Hopp til innhold

Sven Nordin

Han er sannsynligvis mest kjent som Nils fra TV-serien "Mot i brøstet", men har medvirket i et utall filmer, skuespill, musikaler og skuespill. Sven Nordin er gjest i Stjerneklart.

Sven Nordin
Foto: Grethe Berge / NRK

Hør: Stjerneklart med Sven Nordin

Sven Nordin ble født 6. februar 1957 på Grefsen i Oslo. Som ung sang han i ”Sølvguttene”. Han gikk på Grefsen gymnas der han tok eksamen på engelsklinjen i 1976. Han var med i den frie teatergruppen ”Saltkompagniet” og begynte deretter på Romerike Folkehøgskoles musikk- og teaterlinje, der han blant annet var med på oppsetningen av ”Spelemann på taket”. Samtidig jobbet han som scenearbeider ved Nationaltheateret.

I 1979 kom han inn på Statens Teaterhøgskole der han var med på i alt 9 oppsetninger fram til han tok eksamen i 1981. Etter å ha søkt jobb på Nationaltheateret og Oslo Nye Teater og fått positivt svar fra begge, ble han ansatt ved Oslo Nye av daværende teatersjef Barhold Halle i august 1981. Hans debut var som trellesønnen Fjålne i musikalforestillingen ”Vikinger” av Johan Borgen. Han var også med i suksessforestillingen ”Mine hemmelige memoarer” av Neill Simon, der han spilte storebror til Per Christian Ellefsens rollefigur – ”hver bevegelse og replikk var den småkjekke godguttens” het det i kritikken.

I ”Glassmenasjeriet” av Tennesse Williams spilte han med stor suksess mot Kjersti Holmen. Høydepunktet i Sven Nordins engasjement ved Oslo Nye var likevel musikalen ”Guys and dolls” der Sven spilte sammen med sin kone, Torhild Strand.

Oppsetningen ble en gedigen publikumssuksess. Mot slutten av tiden på Oslo Nye hadde Sven mange permisjoner for å opptre på fjernsyn. Hans første store rolle der ble også hans TV-gjennombrudd. Det var som Hans Solberg i Bo Hermanssons krimserie ”Rød snø”i 1985, der han spilte sammen med Kjersti Holmen og Thomas von Brömssen. Han var også med i et par oppsetninger i Fjernsynsteatret. I 1990 forlot han Oslo Nye Teater, og etter et gjestespill på Det Norske Teater, ble han ansatt ved Nationaltheateret samme år, da Stein Winge ble sjef der. Hans første oppsetning der var ”Slaget ved Le Panto” der han spilte mot Mona Hofland. Senere ble det store roller i flere Ibsen-stykker, i Racines ”Fedra” og i Shakespeares ”Romeo og Julie”.

"Mot i brøstet"

Sven Nordin ble allemannseie da han spilte Nils i komiserien ”Mot i brøstet” på TV2.

Foto: Scanpix

I 1994 sluttet han på Nationaltheateret og han vært frilanser siden da. I 1992 ble Sven Nordin for alvor allemannseie da han spilte Nils i komiserien ”Mot i brøstet” på TV2, sammen med blant andre Nils Vogt som Karl og Arve Opsahl som Henry. Serien var på i alt 142 episoder og holdt på til 1997 med over 800.000 seere som høyeste seertall. Samtidig hadde Sven en stor rolle i NRKs store dramaserie ”Vestavind” som gikk over 17 episoder. I filmsammenheng husker vi Sven Nordin fra ”Suffløsen” i 1999 der han spilte sammen med Hege Schøyen. Men ikke minst ble hans rolle som Kjell Bjarne i filmene om Elling lagt merke til. Av andre TV-opptredener kan nevnes ”Hos Martin” på TV2 og ”Torpdramaet” og ”Ved kongens bord” på NRK. Han medvirket i musikalen ”I blanke messingen” i 2002 og 2003 og har hatt stor suksess med enmannsforestillingen ”Hulemannen”.

Markens Grøde

Sven Nordin fikk Teaterkritikerprisen for sin rolle i 'Markens Grøde'.

Foto: L-P Lorentz

Sven Nordin har også vært med i ”Henriette VIII” sammen med Benedicte Adrian og Ingrid Bjørnov, og sammen med Johannes Joner og Anders hatlo spilte han Erik Bye-forestilling på Galeiscenen i Stavern. I flere sesonger spilte han ”Isak Sellanrå” i Nationaltheaterets oppsetning av ”Markens grøde” av Knut Hamsun, og for den rollen fikk han Teaterkritikerprisen. I år skal han spille Ibsens Brand under Festspillene i Bergen. Sven er altså gift med frilansskuespilleren og danseren Torhild Strand og har to tvillingdøtre, Liv og Mira, som nå er 22 år gamle. De bor på Kampen i Oslo og har hytte i Kjerringvik i Vestfold.

Stjerneklart med Sven Nordin mandag 07.04.08 kl. 22.05 på NRK P1.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.