbeidet både som psykolog og forfatter.

– Det er overraskende at det er en europeer som får prisen, men ikke at det er Tomas Tranströmer, sa NRKs litteraturkritiker Leif Ekle om tildelingen.

Poeten har i mange år vært nevnt som favoritt til prisen.

Sju svensker har tidligere mottatt litteraturprisen. Sist gang var i 1974, da Eyvind Johnson og Harry Martinson delte prisen.

Kulturstrøm

 • Motemagasingigant dropper pels

  Motemagasinet Elle med 100 millioner lesere vil ikke lenger bruke klær lagd av dyrepels i sitt redaksjonelle innhold og reklamer.

  Bladet har 46 utgaver verden over. 13 av dem har allerede droppet pels, ytterligere 20 skal starte ved nyttår, og resten følger året etter.

  – Pelsens tilstedeværelse på våre sider og i vårt digitale innhold er ikke lenger i tråd med verdiene våre eller verdiene til våre lesere, sier magasinets internasjonale direktør Valeria Bessolo Lopez.

  Andre store moteblader, deriblant Vogue i Storbritannia og USA, InStyle USA og Cosmopolitan i Storbritannia har allerede droppet pels fra sitt redaksjonelle innhold. Det samme har en rekke moteprodusenter.

  (NTB)

 • Baldwin føler ikke skyld

  Natt til fredag ble intervjuet med Hollywood-skuespiller Alec Baldwin sendt i USA. Dette er det første intervjuet skuespilleren har hatt etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av filmen «Rust».

  Et av spørsmålene Baldwin fikk fra journalisten var om han følte skyld eller ei.

  – Nei. Nei. Jeg hadde kanskje tatt mitt eget liv om jeg trodde jeg var ansvarlig, og det sier jeg ikke med letthet, svarer skuespilleren, før han forteller at han drømmer om hendelsen konstant.

  – Det skal ikke være ekte ammunisjon noe som helst sted i nærheten av et filmsett. Jeg har ingenting å skjule, sa skuespilleren.

  Baldwin, sammen med andre produsenter av filmen, er saksøkt av flere tidligere medarbeidere fra filmsettet. Produsentene er blitt kritisert for å skape et «utrygt arbeidsmiljø».

  Alec Baldwin intervjues av ABC News
  Foto: Jeffrey Neira / AP