Forslaget om å forby nikab kom fra Sveitsisk Folkeparti (SVP) som er et høyrepopulistisk parti. I en folkeavstemning på søndag stemte 51,2 prosent av sveitserne for. Det var 48,8 prosent som stemte mot forslaget. Sveits har et system med direktedemokrati, der mye blir avgjort av folkeavstemninger.
– En sveitsisk tradisjon å vise ansikt, sa valgkomiteleder Walter Wobman.
Foto: Peter Klaunzer / AP– I Sveits har vi en tradisjon for å vise ansiktet, sa leder for valgkomiteen og medlem av SVP Walter Wobmann, før avstemningen i går til nyhetsbyrået Reuters.
Avstemningen ble gjennomført i et nedstengt land, hvor munnbind er påbudt både innendørs og utendørs. Forslaget ble først sendt inn for 5 år siden.
Et fengsel for kvinner
– Vi er veldig fornøyde. Det er ikke ofte at de fransktalende kantonene stemmer for den type saker, sa visepresident for SVD Céline Amaudruz til nyhetsbyrået AP.
For at forbudet skulle gå gjennom, krevde loven at flertallet av de sveitsiske delstatene (kantonene) måtte stemme for, noe de gjorde i går.
– Å være fri handler om å kunne vise ansiktet. Jeg forstår ikke argumentasjonen til folk som vil fengsle kvinner bak et slør, sa Amaudruz.
I forbudet mot å dekke til ansiktet nevnes ikke islam eller religioner. Forbudet gjelder også balaklavaer og finlandshetter under demonstrasjoner. Men kampanjen for et nasjonalt forbudet har fokusert på faren for ekstrem islam. På folkemunne blir forbudet kalt «et burkaforbud».
I 2009 vakte det oppsikt da muslimske bønnetårn (minareter) ble forbudt i Sveits.
Foto: Lefteris Pitarakis / APEn mørk dag for muslimer
Det er 5 prosent av Sveits' befolkning som er muslimer, de fleste er fra Tyrkia, Bosnia og Kosovo. Ifølge Universitetet i Luzern er det er bare 30 kvinner i Svetis som i dag bruker nikab.
– En mørk dag for muslimer, skriver Det Sentrale Rådet for Muslimer i en uttalelse.
– Det åpner opp gamle sår og sender et signal om ekskludering av den muslimske minoriteten.
Det er ikke første gang at Sveits innfører et forbud. I 2009 vakte et nasjonalt forbud mot minareter internasjonal oppsikt.
Den sveitsiske regjeringen frykter at nikabforbudet kan skade den sveitsiske turistnæringa.
Foto: Arnd Wiegmann / ReutersSkadelig for turismen
Den sveitsiske regjeringen er skeptisk til det nye forbudet. De frykter at det kan ødelegge for turismen. Sveits er en populær destinasjon for turister fra gulfstatene, hvor det er vanlig at kvinner dekker til ansiktet med en nikab.
Forslaget mot å forby ansiktsdekking i Danmark førte til demonstrasjoner i 2018.
Foto: Martin Sylvest / AFPDet kontroversielle hodeplagget
Flere europeiske land har innført et forbud mot å dekke til ansiktet på forskjellige nivåer.
I Frankrike har det vært et forbud mot å dekke til ansiktet på alle offentlige steder siden 2011. Der er det også forbudt å dekke til håret med slør, hvis man er statsansatt.
I Danmark måtte en kvinne i 2018 betale en bot for å vise seg offentlig i nikab, etter at et forbud mot å dekke til ansikt ble innført tidligere samme år.
I Norge har det siden 2018 vært forbudt å dekke til ansiktet i undervisningssituasjoner, både for lærer og for elev.