Sveinung Sundli

Han begynte som felespiller, men i et anfall av ungdomsopprør, knuste han fela til fordel for tekno og punk.

Sveinung Sundli, Gåte, avskjedskonsert på Blæst i Trondheim, 2005.
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Hør: Stjerneklart med Sveinung Sundli

Sveinung Sundli ble født 21. juli 1979 i Orkdal i Sør-Trøndelag. Han vokste opp i et musikalsk hjem, der han ble dratt med til festivaler og kappleiker fra før han kunne gå. Allerede som 6-åring fikk han sine første feletimer og kom i lære hos mesterspelemannen Ragnvald Bolme som spilte meldalsfele.

Som 14-åring gikk Sveinung lei, og knuste den dyre fela i et anfall av ungdomsopprør. Han lærte å spille tangentinstrument av Rolf Sæter og Thomas Henriksen, men etter en periode med teknomusikk og som bassist i et punkband, vendte han tilbake til folkemusikken og eksperimenterte med å blande den med rock.

Gunnhild og Sveinung Sundli - Gåte

Sveinung og Gunhild Sundli på scenen med Gåte.

Foto: Anja Kristin Kleiven / Scanpix

Etter å han møtt gitaristen Magnus Børmark, dannet han folkerock-gruppa Gåte i 1999. Han tok med seg sin 14 år gamle søster Gunnhild som vokalist og to andre musikere som ikke hadde noen bakgrunn fra folkemusikken. Året etter ga de ut sin første EP. Men det var først i 2002 at Gåte vakte virkelig oppsikt. Da ga de først ut en ny EP, men så kom det første ordentlige albumet ut, ”Jygri”, og Gåte fikk Spelemannsprisen som beste nykommer. Gruppa ble kjent som et godt live-band og turnerte på festivaler og med egne konserter. I 2004 kom det andre albumet, ”Iselilja”, og gruppa ble på nytt nominert til Spelamannsprisen i kategorien rock, men vant ikke denne gang. Til gjengjeld opptrådte de med sine sannsynligvis beste konsert på Roskildefestivalen dette året.

Gåte ble oppløst i 2005, og Sveinung Sundli begynte å jobbe i utelivsbransjen i Trondheim. Men han hadde allerede fått ideen om å starte en festival i den lille bygda Storås i Meldal i Sør-Trøndelag. I 2004 ble den arrangert for første gang som en dugnad, og ble umiddelbart en suksess med 6.000 besøkende. I år ble den arrangert for fjerde gang med over 20.000 festivaldeltakere og en omsetning på 400.000 kroner. Sveinung driver også utestedet Storås i Trondheim og har gjort navnet til et varemerke for en rekke produkter. Sveinung er kjent som festivalens ansikt utad og blir lagt merke til for sine mange og omdiskuterte PR-fremstøt, blant annet med erotisk sone, badestamp, kondomforbud og ulovlige flyers-slipp over en konkurrerende festival.

Hør: Stjerneklart med Sveinung Sundli

Stjerneklart NRK P1

 

Kulturstrøm

  • – Mer politisk bokmesse enn før

    Årets bokmesse i Frankfurt – verdens største bokmesse – skiller seg ut fra tidligere bokmesser, ved å være mer politisk enn noen gang tidligere, skriver den tyske avisen Deutsche Welle. – Jeg følte en mørk atmosfære i år, ytrer Sabine Peschel som er litteraturekspert i avisen. – De tyske ytre-høyre publisistene var plassert i et avsidesliggende hjørne, så vi unngikk sterke konfrontasjoner, forteller Peschel, som mener den globale trenden i år var å forsvare menneskerettigheter og frihet. Spesielt trakk hun fram situasjonen for fengslede forfattere i Tyrkia.

    Bokmessen i Frankfurt
    Foto: THORSTEN WAGNER / Reuters