Hopp til innhold

Fire kvinner fralurt 4,2 mill på nettdatingsider

– Det er ufattelig mange falske profiler på nettdatingsider i Norge, forteller Økokrim. Nettdatingsider avviser daglig opptil 10 prosent av alle som forsøker å opprette en profil.

Illustrasjonsfoto nettdating

Nettdatingsider i Norge avviser daglig falske profiler. – De siste årene har datingsvindel blitt et stort problem, sier Økokrim.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX/sjermdump

– Det er vanskelig å tallfeste, men det er ufattelig mange falske profiler på disse nettdatingsidene, sier Anne Dybo i Økokrim til NRK.no.

Hun har fulgt feltet tett i 10 år, og kan fortelle at det er et problem at nordmenn lar seg lure av nyervervede amorøse bekjentskaper på nett.

Anne Dybo, rådgiver i Økokrim

Anne Dybo, rådgiver i Økokrim, mener det er ufattelig mange falske profiler på datingsider på internett.

Foto: Lasse Lerdahl

I fjor sendte hele 123 nordmenn til sammen 200 millioner kroner til folk de hadde møtt på nettdatingsteder. I år har nesten like mange latt seg forføre av falske profiler, men antall kroner som er sendt ut av landet er noe lavere.

I år har nordmenn sendt fra seg 75 millioner kroner til utenlandske aktører de tror de er i et forhold med.

– Vi har brukt mye tid på forebyggende arbeid, og i samarbeid med bankene stopper vi flere og flere som ennå ikke har sendt penger. Men de siste årene har datingsvindel blitt et stort problem, forteller Anne Dybo.

Lar seg true til å sende penger

Det er kvinner mellom 40–70 år som oftest lar seg lure til å sende penger til sin nettdate, og den såkalte «kjæresten» sitter gjerne i Malaysia, England, Spania, Nigeria eller Ghana.

Kvinnene forlover seg fort med sin virtuelle venn, og sender gjerne penger etter bare én måneds bekjentskap. De har kun kontakt over internett.

– Den de tror de er kjæreste med, er ikke den de snakker med. De har ofte ikke engang snakket med dem på Skype, forteller Dybo.

Kun denne uken har fem norske kvinner kontaktet Økokrim og fortalt at de er blitt lurt på av en «kjæreste» på nett. Fire av dem har til sammen sendt 4,2 millioner kroner ut av landet, til det de tror er sin nye flamme.

– Men dette er kun dem vi vet om. Det er store mørketall, sier Dybo.

Manipuleres til å ta opp gjeld

– Hvordan kan det ha seg at de gir bort så mye penger?

– Jeg forstår det ikke helt selv. Men de blir manipulert og blir så fanget av dette at de tar opp kredittkortgjeld og låner på hus og hjem.

Mange blir også truet, forteller Dybo.

– Personene sier de kan komme på døra di, eller komme og ta barna dine. Det er blitt mer og mer vanlig de siste par årene, sier Dybo.

Hun understreker at det er viktig å ta kontakt med politiet om man har møtt noen på nett som virker truende.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Luker ut falske profiler daglig

Yuliana Avalos saksøker Match.com

Modellen Yuliana Avalos har saksøkt Match.com for 9,1 milliarder kroner fordi hun mener datingsiden har benyttet bildet hennes i falske profiler.

NRK.no omtalte nylig at amerikanske Yuliana Avalos saksøker Match.com. Deltidsmodellen hevder det finnes flere hundre falske profiler med bilder av henne, samt flere profiler med bilder av kjendiser, på nettstedet.

Datingnettsiden SeekingArrangement.com i USA anslår at nærmere én av ti profiler på amerikanske nettdatingsider er falske. Etter at NRK.no omtalte den amerikanske Match.com-saken, har flere menn tipset om det de mener er falske profiler på norske datingnettsteder.

De tre største nettdatingsidene i Norge forteller at de gjør alt de kan for å luke ut falske profiler, og at de daglig sletter profiler som virker uekte.

Administrerende direktør ved Møteplassen, Mikael Josander, forteller at de avviser 10 prosent av alle som prøver å opprette en nettdatingprofil hos dem.

– Dette er et generelt problem i nettsjekkingbransjen, og det er noe vi må jobbe hardt med hver dag, forteller Josander til NRK.

Morten Gulliksen, gründer av den norske nettdatingsiden Sukker.no, forteller at folk daglig forsøker å etablere falske profiler hos dem. Tidligere var dette et langt større problem, men de seneste årene har de satt inn filtre som luker ut mange av de falske profilene.

– De fleste blir tatt i filterne og resten blir rapportert av våre brukere. Mindre enn en promille antas å operere uoppdaget. Problemet er mindre for Sukker fordi tjenesten kun er for personer i Norge, sier Gulliksen til NRK.no.

Lett gjenkjennelig

Han mener det er lett å kjenne igjen falske profiler.

– Man skjønner at folk bruker google translate og skriver rare setninger. De vil fort ha kommunikasjonen over til en annen plattform og vekk fra Sukker, sier han.

Regional direktør ved Match.com i Norden, Mårten Forste, vil ikke gå ut med hvor mange profiler de avviser hver dag. Men han forteller at de jobber med problemstillingen daglig.

– Vi benytter mye markedsføring, og er på TV i Norge, Sverige og Danmark. Det gjør at vi får store tilstrømninger av nye folk hver dag. Vi tar problemet med falske profiler på alvor, og har gode tekniske løsninger og profesjonelle medarbeidere som jobber med å finne slike profiler. Men vi vil ikke gå ut med hvordan. Det er forretningshemmeligheter, sier han til NRK.no.

Uklart hvem som har ansvaret

Det er uavklart hvem som har det økonomiske ansvaret når folk lar seg lure til å sende fra seg penger via datingnettsider.

Mikael Josander fra Møteplassen sammenligner problemstillingen med et barbesøk.

– Det er barens ansvar å holde orden, men hvis man likevel blir frastjålet lommeboken sin av noen av gjestene kan ikke baren ta ansvar for det.

NRK har den siste tiden selv sett flere eksempler på profiler som har lenke til andre nettsteder, der brukerne må registrere seg med kort- og kontoinformasjon for å få chatte eller ha en webkamera-samtale. Dermed blir brukerne tappet for mer penger enn de hadde sett for seg.

Om man lar seg lokke inn på slike nettsider, er du selv ansvarlig om du blir tappet for penger, opplyser Økokrim.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.