Hopp til innhold

Svartelister Borat

Den russiske filmkontrollen har svartelistet komedien om tullekasakhstaneren Borat.

Sacha Baron Cohen som liksomkasaksthaneren Borat
Foto: 20th Century Fox

 

 

Hvilket forsvar finnes mot komikere? Det er spørsmålet som myndighetene i Kasakhstan sliter med i disse dager.

Fra før har den britiske skuespilleren Sacha Baron Cohen (alias Ali G) og rollen som den politisk ukorrekte journalisten Borat ført til sterke reaksjoner i Kasakhstan.

I filmen "Borat", med den lange undertittelen "Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan", spiller han den fiktive reporteren Borat Sagdiyev fra Kasakhstan. Borat drar til USA for å lage en dokumentarfilm, men på veien blir han blant annet mer interessert i å finne og gifte seg med Pamela Anderson.

På sin ferd for å promotere filmen har Baron Cohen  iført seg minimal, gyselig grønn badedrakt på stranda under filmfestivalen i Cannes, ankommet filmfestivalen i Toronto på hestekjerre trukket av bondekoner og klart å erte på seg alt fra kasakhstanske myndigheter til den engelske overklassen.

Sterk kost

Borat kommer med den groveste latterliggjøring av Kasakhstan, og filmen hans samler fulle hus - i Vesten. Den skulle ha hatt premiere på 300 kinoer i Russland i slutten av måneden, men nå har altså mundighetene forbudt filmen fordi de mener den kan virka støtende på på folk .

Den største kinokjeden i Kasakhstan har beskrevet filmen som "krenkende, komplett løgnaktig og absolutt nonsens".

Filmen kommer til Norge neste fredag.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)