NRK Meny
Normal

Upopulær toppjobb besatt

Svein Aaser er ny styreleder ved Nasjonalmuseet.

Svein Aaser
Foto: Knut Falch

Kulturminister Trond Giske utnevnte i dag tidligere konsernsjef i DnB NOR, Svein Aaser, til ny styreleder i Nasjonalmuseets styre.

Tidligere stortingspolitiker og minister Grete Knudsen (Ap) og tidligere byråd for finans og utvikling i Oslo, André Støylen (H) er oppnevnt til styremedlemmer.

Lang ansettelsestid

Nasjonalmuseet har i over to måneder vært uten en stabil ledelse. Det er to måneder siden direktør Allis Helleland gikk av etter langvarige konflikter med de ansatte på Nasjonalmuseet. Noen dager senere varslet også styret - med styreleder Christian Bjelland i spissen - sin avgang.

Letingen etter en ny direktør har tatt lenger tid enn forventet fordi flere skal ha takket nei til styrelederjobben.

Aaser har tidligere vært president i NHO og konsernsjef for blant annet Nycomed, Stabburet og DnB NOR. I tillegg til det nye styrevervet for Nasjonalmuseet, er han styreleder for Ski-VM 2011.

Fulltallig styre

Resten av styret består av Erik Jondell, direktør ved Eidsvoll 1814 og Kerstin Barup, professor i bygningsvern, som er oppnevnt av henholdsvis Stiftelsen Kunstmuseet i Oslo og Stiftelsen Arkitektmuseet. Kurator Eva Klerck Gange og Tom Klev, tillitsvalgt for Forskerforbundet, er valgt som de ansattes representanter i styret.

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: «Jenta i veggen»

  Den oppsiktstvekkende historien om jødiske Betzy Rosenberg som greide å holde seg skjult på Byneset ved Trondheim i flere år, er godt fortalt i ungdomsboken «Jenta i veggen», mener NRKs anmelder Anne Cathrine Straume.

 • Kvernelands Munch går til filmen

  Produksjonsselskapet Maipo har kjøpt rettighetene til å lage film av Steffen Kvernelands illustrerte roman «Vampyr». – Oslo og Munch på sitt aller mest skremmende, det kan jo ikke gå galt, sier Kverneland til NTB.

  Kvernelands vampyr
  Foto: NTB Tema
 • Anderssen fra Biri vant designpris

  Designer Torbjørn Anderssen fra Biri vant i kveld prisen for årets produkt under designindustri-konferansen Innovasjonskraft 2018. Sammen med Espen Voll vant han prisen for lenestolen Camp, som ifølge juryen "er perfekt for sosiale møteplasser".