NRK Meny
Normal

Svensk danseband synger på norsk

Med norsk hjelp skal det svenske dansebandet Date spille inn sin neste plate på norsk.

Date, svensk danseband
Foto: Promo

William Kristoffersen, Ole Ivars.
Foto: Promo.

Dansebandmusikk er mer populært enn noensinne i Norge - men i Sverige går det trådt. Derfor bytter Date språk, som det første svenske bandet innen sjangeren.

- Det har blitt et tøffere klima i Sverige akkurat når det gjelder salget av dansebandmusikk, forteller Henrik Göranson i dansebandet Date til NRK.

Ikke lett i Sverige

Vanligvis gir de ut plater på svensk, men i motsetning til i Norge er det ikke lett å være dansebandartist i Sverige lenger. Så isteden for å smiske med svenske platekjøpere vil bandet gjøre seg lekre for det norske publikummet, med å synge på norsk.

- Vi har vært og spilt ganske mye i Norge, og det har gått bra. Så da tenkte vi at vi skulle spille inn en plate på norsk. Så får vi se hvordan det går.

Audun Tylden, platedirektør Tylden & co.
Foto: NRK

Det norske bandet Ole Ivars’ kapellmester William Kristoffersen bekrefter at det går dårlig med dansebandmusikken i Sverige.

- Har gått nedover

- I Sverige har det dessverre gått nedover. Det virker som det har gått nedover med alle og Vikingarna har jo lagt opp, sier Kristoffersen.

Han tror det er den dalende interesse fra svenske medier som er årsaken til at svenske danseband sliter.

- Det er andre og hippere ting som har overtatt den plassen danseband hadde. Det gjør at utviklinga har gått i negativ retning.

Mer populært enn noensinne i Norge

Men i Norge er dansebandmusikken mer populær enn noensinne. I sommer kunne du gå på hele elleve rene dansebandfestivaler her i landet.

Styrkeforholdet mellom svensk og norsk dansebandmusikk er snudd helt på hodet.

- Jeg husker godt på 70-tallet, da norske band måtte synge på svensk for i det hele tatt å få spillejobber, og Arne Bendiksen fikk norske artister til å spille inn ”svensktoppar”, forteller Audun Tylden, som skal gi ut Date på norsk.

Storhetstiden er over

Han mener svenskenes storhetstid innen dansebandmusikken er over.

- Dette gir vel indikasjoner på at imperietiden er over for våre søte brødre, sier han.